Als je je huis wil opruimen en ontspullen, is het handig om te beginnen met inzicht creëren. Dit doe je door eerst te kijken naar je gezinsstructuur. Dan maak je inzichtelijk wie welke taken heeft. Betrek alle gezinsleden hierbij en bespreek en verdeel de taken, ook al zijn dit hele kleine taakjes, iedereen heeft een eigen taak als het gaat om opbergen en opruimen.

Maak bij het verdelen van de taken vooral gebruik van elkaars kwaliteiten en denk in oplossingen. Na het in kaart brengen van je gezinsstructuur en gezinsorganisatie start je met kijken wie welke spullen heeft, wat er weg kan, hoe je ze kunt opbergen en opruimen en waar ze thuishoren.

Waar kun je wat opbergen en opruimen?

Als professioneel planner en organizer voor gezinnen kijk ik altijd samen met mijn klanten naar de plekken waar we hun eigen spullen kunnen opbergen en opruimen. Voorkeuren verschillen per persoon, maar kijkend naar het menselijk brein en prikkelverwerking, is het altijd raadzaam om eigen spullen in afgesloten kasten op te bergen. In ieder geval berg je spullen altijd zo dicht mogelijk op bij de eigen plek van het gezinslid waar ze van zijn. Dat houdt ook in dat opbergen van speelgoed op de eigen kamer de voorkeur heeft wat mij betreft. Zeker niet in de woonkamer, maar daar kom ik later op terug.

Opbergen en opruimen in kasten

opbergen-en-opruimen

Het opbergen en opruimen van spullen kan het beste in afgesloten kasten. Dat geeft gewoonweg minder prikkels en is daardoor rustiger voor het brein. Daarnaast geef je spullen een (redelijk) vaste plek in de kast, de ruimte en het huis. Deze voorspelbaarheid geeft iedereen rust en het is makkelijker schoonmaken.

In de kasten is het handig om een verdeling te maken met losse opbergers. Denk aan mooie dozen, (doorzichtige) kratten of manden. Zo kun je je spullen onderverdelen in categorieën. Berg soort bij soort op en label de opbergers zodat je alles makkelijk weer kunt terugvinden.

Bovendien kan je dan makkelijk een opberger met bijvoorbeeld speelgoed uit de kast halen en mee nemen naar iedere plek in huis waar je zou willen spelen. En je kan als ouder opbergers speciaal hoog of laag zetten zodat je kinderen er niet of juist wel zelfstandig bij kunnen.

Het opbergen en onderverdelen van spullen op categorie kun je in alle ruimtes in je huis doorvoeren: gezamenlijke ruimtes als de woonkamer, badkamer, keuken, voorzolder enzovoort.

opbergen en opruimen van je huis - vrouw met een stapel dekens

Speelgoed opbergen en opruimen

Nog even over het opbergen van speelgoed. Een speelhoek in de kamer komt vaak voor, maar ze zijn vaak niet echt super strak opgeruimd, prikkelvrij en stylish. En het neemt vaak veel gezamenlijke ruimte in beslag, terwijl deze bergruimte er ook in een slaapkamer is. Een lastig punt voor sommigen, want vaak vind je het fijn om zicht te houden op spelende kinderen. Maar in de praktijk is een kind maar een paar jaar echt effectief onder toezicht in de woonkamer aan het spelen. Je hebt de eerste anderhalf jaar meestal een box staan met een kleine hoeveelheid speelgoed. Rond een jaar of vier hebben veel kinderen al behoefte om meer afgesloten van ouders te spelen.

Het kan natuurlijk zijn dat je een tweede, derde of vierde kind krijgt. Maar ook dan is een leuk tafeltje en een grote mand met speelgoed al voldoende in de woonkamer. En dat is makkelijker en mooier integreren in je interieur dan een hele speelhoek. Of, als je de luxe hebt om een extra ruimte in een speelkamer om te toveren, doe dat vooral.

Decoratie

Vaak hebben we heel veel spulletjes om ons huis mee te decoreren. Wil je wat meer ruimte in je hoofd en huis, bedenk dan dat het fijner is om een paar mooie/bijzondere items op de kast neer te zetten, in plaats van heel veel kleine spulletjes. Wat ook helpt is decoratie groeperen. Een hele vensterbank vol met planten in verschillende potten kan al gauw rommelig ogen, maar een groepje planten in dezelfde soort potten op een vensterbank is rustiger en maakt gelijk ook een eyecatcher.

Wat te doen met losliggende rommel?

Wat doe je met losliggende rommel? Meestal bestaat ‘rommel’ uit spullen die niet op de daarvoor vastgestelde plek liggen of spullen die weg kunnen. Een mooi voorbeeld zijn school- of sporttassen, deze zouden meteen geleegd en opgehangen moeten worden. Het duurt gemiddeld 60 keer voor je deze handeling in je systeem hebt. Bij sommige mensen nog wat langer. Maar als jij 60 keer samen met je kinderen de schooltas leeg hebt gepakt en op de kapstok heb gehangen, zouden ze het zelfstandig moeten kunnen doen. Hierin geldt wel dat de aanhouder wint en dat je wel echt als ouder je kind hier soms aan moet herinneren. Opbergen en opruimen doe je echt samen.

Een van de belangrijkste aspecten van het opbergen en opruimen van spullen in je huis: de spullen die toch al weg kunnen. Probeer op een vaste plek in je huis (of berging, garage) een ‘uitstroomstation’ te maken. Dit is een plek waar je bakken of tassen hebt staan of hangen waar je alles kunt droppen wat het huis uit moet: lege flessen, statiegeldflessen, oud papier, maar ook spullen die naar de kringloop mogen of naar de stort. Leeg deze plek eens in de week of twee weken zodat dit niet gaat uitpuilen.

opbergen en opruimen van je huis - vrouw met beddengoed

Hulp nodig bij het organiseren van je huis en spullen?

Je zult zien dat met het nastreven van deze punten voor het opbergen en opruimen van spullen in je huis al een heel stuk minder chaotisch voelt dan daarvoor. Alles heeft een vaste plek, iedereen heeft een eigen taak en er is overzicht. Mocht je er nu toch niet geheel uit komen of blijven er plekken in huis die chaotisch aanvoelen, denk er dan toch eens over na om een organiseer- of opruimexpert in te schakelen. Er zijn namelijk altijd uitzonderingssituaties waarbij het fijn is om er iemand bij te halen die meer inzicht heeft in de mindset en het systeem die je nodig hebt voor meer rust in je huis.