Potloodgreep; hoe kan je kind het beste zijn potlood vasthouden?

Moeten kinderen in deze tijd nog wel leren schrijven? Als je het aan mij vraagt, dan antwoord ik op deze vraag met ‘ja!’. Schrijven is een manier om te communiceren en daarnaast ondersteunt het bij de vakken taal en lezen. Als een kind moeite heeft met schrijven, dan...

Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Voor de meeste kersverse papa’s en mama’s is de eerste volle luier van hun kleintje best even slikken. Want hoe pak je het verschonen aan zonder er een grote rotzooi van te maken? En hoe voorkom je ongelukjes? In dit artikel lees je daarom 11 luierhacks die je eerder had willen weten. Zo wordt het verschonen van je kleintje een stuk makkelijker, sneller en leuker voor zowel jouzelf als je baby.

1. Bereid je goed voor

Het allerbelangrijkste als je een baby gaat verschonen is om te zorgen voor een goede voorbereiding. Leg het liefst twee schone luiers klaar (een ongelukje zit in een klein hoekje), zorg voor voldoende billendoekjes en plaats de luieremmer naast het verschoonkussen. Hierdoor kun je snel en efficiënt je baby verschonen, en hoef je niet halverwege dingen te zoeken. Houd er ook rekening mee dat je baby tijdens het verschonen ineens kan gaan poepen of plassen. Een rolletje wc papier bij het verschoonkussen plaatsen is dan ook geen overbodige luxe!

2. Houd de beentjes omhoog

De makkelijkste manier om je baby te verschonen is door de beentjes in de lucht te houden met één hand. De andere hand heb je vervolgens vrij om alles goed schoon te maken. Let er wel op dat je je kindje niet optilt aan de enkels. Dit is namelijk niet goed voor de heupen van je kindje. Het omhoog houden van je kindje is, met name bij een bewegelijk kindje, even oefenen maar onthoud dat oefening kunst baart!

3. Doekje voor de jongetjes

Baby’s zijn dol op plassen tijdens het verschonen. Bij een jongetje los je dit makkelijk op door een billendoekje over zijn schaamstreek te leggen. Daarnaast is ook het bij de hand houden van wat wc papier verstandig bij zowel jongens als meisjes. Wees dan ook voorbereid op dat je baby eventueel kan gaan plassen (helemaal als je kindje het koud krijgt), en zorg dat je alles bij de hand hebt om dit ongelukje snel te kunnen oplossen.

4. Voorkom luieruitslag

Luieruitslag is erg vervelend voor je kleintje. Probeer dit dan ook te voorkomen door je kindje zo snel mogelijk te verschonen als hij gepoept heeft en sowieso de luier regelmatig even te controleren (soms is er even aan ruiken al voldoende). Daarnaast helpen bepaalde crèmes, vaseline en talkpoeder ook bij het voorkomen van luieruitslag bij je kleintje.

5. Doe de luier goed om

Hoe snel je ook te werk wilt gaan, zorg er altijd voor dat de luier goed om zit. Deze luierhack is dan ook belangrijk om doorlekken en andere ongelukjes te voorkomen. Check dus altijd even of de antilek-flapjes naar buiten gevouwen zijn bij zowel de beentjes als de rug van je baby. Hoe je de luier goed verschoont, kan je uitgebreid lezen in het artikel 'luiers verschonen'.

6. Rompertje naar beneden trekken

Voor veel ouders is het uittrekken van een vies rompertje even een momentje van paniek. Want hoe doe je dit zonder het bovenlijf en het hoofdje van je kindje onder te smeren? Voordat je besluit het rompertje dan maar open te knippen, lees dan eerst even deze luierhack die je eerder had willen weten. De meeste rompertjes kun je namelijk ook naar beneden uittrekken. Dit is een stuk makkelijker én schoner. Is je kindje alsnog erg vies geworden? Maak hem dan zo goed mogelijk schoon met doekjes en doe je kindje daarna meteen even in bad.

7. Houd schone kleertjes bij de hand

Naast dat je voldoende luiers en billendoekjes bij de hand moet houden, is het ook verstandig om wat schone kleertjes vlakbij je verschoonkussen te leggen. Je kindje kan (onverwacht) toch zijn doorgelekt of tijdens het verschonen een ongelukje hebben waardoor je je kindje snel wilt kunnen omkleden. Door schone kleertjes bij de hand te houden voorkom je dat je kindje het koud krijgt en kun je snel te werk gaan. Wel zo fijn als het midden in de nacht is, koud is of je kindje aan het huilen is (of alle drie natuurlijk!).

8. Laat je kindje nooit alleen

Aangezien je nooit weet wanneer je kindje voor het eerst gaat beginnen met omrollen, kun je jezelf beter aanleren om je kindje nooit alleen te laten op het verschoonkussen. Zorg daarom dat je alles bij de hand hebt, en simpelweg niet weg hoeft te lopen bij je kindje. Ben je toch iets vergeten? Neem je kindje dan mee of roep om hulp, je wilt namelijk te allen tijden voorkomen dat je kindje van het verschoonkussen valt.

9. Geduld en afleiding

Een luier verschonen is, zeker in het begin of met een bewegelijke en/of huilende baby, niet altijd makkelijk. Toch is het erg belangrijk dat je je geduld bewaart en de tijd neemt om de luier goed om te doen. Het zou tenslotte vervelend zijn als je kindje later doorlekt omdat jij in alle haast de luier niet goed hebt omgedaan. Blijf dus geduldig en rustig en probeer je kindje af te leiden en te vermaken door bijvoorbeeld liedjes te zingen en tegen je kindje te praten. Maak van het verschonen dan ook een leuk spelletje zodat je kindje het minder vervelend gaat vinden.

10. Wasbare luiers

Wasbare luiers sluiten soms net wat beter aan dan wegwerpluiers en absorberen de ontlasting. Dit is ideaal als je vervelende ongelukjes wilt voorkomen, maar ook als je baby even tussen twee maten luiers in zit. Wasbare luiers zijn dan ook zeker aan te raden als je baby last heeft van dunne ontlasting, of vaak ongelukjes heeft. Meer informatie over wasbare luiers is beschikbaar in het artikel 'alles over luiers'.

11. Vieze kleertjes wassen

Last but not least, niet helemaal een luierhack die je eerder had willen weten maar wel een praktische tip voor alle ouders. Want hoe krijg je die vieze poepvlekken uit de schattige kleertjes van je baby? Dit doe je door de kleertjes zo snel mogelijk uit te wassen. Doe de kleertjes vervolgens in een sopje met soda, of wrijf de vlekken in met vlekkenverwijderaar of ossengalzeep. Laat de boel lekker even weken en stop de kleertjes daarna in de wasmachine. Is de vlek nog niet helemaal weg? Hang de kleertjes dan in de zon, je zult zien dat door het zonlicht de vlekken alsnog helemaal verdwijnen. Hierdoor blijven die leuke kleertjes als nieuw en wordt een ongelukje ineens een stuk minder erg! Meer tips vind je in het artikel over babykleding wassen