Onlangs kwam er op Facebook de vraag voorbij: waar moet ik op letten als ik een buggy kies? Meteen werd ik weer herinnerd aan mijn eigen zoektocht, en die nam ik niet licht op toen. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar welke opties er waren, wat ik zelf belangrijk vond en ook heb ik het nodige meetwerk verricht. Maar ook dan zijn er nog zoveel verschillende opties! Waar let je op bij de keuze voor een buggy? Zo deed ik het:

1. Belangrijkste tip: test de buggy

Mijn allereerste tip: ga altijd de buggy in real life testen, maar doe vooraf wel onderzoek op internet. Zo laat je je niet overweldigen door de keuze in de winkel. Daarnaast is het testen van de buggy echt een aanrader zodat je weet hoe de buggy werkt en of je dat bevalt.

Ik had na een online speurtocht mijn keuze beperkt tot twee types, waarbij op papier de ene mijn voorkeur had. Bij het testen in de winkel bleek toch de andere fijner omdat ie heel handig te hanteren was. Aan het eind van dit blog vind je de buggy die ik uiteindelijk koos.

buggy-kiezen-budget-en-testen

2. Budget voor een buggy

Er zijn veel, heel veel soorten buggy’s in uiteenlopende prijzen. Bepaal vooraf wat je ongeveer (en maximaal) voor een buggy wilt uitgeven. De prijzen variëren namelijk grofweg van een paar tientjes tot ruim 250 Euro. Heb je wat meer eisen dan dat je budget hebt? Kijk bijvoorbeeld of je via marktplaats een tweedehands exemplaar van je gewenste buggy op de kop kunt tikken.

3. Gewicht van een buggy

Ga je vooral vanuit huis met de buggy op pad, of moet je er ook vaak mee ‘sjouwen’? Moet de buggy bijvoorbeeld vaak in en uit de auto, wil je de buggy meenemen op de fiets of ga je veel op reis met alleen handbagage? Dan is het handig om te letten op het gewicht van de buggy, je wilt je geen breuk tillen.

buggy-kiezen-makkelijk-inklapbaar

4. Buggy kiezen: makkelijk inklapbaar of niet?

Dit sluit aan op het vorige punt: als je Moet de buggy makkelijk inklapbaar zijn of vind je dat niet zo belangrijk? Voor mij was dit de belangrijkste voorwaarde, omdat ik destijds veel met de auto wegging en de buggy vaak in en uit de auto moest. Als je de buggy veel in en uit moet klappen dan is het fijn als dat in een simpele handeling kan. Ga je veel vanuit huis op pad, dus klap je ‘m alleen thuis in en uit, dan is dat minder belangrijk.

5. Grootte van ingeklapte buggy

Kom ik gelijk op het volgende punt: hoe groot is de buggy als ie ingeklapt is? Die specs staan er altijd wel bij vermeld en dat is handig voor als je buggy in je kofferbak mee moet. Heel onhandig als je een fijne buggy hebt gekozen, maar dat ie met geen mogelijkheid in je kofferbak past.

6. Duwstang van de buggy

Kies je voor een buggy met twee handvatten of een duwstang-aan-een-stuk? Waarschijnlijk heb je er nog niet over nagedacht, of denk je: wat maakt het uit? Qua behendig besturen wel degelijk. Een duwstang aan één stuk is fijn als je de buggy ook met één hand wil kunnen besturen. Bijvoorbeeld als je in de andere hand vaak nog een kinderhandje hebt, een kop koffie of een reiskoffer.

Check ook de hoogte van de duwstang. Ook hier kan verschil in zitten en dat kan goed zijn om op te letten als jij en/of je partner lang van stuk is.

7. Zwenkwielen van een buggy

Moet de buggy wendbaar zijn of niet? De meeste buggy’s hebben tegenwoordig zwenkwielen, maar sommigen hebben alleen wielen die ‘vooruit’ staan. Als je veel in de stad gaat lopen met bochtjes en hobbels en smalle winkel paden, dan zijn zwenkwielen aan te raden.

8. Bagageruimte

Hoeveel ruimte wil je hebben onderin de buggy voor boodschappen, zwemspullen, luiertas etcetera? Misschien vind je het handig als er onderin de buggy veel spullen kunnen. Nu zijn de meeste buggy’s niet uitgerust met mega veel ruimte daarvoor, maar er zit verschil in. Wil je meer spullen meenemen dan onderin de buggy past, dan kun je altijd nog een tassenhaak kopen. Die klik je aan de duwstang en daar kun je een tas aan hangen.

buggy-kiezen-slaapstand-zonnekap

9. Slaapstand buggy

Vind je het fijn als je kind kan slapen in de buggy of niet? In de meeste buggy’s kan de rugleuning wel een beetje naar beneden. Sommige buggy’s echter hebben meerdere standen en/of daar kan de leuning helemaal omlaag, zodat je kind (bijna) horizontaal ligt. Dit kan fijn zijn als je graag op pad gaat en geen rekening kunt of wilt houden met slaapjes en op vakantie is het fijn omdat je zo niet steeds terug hoeft naar tent, caravan, huisje of appartement om je kind te laten slapen. Rugleuning omlaag, zonnekap omlaag en slapen maar.

10. Zonnekap

Over zonnekap gesproken: hier zit ook verschil. De ene heeft simpelweg een kap die je uit kunt trekken and that’s it, sommige buggy’s hebben nog een extra ‘luifeltje’ voor als de zon laag staat en in de buggy schijnt. Ik vond dat persoonlijk heel fijn als mijn zoontje wilde slapen: Even afsluiten van de buitenwereld en de zon.

Buggy kiezen: neem de tijd

Een buggy kiezen bleek wat minder makkelijk en wat meer tijd te kosten dan ik dacht, daar werd ik weer even aan herinnerd toen ik dit blog schreef. Start je zoektocht online naar aanleiding van bovenstaande 10 punten: ga een rondje googelen, kies twee of drie favorieten en ga naar een fysieke winkel om ze te testen. Je kunt ook de laatste buggytest bekijken van de Consumentenbond als je dat belangrijk vindt.

PS: Mocht je willen weten wat wij zelf kozen: Onze keuze viel destijds op de Nuna Pepp Luxx. Makkelijk wendbaar, met één hand te besturen en supermakkelijk in- en uit te klappen. Ik vond ‘m echt heel fijn, zeker als je – net als wij – graag veel onderweg bent of reist kan ik deze van harte aanbevelen.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 12 april 2019 en werd op 7 maart 2022 geactualiseerd.