Reizen is voor mij een absolute must. Eens in de zoveel tijd gaat er van binnen iets kriebelen en dan moet ik op pad. Gelukkig heeft de man die ik heb getroffen hetzelfde en reizen we al sinds we elkaar kennen naar hartenlust. Eerst Europa, toen een wereldreis en daarna allerlei soorten verre bestemmingen. Heerlijk: de cultuur, het eten, het alleen ervoor hoeven zorgen dat je geld, een slaapplaats en eten hebt! Maar toen kwam er een kleine… Naïef of niet, wij waren ervan overtuigd dat reizen met een kleine prima kan en dat wij daarmee heus het wiel niet uitvonden. Inmiddels weet ik ook dat er aanpassingen nodig zijn, vooral op het gebied van voorbereiding en je dagindeling tijdens de reis. Ons backpacken van vroeger heeft plaats gemaakt voor ‘backpacken 2.0’: luxer en vooral iets langzamer. Daarbij is het met een vaste baan niet meer mogelijk om maanden weg te blijven. Dus moet de reis binnen de gestelde drie weken gepland worden. Mocht je zelf spelen met het idee een verre individuele reis te maken met je kleintje: doen! Er zijn een aantal tips die ik graag deel, zowel voor de voorbereiding van de reis als de reis zelf.

Je reis voorbereiden

Campingbedje of niet? Het heeft voor- en nadelen: groot voordeel is dat je kindje altijd in hetzelfde vertrouwde bedje ligt; nadeel is dat je het schoon moet houden en ermee moet zeulen. Wij hebben het niet gedaan, maar onze kleine slaapt overal en een bed is altijd wel kindveilig te maken met een beetje creativiteit. Houdt wel rekening met welke accommodatie je boekt, welke soort slaapplaatsen je voor ogen hebt en eventueel ongedierte. Kopie geboorteakte Het lijkt overbodig, maar er zijn landen waar je zelfs de provinciegrens niet over mag als je niet kunt aantonen dat die kleine echt van jou is. Meestal volstaat een paspoort, maar soms ook niet. En dan ben je liever voorbereid. Boek de eerste 3 nachten Mocht je dit nog niet standaard doen, met een kleine is het toch wel heel fijn. Weten waar je slaapt na een lange reis zorgt voor een rustig begin. Na die drie nachten kan je los! Transport van het vliegveld naar je slaapplaats Het is belangrijk om het vervoer van het vliegtuig naar je slaapplaats goed te regelen. Een hoteltransfer is een optie, maar je kunt ook vooraf uitzoeken welke bussen er gaan. Zorg er dan meteen voor dat je op het vliegveld nog geld pint: een pinautomaat is (bijna) altijd aanwezig dus ga ernaar op zoek. Jetlag Een jetlag is voor niemand leuk, zeker niet voor je kleine. Het minst last heb je ervan als je door blijft eten, kleine dingetjes, elke 2 uur totdat je naar bed gaat. Probeer ook direct de lokale tijd over te nemen en neem je kleine hierin mee. Met een beetje geluk heb je de volgende dag nergens meer last van.

Tips voor onderweg

Zo, je bent er, hebt een paar nachten kunnen bijkomen, en dan…. Dan is het tijd om ècht op pad te gaan! Pak de kaart, je reisboek en wensenlijstje en koop kaartjes voor de eerst volgende bus, trein, of wat dan ook. Een paar tips voor onderweg: Houd de afstanden kort Reis per dag niet te lang of te ver. Je kunt best voor een keertje 10 uur in een bus gaan zitten, maar doe het niet te vaak als het niet nodig is. Kinderplezier Let onderweg op of je iets van speeltuintjes tegenkomt en plan wat tijd in voor je kleine om daar te spelen. Op deze manier maak je niet alleen je kind blij, maar kom jij ook op een leuke manier in contact met de lokale bevolking. Sightseeing Je bent op reis, dus je wilt dingen zien. Natuurlijk, moet je ook zeker doen. Plan op een dag maximaal één activiteit om niet teveel druk op de dag te leggen en doe ook eens een dagje niets. Middagslaapjes Dit zal op reis toch heel anders zijn dan thuis en pin jezelf daarom niet teveel vast aan het feit dat dit in een bed moet gebeuren. Reis je met een kinderwagen, leg hem dan daarin. Of reis je met een rugdrager, zoals wij, laat je kind dan vooraf wennen en ga lekker een rondje lopen als je kleine moet slapen. Doorreizen is ook een optie en dan sla je meteen twee vliegen in één klap! Slaapplaatsen Verander niet te vaak van slaapplaats, want dit zorgt voor onrust en dat maakt de meeste kinderen prikkelbaar. Probeer minstens drie nachten op één plaats te blijven voordat je verder trekt. Vergeet niet te genieten, de wereld ligt aan je voeten! Fijne reis!