Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Qua productiviteit kan thuiswerken best een uitdaging zijn. Ik heb soms de neiging om nét even wat langer te douchen, of juist ongewassen in mijn huispak – heel even maar, ik ga zo douchen – achter mijn laptop te gaan zitten of even een (af)wasje tussendoor te doen. Het vergt nogal wat discipline, motivatie en planning om thuis te werken. Met de volgende 9 tips lukt het me om effectiever thuis te werken:

1. Investeren in een goede laptop

Een fijne werkdag begint met een comfortabele werkplek met een goede laptop. Bedenk bij de aanschaf van een nieuwe laptop goed waarvoor je hem precies wilt gebruiken en welke specificaties voor jou belangrijk zijn. Ga dus niet direct voor het goedkoopste standaard model, maar investeer in een laptop die het beste past bij jouw werkzaamheden.

Moet je voor je werk bijvoorbeeld veel video’s bewerken, houd bij het kopen van een laptop dan rekening met de snelheid van het apparaat. Ook zijn er laptops waarop je meer dan 12 uur kunt werken zonder op te laden, wat weer handig kan zijn als je ook weleens onderweg wilt werken (in de trein, in een koffietentje…) en niet afhankelijk wilt zijn van een stroompunt.

thuiswerken-investeer-in-een-goede-laptop

2. Baken je werktijd af

Bepaal je werktijden en houd je daar ook aan. Niets is zo vervelend als het gevoel hebben dat je meer uit je dag had kunnen halen, als je maar eerder was begonnen. Of als je niet zo lang had zitten lunchen. Het is een werkdag, dus neem het serieus en benut de tijd die je hebt. Laat anderen ook weten dat je op deze dag(en) werkt, zodat je niet in de verleiding komt om af te spreken voor koffie of een playdate met de kids. Werk is werk! Ook bij het thuiswerken.

3. Dagplanning voor thuiswerken

Start je ochtend met het maken van een planning voor de dag en schrijf het op. Een to do list voldoet voor mij, maar misschien werkt het beter voor jou om een dagschema te maken van uur tot uur, waarin je ook rustmomentjes en de lunch inplant. Doen! Een goede planning helpt je namelijk om je doelen te bereiken en om je te focussen op wat belangrijk is.

Als ik zonder planning achter mijn laptop ga zitten, mijn mail open en een rondje social media doe ben ik voor ik het weet weer een uur verder. Voor mij werkt het als ik het begin van de week een weekplanning maak (ik gebruik die van JustMeiselfShop.nl, superhandig!) en voor elke dag dat ik werk maak ik een aparte to do list. Dan heb ik overzicht wat ik wil doen die week en heb ik houvast op de dag dat ik werk.

4. Kleed je aan!

Zorg dat je ‘werk-klaar’ bent: kleed je aan en maak je op. Misschien kan jij prima werken in je huispak, in dat geval kan je deze tip overslaan. Ik heb gemerkt dat dat voor mij niet werkt. Op dagen dat ik besluit om make-uploos en in joggingpak achter mijn laptop plaats te nemen, voel ik me niet echt wakker genoeg en kan ik me minder focussen. Dus doe ik op een thuiswerkdag alsof ik de deur uit ga: ik trek wat leuks uit de kast en poets mijn wallen weg met een make-upje. Bijkomend voordeel: je kan ook daadwerkelijk even de deur uit als je bijvoorbeeld lunch wilt halen. En tussendoor in de spiegel kijken is ook iets prettiger voor jezelf.

5. Zorg voor een (opgeruimde) werkplek

Maak een werkplek en houd deze vrij van andere spullen. Ik werkte in het begin aan onze eettafel, vaak ook samen met mijn vriend. Heel gezellig, maar aan die tafel moesten we ook lunchen en dat resulteerde vaak in een broodje-achter-je-laptop. Niet heel relaxed. Toen hebben we onze werkkamer ingericht en konden we gewoon aan ons bureau werken en aan de eettafel lunchen. Minpuntje: de werkkamer is ook de kamer waar onze kledingkast staat en al vrij snel verdwijnt mijn bureaustoel onder een berg kleding.

Om ’s ochtends fijn te beginnen maak ik de avond voor een thuiswerkdag mijn bureaustoel vrij van kleding, ruim ik mijn bureau op en zet mijn laptop vast klaar. Zo kan ik meteen van start! Zo begin ik mijn dag dus niet zo lekker…

Thuiswerken-probeer-de-pomodoro-techniek

6. De pomodoro techniek

De wat?! Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk supersimpel en iedereen kan het: met de pomodoro technique neem je tijdens je werkdag korte pauzes om productiever te werken. Hoe werkt het:

  1. Bepaal wat je wil gaan doen. In mijn geval is dat meestal: schrijven aan een blog.
  2. Zet de timer op 25 minuten, de Tomato Timer is een handige online tool. Spreek met jezelf af dat je alleen hier mee bezig gaat, zonder je af te laten leiden.
  3. Werk geconcentreerd aan je taak totdat je timer afgaat. Bedenk je ondertussen iets wat je moet doen, schrijf het dan op je to do list.
  4. Neem een korte pauze van 5 minuten. Sta op van je werkplek, haal een kop koffie, lees even in een tijdschrift of doe iets anders niet-werkgerelateerds. Volgens de pomodoro technique mag je dan ook een vinkje opschrijven op je to do list, als een soort beloning.
  5. Na 4 ‘pomodoro’s’ neem je een langere break, van 20 of 30 minuten. Daar komt de lunchpauze in zicht!

Lees hier meer over de pomodoro technique.

7. Lunch bij het thuiswerken!

Neem de tijd om te lunchen. Mijn valkuil als ik thuiswerk is om door te gaan, zeker als ik lekker bezig ben. Het gevolg is dan dat ik om 14:00 uur met een knorrende maag zit te draaien op mijn stoel. Zo’n timer zetten is dan een goed idee, maar mocht je dat niet zien zitten, sla zeker je lunch niet over!

Je lunch is een belangrijk onderdeel van de dag: niet alleen om te eten, maar ook omdat het een break is in je dag. Je kan even de ochtend afsluiten en na het eten weer met een gevulde maag en een fris hoofd verder werken. Lunch daarom ook niet achter je laptop, maar ga even offline en eet met aandacht. Loop eventueel even een rondje, zo kom je ook nog even buiten om vitamine D op te snuiven.

8. Kom onder de mensen

Als je de mogelijkheid hebt: ga tijdens het thuiswerken af en toe naar een café met wifi, al is het maar voor een uur of 2. Niet iedereen vindt dat fijn, moet ik erbij zeggen. Maar ik vind zo’n omgeving altijd wel een inspirerende afwisseling op mijn werkplek thuis. Ik zit bijvoorbeeld wel eens bij Starbucks of bij Villa Augustus in Dordrecht aan de leestafel, waar vaak meer mensen hun laptop openklappen.

Enerzijds is het een verandering van je omgeving en anderzijds heb je in zo’n café wellicht afleiding van andere mensen, maar kom je niet in de verleiding om andere dingen in huis te gaan doen. Ik ben op dat soort plekken vaak ook nog eens productiever, en ik krijg er dikwijls ook nog inspiratie voor een leuk blog. Helaas is het ook wel een aanslag op mijn portemonnee, aangezien ik dan ook graag koffie, taart en/of lunch bestel. Ik zit er dan toch. 😉

Social media gebruik bij thuiswerken

9. Social media gebruik bij thuiswerken

Laat je tijdens je werk niet afleiden door social media of Whatsapp. Dit vind ik zelf één van de moeilijkste dingen, want het bijhouden van de social media accounts van Meer Voor Mama’s is nu eenmaal een groot deel van mijn werk. Regelmatig merk ik dat ik blijf hangen op Facebook en verder aan het klikken ben. Dan moet ik mezelf even terugfluiten: focus!

Je kunt bijvoorbeeld vaste tijden inplannen wanneer je je social media checkt, het nieuws doorneemt of een blog leest. Of met jezelf afspreken dat je eerst iets afmaakt en dan even je telefoon mag checken. Zet tot die tijd de meldingen/pushberichten uit, draai je telefoon om zodat je geen inkomende berichtjes ziet of zet je telefoon gewoon even uit.

Werk jij ook vanuit huis en heb je nog meer tips? Lees ook: Thuis werken, alleen maar fijn? In samenwerking met Media Markt.