Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire kinderboeken, van klassiekers van Roald Dahl tot pareltjes van Nederlandse bodem.

Dit zijn de leukste familiefilms op Netflix voor diverse leeftijden:

Mees Kees

Mees Kees is een Nederlandse familiefilm, gebaseerd op de eerste twee delen van het gelijknamige boek. In Mees Kees gaat de juf van Tobias en Sep met zwangerschapsverlof. Omdat de schooldirectrice geen invaller kan vinden, komt stagiair Kees voor de klas te staan. ‘Mees Kees’ wil vooral leuke dingen doen en spelenderwijs lesgeven. De kinderen zijn dol op hem, maar de directrice is niet enthousiast. En dan komt ook nog de onderwijsinspectie langs. Ook op Netflix: Mees Kees in de wolken. Geschikt voor alle leeftijden.

Yes day

Een dag die voor kinderen fantastisch is, maar voor ouders een verschrikking zou kunnen zijn: yes-day. In de film Yes Day – met onder andere Jennifer Garner – zeggen een moeder en een vader die heel vaak nee zeggen tegen hun kinderen, besluiten voor één dag op alles ja te zeggen. Met een aantal basisregels die ze vooraf bespreken, zeggen ze die dag op alles ja. Het wordt een bijzondere dag vol avontuur. Nederlands gesproken, vanaf 6 jaar.

Dikkertje Dap

Een van de liefste familiefilms die ik heb gezien: Dikkertje Dap. Op basis van het versje van Annie M.G. Schmidt dat later een bekend kinderliedje werd is de film Dikkertje Dap gemaakt, een van de liefste films die ik ooit zag. Dikkertje Dap is een jongetje dat vlakbij een dierentuin woont. De opa van Dikkertje Dap werkt als dierenverzorger in de dierentuin en Dikkertje gaat iedere dag op bezoek bij zijn beste vriend: de giraf Raf. Als Dikkertje jarig is en de dag daarna voor het eerst naar school gaat, worden de dagelijkse bezoekjes aan Raf minder. Dan verzin hij een list en bevrijdt Raf uit de dierentuin en rijdt hij op zijn rug naar school. Geschikt voor alle leeftijden.

familiefilms op netflix - dikkertje dap film

Lemony Snicket: ellendige avonturen

Drie weeskinderen worden na het overlijden van hun ouders tijdens een brand ondergebracht bij de vreemde graaf Olaf. Hij heeft niet veel met de kinderen, hij is alleen maar uit op de erfenis. Als hij de voogdij verliest, blijft hij de kinderen achtervolgen in de meest vreemde vermommingen. Dan ontdekken de kinderen het bestaan van een geheime organisatie en onderzoeken het mysterie. Engels gesproken, met Nederlandse ondertiteling. De film is geschikt vanaf 6 jaar.

Meester Kikker

Een heel gewone klas met gewone kinderen en een gewone meester, dat dacht iedereen. Maar dan krijgen de kinderen uit de klas van meester Frans door dat hun meester af en toe in een kikker verandert. Sita en de kinderen uit haar klas helpen de meester in om zijn geheim te bewaren en beschermen hem in de gevaarlijke dierenwereld. Vanaf 6 jaar.

familiefilms op netflix - popcorn en filmklapper

BFG (Grote vriendelijke reus)

Nog een verfilming van een klassieker onder de kinderboeken: De Grote Vriendelijke Reus. BFG (Big Friendly Giant) gaat over een weesmeisje die een superlieve reus ontmoet. De reus hoort haar eigenlijk op te eten – zoals alle reuzen doen, die eten kinderen – maar in plaats daarvan beschermt hij haar tegen de andere reuzen. Nederlands gesproken. Vanaf 6 jaar, kan best een beetje spannend zijn soms.

Foeksia de miniheks

Het ondeugende heksje Foeksia gaat naar de heksenschool waar ze leert om wind te maken en tovert ze figuren van wolken. Niet altijd gaan die toverkunsten even goed… Foeksia wordt altijd gewaarschuwd dat ze zich niet met de mensenwereld moet bemoeien. Op een dag komt ze in het bos het jongetje Tom tegen en volgt hem naar de stad. Ze sluit vriendschap met Tom en samen met hem gaat ze proberen het Heksenbos te redden, omdat de oom van Tom het bos wil platgooien. Geschikt vanaf 6 jaar. Gebaseerd op de boeken van Paul van Loon.

Dik Trom

Gebaseerd op de klassieker in boekvorm over Dik Trom. Een vrolijke, eerlijke en gezette jongen die samen met zijn ouders in Dikkedam woont. Daar is iedereen net zo dik, gezellig en uitbundig als hij. Maar dan moet Dik naar Dunhoven verhuizen, waar niemand dik is. Hij wordt verliefd op het mooiste meisje daar, maar ook Viktor heeft een oogje op haar. Ze moeten om haar hand vechten tijdens de lokale zomerwedstrijd. Geschikt voor alle leeftijden.

Dolfje weerwolfje

Deze film, gebaseerd op de boeken van Paul van Loon, gaat over de jongen Dolf die op zijn zevende verjaardag ineens in een wit pluizig wolfje verandert. Hij wil niet dat iemand het weet, maar zal hij geheim kunnen houden dat hij af en toe in een weerwolf verandert? Vanaf 6 jaar.

Brammetje Baas

Een superleuke film en voor veel kinderen en ouders vast herkenbaar.. Bram gaat naar groep 3, hij is slim en hij houdt een schriftje bij met uitvindingen en moeilijke woorden, allemaal netjes geordend op nummer. Hij is ook een dromer, fantasierijk en snel afgeleid in de klas. Hij kan zich moeilijk concentreren op taken die hij op school moet doen, dat geeft wrijving met zijn meester Vis. Zijn ouders willen graag dat hij zich aanpast, maar niet dat hij zijn enthousiasme verliest. Gebaseerd op het prentenboek van Tamara Bos. Voor alle leeftijden.

Superjuffie

Populaire kinderboeken verfilmen is een goed idee, want ook Superjuffie is een superleuke film geworden voor het hele gezin. Lerares Josje is de nieuwe juf van groep 6 die tijdelijk in het huis van haar tante mag wonen. Als ze op een dag een beeldje vindt en dit laat vallen, komt er een geheimzinnig groen gas uit en valt Josje flauw. Als ze weer bijkomt merkt ze dat ze met de kat kan praten. Josje probeert haar geheime superkrachten op school verborgen te houden, maar vier van haar leerlingen ontdekken haar geheim. Als er een tijgertje uit de lokale dierentuin op mysterieuze wijze verdwijnt, komt Josje samen met de vier leerlingen in actie. Vanaf 6 jaar.

Annie

The sun’ll come out tomorrow… Jeugdsentiment! De klassieker Annie is tijdloos en is superleuk om samen met je kinderen te kijken. De 11-jarige Annie woont in een weeshuis met de meest vreselijke ‘pleegmoeder’ die er bestaat: Miss Hannigan. Als Annie een zwerfhond mee naar het weeshuis brengt, wil de alcoholistische Hannigan hem naar het slachthuis brengen. Dan komt de privesecretaresse binnen van een miljardair die een kind wil adopteren. Annie en de hond Sandy gaan voor een proefweek mee naar zijn huis. Maar Annie is ervan overtuigd dat haar eigen ouders nog leven en wil naar ze op zoek… Vanaf 6 jaar. Op Netflix staat ook de remake uit 2014 met onder andere Jamie Foxx en Cameron Diaz.

Dora and the Lost City of Gold

Voor de iets oudere kinderen: Dora and the Lost City of Gold gaat over de avontuurlijke Dora. Tijdens een zoektocht naar een oude stad van goud raken haar ouders vermist in de jungle. Ze gaat naar haar neef Diego en probeert op school en in de stad te leven, dat gaat niet helemaal zonder slag of stoot als je in de jungle bent opgegroeid… Dan wordt Dora samen met een paar andere vrienden ontvoerd… Deze live-action film, gebaseerd op de bekende tekenfilm, is mooi gemaakt, spannend en er zit humor in. Vanaf 9 jaar.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Willy Wonka (gespeeld door Johnny Depp) is de excentrieke eigenaar van de snoepfabriek Wonka’s Chocolate en op een dag verstopt hij 5 gouden tickets in zijn snoeprepen. De gelukkige vinders mogen een rondleiding door zijn snoepfabriek. Charlie Bucket is een arme jongen die met zijn hele familie in een klein huisje woont. Hij vindt hij een bankbiljet op straat en vindt de gouden ticket. Hij mag samen met
zijn opa Joe op bezoek bij de snoepfabriek, waar Wonka de geheimen deelt van zijn bijzondere snoep en chocola. Vanaf 6 jaar.

Matilda

Matilda van Roald Dahl was mijn favoriete jeugdboek en de film is minstens zo leuk. De gevoelige en ontzettend slimme Matilda heeft nare ouders die haar maar lastig vinden. Ook het hoofd van de school maakt haar het leven zuur. Dan ontdekt Matilda haar verborgen krachten, die ze gebruikt om de pestkoppen in haar leven aan te pakken. Vanaf 6 jaar.

Pietje Bell 2: De jacht op de tsarenkroon

Tijdens het schrijven zie ik dat deel 1 helaas niet meer op Netflix staat, maar deel 2 kun je prima kijken zonder het eerste te hebben gezien. In De jacht op de tsarenkroon moet Pietje Bell naar de gevangenis voor iets wat hij niet heeft gedaan. Als hij daar een paar boeven hoort praten over hun plan om de koninklijke kroon te stelen, ontsnapt Pietje. Samen met zijn bende van de Zwarte Hand nemen ze het op tegen de boef Stark. Voor alle leeftijden.

Bekijk ook ons blog met leuke kerstfilms voor kinderen

familiefilms op netflix - vaders en kind kijken film met popcorn