8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen jullie prima de vlucht door. Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.

tips voor vliegen met een kind

1. Boek een nachtvlucht

Ga je een lange reis maken met je kind? Boek dan een nachtvlucht. Je kindje kan gaan slapen en wordt vaak pas weer wakker bij het ontbijt. Dit is je kans om zelf ook uit te rusten en de tijd gaat veel sneller. Want als je kind slaapt, heb je zelf ook de kans om even je ogen dicht te doen. Dat is elke extra euro waard! Zorg ervoor dat je kind ’s nachts met de vliegtuiggordel om gaat slapen zodat hij of zij niet uit de stoel kan rollen.

Nog comfortabeler reizen? Je kan ook een speciale stoelvergroter kopen waardoor de stoel van je kind een klein bedje wordt. Dit is echter enkel handig voor kinderen tot een jaar of 3. Kinderen vanaf 3 jaar zijn hier vaak te groot  voor.

2. Laat je kind veel lopen op het vliegveld

Kan je kind al lopen? Laat hem of haar dan zoveel mogelijk lopen op het vliegveld. De buggy is heel makkelijk, maar je kind raakt haar of zijn energie er niet mee kwijt en zal continu willen gaan staan in het vliegtuig. Ga wat eerder naar het vliegveld dan gebruikelijk en neem lekker de tijd om rustig door het vliegveld te lopen. Dat vermindert stress op het vliegveld en je kind zal zich ook rustiger voelen in het vliegtuig.

vliegen met een kind laat je kind veel lopen op het vliegveld

3. Vliegen met je kind, koop kleine cadeautjes

Niets is zo leuk voor je kind om cadeautjes uit te pakken en er daarna mee te spelen. Het is ook een goede manier om je kind rustig te houden. ‘Elk half uur dat je lief bent geweest krijg je weer een cadeautje!’. Koop vooral cadeautjes waarmee je kind even zoet is zoals raamstickers voor op het vliegtuigraam, kleine spelletjes zoals memory of kwartet, een kleurboek en een pop of ander speelgoed die veel verschillende dingen kan.

Koop vooral iets waarvan je weet dat je kind echt heel blij wordt! Ook een goed idee als je niet al te veel extra spulletjes wil meeslepen: pak ook wat lekkere snacks in een leuk papiertje, zoals een doosje rozijntjes, een chocolaatje of een koekje.

4. Neem een tablet mee met vooraf gedownloade video’s en spelletjes

Download genoeg nieuwe spelletjes waarvoor geen internet nodig is en ga ze samen ontdekken. Je zult wellicht een nieuw favoriet spelletje vinden en je bent weer een tijdje verder. Met een YouTube Premium of Netflix abonnement kan je ook alle favoriete video’s van je kind vooraf downloaden. Zet die tablet dus maar lekker vol! Vergeet niet om een speciale kinderkoptelefoon mee te nemen die niet draadloos is. Je kunt het snoer namelijk ook eventueel koppelen aan het entertainmentsysteem in de stoel voor je kind. Heb je weer een paar filmpjes en spelletjes om te laten zien.

vliegen met een kind neem een tablet mee

5. Neem voldoende eten en snacks mee

Een lange vlucht in het vliegtuig zonder lekker eten is wat veel gevraagd! Bij sommige vliegmaatschappijen zijn er wel speciale kindermenu’s beschikbaar die je 48 uur van tevoren kan boeken. Kijk of jouw luchtvaartmaatschappij dit aanbiedt en boek dit op tijd. Zorg er ook voor dat je altijd genoeg extra eten bij je hebt indien je kind het eten niet lekker vindt. Qua snacks bieden de meeste luchtvaartmaatschappijen bijna niks aan voor kinderen. Het is daarom handig om vrij veel (gezonde) snacks mee te nemen. Je kind vindt het leuk om wat te snacken en het doodt ook weer de tijd.  Weer een half uur van de tijd ‘gesnoept’.

6. Gebruik een slab en een (hydrofiele) doek met eten

Kleine kinderen zitten nog wat ver van het vliegtuigtafeltje vandaan. Dit zorgt al snel voor een kliederboel op de kleding tijdens het eten. Ga je vliegen met een kind, zorg dan altijd voor een slabbetje en neem een (hydrofiele) doek mee om over de benen te leggen. Dat scheelt weer een setje nieuwe kleding.

7. Vliegen met een kind, neem een kleine opvouwbare buggy mee

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan je gratis een kinderwagen of buggy meenemen en deze afgeven bij het instappen in het vliegtuig. Vaak krijg je hem gelijk weer terug bij aankomst. Bij sommige bestemmingen krijg je de buggy echter niet meteen terug en moet je deze ophalen bij het speciale bagagepunt.

Zeker op grote vliegvelden is dit niet handig met een klein kind omdat je dan vaak aardig wat moet lopen. Sommige kleine buggy’s mogen echter ook mee aan boord als handbagage. Check dus daarom vooraf bij de luchtvaartmaatschappij welke type buggy’s dit zijn. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij.

vliegen met een kind neem een kleine opvouwbare buggy mee

8. Verschoon de luier net voordat je het vliegtuig in gaat

Gebruikt je kind nog een luier? Verschoon deze dan vlak voordat je het vliegtuig in gaat. De toiletten in het vliegtuig zijn uitgerust met een verschoonplank, maar deze zijn erg klein. Voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar is het echt wat gepuzzel om de luier te verschonen. Het is dus beter om dit zo weinig mogelijk te hoeven doen en in ieder geval te zorgen dat je kind met een schone luier het vliegtuig in gaat. Je kan ook – als je kind al kan lopen – gebruik maken van luierbroekjes. Je kind hoeft dan niet op dat kleine plankje te gaan liggen.

9. Laat je kind iets sabbelen of drinken tijdens het opstijgen en landen

Bij het opstijgen en landen verandert de druk in de cabine van het vliegtuig. Dit drukverschil voel je vooral in je oren. Volwassenen kunnen dit vaak makkelijk wegslikken, maar voor kinderen is dit vrij pijnlijk. Geef net voor het opstijgen of landen daarom altijd een speen, een flesje of iets anders waarbij je kind steeds moet slikken. Ze hebben dan veel minder last van het drukverschil.

tips vliegen met een kind laat je kind iets drinken tijdens het opstijgen en landen

10. Doe een extra setje kleding in de handbagage

Last but not least als je gaat vliegen met een kind: kleine kinderen hebben vaker last van reisziekte in het vliegtuig omdat hun evenwichtsorgaan nog niet volledig volgroeid is. Dit kan met name tot uiting komen als er veel turbulentie is. Je kind kan hierdoor misselijk worden en overgeven. Doe dus altijd een extra setje kleding in de handbagage voor jouw kind en ook voor jezelf! En een plastic (vuilnis)zak die je dicht kunt knopen. Niets is zo erg als uren in een vieze lucht zitten.