Review: Makkelijk en gezond eten met de biologische maaltijdbox van Ekomenu

Al je boodschappen aan huis bezorgd in precies de juiste hoeveelheden én met recepten zodat je meteen aan de slag kan met koken. Ideaal toch? Een maaltijdbox aan huis is een goede manier om heel gemakkelijk gezond te eten. Ik mocht van Ekomenu hun biologische...

‘Doe wat jij het allerliefste wilt. Dát is het belangrijkste’

Na een heerlijke, koude wandeling in de polder waarin ik volop genoot van koude, frisse lucht en nergens aan dacht, liep ik langs een supermarkt. Mijn gedachten waren allang weer terug bij het huishouden, de taken die ik voor mezelf had gepland deze week en het...

9 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen? Heel bewust was ik daar niet echt bezig. En dat bleek toen ik onlangs even met de neus op de feiten werd gedrukt. Door mezelf weliswaar, want ik dook voor de gein eens in mijn financiën en schrok van het totaalbedrag dat ik maandelijks aan...

Zwanger van een meisje? Maar ik ben een jongensmoeder!

Samen met mijn vriend heb ik drie prachtige kinderen: twee jongens en een meisje. Voordat ze er waren wilden we heel graag kinderen. Ik was er van overtuigd dat ik een echte moeder was voor jongens, een zogenoemde jongensmoeder. Vaak kreeg ik hier commentaar op, want...

Knutselen voor Valentijnsdag: 3 leuke tips

Samen iets leuks knutselen voor Valentijnsdag, dat leek me nou wel een leuk idee. Want Valentijnsdag, ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Enerzijds word ik op die dag graag verrast met een kaartje of met bloemen, anderzijds vind ik het nogal een...

Er is niets wat reizen met de auto ellendiger maakt dan een kind dat wagenziek is, maar het goede nieuws is dat zelfs de ergste wagenziekte bij kinderen te behandelen is. Als je kind last heeft van wagenziekte, kunnen de juiste medicijnen in combinatie met huismiddeltjes de misselijkmakende ellende een halt toeroepen, zodat je met het hele gezin samen kunt reizen zonder ontelbare keren te moeten stoppen met de wagen.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte is een vorm van reisziekte, ook wel bewegingsziekte genoemd. Reisziekte kan voorkomen bij autoritten, maar ook in de bus, op een boot of in het vliegtuig. Wagenziekte komt voor bij zowel volwassenen als kinderen. Hoewel het probleem de meeste jonge kinderen niet lijkt te hinderen, is er een bijzondere gevoeligheid op te merken bij kinderen van twee tot twaalf jaar. Symptomen van wagenziekte zijn misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid, zweten, gapen en boeren.

Oorzaak van wagenziekte bij kinderen

Wagenziekte (en ook het ziek worden in de lucht of op het water) ontstaat wanneer de hersenen tegenstrijdige signalen van de bewegingsgevoelige delen van het lichaam ontvangen. Deze delen zijn de binnenoren, de ogen en de zenuwen in de ledematen. Onder normale omstandigheden reageren alle drie op elke beweging. Wanneer de signalen die ze ontvangen en verzenden niet gelijk zijn, zullen de hersenen tegenstrijdige signalen ontvangen en een reactie activeren.

Als bijvoorbeeld een kind heel laag op de achterbank van een auto zit waardoor hij of zij niet naar buiten kan kijken, dan merkt het binnenoor van het kind de beweging, maar de ogen en gewrichten niet. Of het nu genetisch bepaald of gewoon pech is, wagenziekte kan vervelend zijn als je een autovakantie met het gezin wil maken. Gelukkig zijn er verschillende remedies tegen wagenziekte die het proberen waard zijn om je kind verlichting te geven bij het reizen met de auto.

kind in autostoel in auto - wagenziekte bij kinderen

Wat kun je doen bij wagenziekte bij kinderen?

Het ziek worden in de wagen begint meestal met een vaag gevoel van misselijkheid, (koud) zweet, vermoeidheid en verlies van eetlust. Dit gaat meestal snel over tot braken. Een jong kind is minder in staat om zijn gevoel van onbehagen te beschrijven of kenbaar te maken, maar zal het tonen door bleek en rusteloos te worden, te gapen en te huilen. Vaak heeft je kind daarna geen trek in eten en moet het overgeven.

Hieronder een paar opties om de symptomen van wagenziekte te verminderen of te voorkomen:

  • Laat je kind een lichte maaltijd eten voorafgaand aan de autorit. Vermijd overvloedig en zwaar eten voor of tijdens je autorit. Als de rit niet zo lang duurt, probeer dan geen maaltijden te nemen totdat je je bestemming hebt bereikt. Zorg wel voor een klein, neutraal tussendoortje, zoals een droge koek en een flesje water;
  • Zorg voor frisse lucht in de auto, doe regelmatig een raampje een stukje open;
  • Laat je kind naar buiten kijken tijdens het rijden, laat het zo min mogelijk lezen, filmpjes kijken of spelletjes spelen;
  • Als je kind onderweg last krijgt van wagenziekte, kun je beter de auto stoppen. Stop zo snel mogelijk en laat haar uitstappen en rondlopen, maar denk hierbij vooral eerst aan de veiligheid. Bij een lange autorit maak je beter regelmatig korte stops om wagenziekte te voorkomen.
  • Een dutje doen kan ook helpen;
  • Als niets van voorgaande lijkt te werken, stop dan de auto en stap even uit voor frisse lucht. Zodra de autorit is gestopt, verminderen de symptomen.

Medicatie tegen wagenziekte

Als je kind gevoelig is voor wagenziekte en ouder is dan twee jaar, raadpleeg je huisarts voor medicatie tegen wagenziekte. Deze kan medicatie in de vorm van pleisters voorschrijven om wagenziekte te voorkomen bij lange autoritten. Ook Dimenhydrinate kan gebruikt worden voor kinderen vanaf twee jaar en difenhydramine kun je geven aan kinderen vanaf zes jaar. Laat je goed informeren en lees zorgvuldig de bijsluiter voordat je dergelijke medicijnen gebruikt.

Natuurlijke en alternatieve middelen tegen wagenziekte

Als je liever iets natuurlijks gebruikt tegen wagenziekte bij kinderen, dan kunnen onderstaande tips wellicht helpen. Deze alternatieve mogelijkheden zouden de symptomen van wagenziekte bij kinderen kunnen verminderen:

1. Gember bij wagenziekte

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dit wortelkruid de symptomen van wagenziekte vermindert. Verbindingen in gember helpen de maag te kalmeren door het darmkanaal te ontspannen. Gember kan ook het centrale zenuwstelsel enigszins onderdrukken. Je kunt van gember bijvoorbeeld thee maken.

2. Acupressuur

Dit zachte, naaldvrije alternatief voor acupunctuur kan misselijkheid en braken geassocieerd met wagenziekte verminderen. Er wordt gesuggereerd om met twee vingers druk toe te passen aan de binnenzijde van de pols om verlichting te bieden.

3. Polsbandjes tegen wagenziekte

Er zijn verschillende (elastische) polsbandjes verkrijgbaar die bepaalde punten aan de pols stimuleren wanneer het gedragen wordt. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als acupressuur en lijkt sommige kinderen te helpen bij wagenziekte.

4. Pepermunt

Hoewel pepermunt niet uitgebreid is onderzocht voor gebruik bij het minderen van de symptomen van wagenziekte, is er wel aangetoond dat kruiden zoals pepermunt het gevoel van misselijkheid kunnen verminderen.

vrouw lachend achter het stuur in de auto - wagenziekte bij kinderen

Ontgroeien van wagenziekte bij kinderen

De meeste kinderen ontgroeien wagenziekte na de puberteit. Sommigen kinderen houden echter altijd klachten van wagenziekte. Als kinderen op latere leeftijd nog steeds symptomen hebben of als de symptomen weggaan en dan terugkomen, kan dit verband houden met niet-gediagnosticeerde migraine.

Als je als volwassene last hebt van wagenziekte als je in een bewegend voertuig zit, dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Ga altijd voorin de auto of bus zitten, of in ieder geval zo ver mogelijk voorin zodat je door de voorruit kunt kijken. Als je kunt zien dat je beweegt, helpt het om een deel van die zintuiglijke onbalans op te lossen. Beperk dan ook de tijd dat je een boek leest of dat je op je telefoon kijkt.

Het helpt misschien niet zo vaak als er misselijkheid aan te pas komt, maar in vele gevallen is de bestuurdersstoel de beste optie. Als jij de auto bestuurt, weet je welke beweging er gaat gebeuren, wat uiteraard een ander effect heeft op je zenuwstelsel.