8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De tweede helft van de zwangerschap gaat van start. De baby in de buik slaapt veel, al net zoveel als een pasgeboren baby, 12 tot 14 uur op een dag. In de overige tijd is hij volop in beweging. Ook kan de baby nu verschillende smaken proeven. De buik van de moeder groeit bij 21 weken zwangerschap flink en de zwangerschapsklachten nemen toe.

21 weken zwanger: al over de helft

Nu je eenmaal over de helft van je zwangerschap bent en de 20 weken echo erop zit, komt het moment van de komst van de baby ineens al snel in zicht. Het kan zijn dat je hierdoor spanning en angst gaat voelen. Ook je partner kan last krijgen van deze onzekerheid. Het is niet iets om je zorgen over te maken. Het hoort bij een zwangerschap en helpt jullie om je goed voor te bereiden om de komst van jullie kleintje. J

e baby is, als je 21 weken zwanger bent, al best groot. Ook groeit je baby hard verder. Dat is ook te zien aan je buik, die in een flink tempo dikker wordt. Door je veranderende houding krijg je meer last van zwangerschapsklachten.

Baby bij 21 weken zwanger: je baby proeft nu wat jij hebt gegeten

Hoewel je baby al best groot is, heeft hij toch in de baarmoeder nog veel ruimte om zich heen. Hij maakt daar volop gebruik van; is lekker veel in beweging. Weet je dat hij zelfs af en toe een salto maakt? Wat je baby ook veel doet, is slapen. Je baby slaapt al net zoveel als hij doet wanneer hij net is geboren, namelijk 12 tot 14 uur op een dag. Als je 21 weken zwanger bent, is er iets wat je baby voor de eerste keer doet: proeven.

De smaakpapillen van je baby zijn volledig ontwikkeld. Hierdoor kan je baby de smaak proeven van wat jij hebt gegeten. Deze smaak proeft je baby in het vruchtwater dat hij af en toe inslikt. Je baby oefent met dit inslikken van vruchtwater niet alleen om te proeven, maar ook om te slikken. Het is niet zo dat je baby al zijn voedsel uit het vruchtwater haalt. Het merendeel van de voeding krijgt je baby via de placenta binnen.

Hoe groot is je baby met 21 weken zwangerschap?

Als je 21 weken zwanger bent, is je baby zo groot als een mango. Dat is 27 centimeter. Vergeleken met een week geleden, toen je 20 weken zwanger was, is je baby twee centimeter gegroeid. Het gewicht van je baby is 380 gram. Dat is 80 gram meer dan een week geleden.
foetus-21-weken-zwanger

Moeder 21 weken zwanger: spanning en angst slaat toe

Help, ik word moeder! Kan ik de grote verandering wel aan? Kan ik de pijn van de bevalling wel aan? Ben ik straks wel een goede moeder? Dit zijn allemaal vragen die in je op kunnen komen, als je 21 weken zwanger bent. Of misschien kwamen ze al veel eerder in je op, was de spanning en bevallingsangst bij jou al veel eerder toegeslagen.

Ook je partner kan last hebben van onzekerheid. Het kan absoluut geen kwaad. Het is niet niets om ouder(s) te worden; het is logisch dat je hier over nadenkt en je soms ook zorgen over maakt. Het is goed om stil te staan bij wat er nu met je gebeurt en wat er straks op je afkomt, maar maak je liever niet al te veel zorgen.

Meestal is het zo dat als je eenmaal ouder(s) bent, je daar vanzelf sterk genoeg voor bent en het gewoon aankunt. Je voelt straks zoveel liefde voor je baby dat je niets liever doet dan er zijn voor je kleintje. En ook een bevalling kun jij aan; dat kan namelijk elke vrouw. Er is nog nooit een baby blijven steken. Praat met anderen over de angst en spanning die je voelt, dat kan helpen om het te verminderen.

Zwangerschapsklachten bij 21 weken zwanger

Je houding verandert continu door de groei van je buik. Je zwaartepunt en houding veranderen. Je rug wordt naar voren getrokken en je buik naar buiten. Hierdoor nemen de zwangerschapsklachten toe. Dit zijn de kwalen die je kunt hebben bij een zwangerschap van 21 weken.

  • Je hebt last van striae. Rondom je buik ontstaan er zwangerschapsstrepen, ook wel striae genoemd. Deze ontstaan door het uitrekken van de huid op je buik, doordat je buik en andere lichaamsdelen in rap tempo groeien. Je ziet ze bijvoorbeeld op je buik, je heupen, je billen en/of op je borsten verschijnen. Een definitieve oplossing voor striae is er helaas niet. Wel kun je de striae insmeren met cacaoboter of met anti-striae crème. Daar kan je huid zachter en soepeler maken. Als je zwangerschap erop zit, worden de striae vanzelf weer minder.
  • Je krijgt een linea nigra. De zwangerschapsstreep die midden op je buik verschijnt, heet linea nigra. Deze streep ontstaat niet door het rekken van je huid, maar door de invloed van zwangerschapshormonen. Deze veroorzaken dat de productie van pigment verhoogd, onder andere op je buik.
  • Je hebt lage rugpijn. Deze pijn neemt toe naarmate je buik dikker wordt en je zwaartepunt en houding verandert. Je kunt het niet verhelpen, maar je kunt het wel zoveel mogelijk voorkomen door te letten op je lichaamshouding. Zo kun je het beste houdingen zoveel mogelijk afwisselen, dus niet te lang achter elkaar in een bepaalde houding staan of zitten. Ook is het belangrijk dat je goed rechtop gaat staan en zitten. Er zijn ook truckjes voor het bukken, tillen, in bed stappen, uit bed stappen en liggen die helpen tegen lage rugpijn.
  • Je hebt pijn aan je bekken. Ook als je last hebt van deze lichamelijke klacht is het belangrijk dat je goed op je houding let. Ook bekkenbodem oefeningen gaan deze klacht tegen.

Er kunnen ook andere kwalen optreden als je 21 weken bent. Wil je hier informatie over, lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten

21 weken zwanger vrouw smeert zwangere buik in met striaecreme

Wat moet je doen bij 21 weken zwanger?

Er zijn in de tweede helft van je zwangerschap steeds minder dingen die je verplicht moet regelen of doen. Wel nadert de komst van je baby en wordt het steeds belangrijker dat je thuis alles gereed maakt voor je baby. Daarom kun je je als je 21 weken zwanger bent bezig houden met het volgende.

  • Het kopen van een babyuitzet: een babybed, commode, kledingkast, kinderwagen, autostoeltje, verschoonkussen, luiers, babykleding, enzovoort.
  • Het inrichten van de kinderkamer: in elkaar zetten van de meubels, schilderen en inrichten met accessoires.

zwangere-vrouw-samen-met-man-in-slaapkamer-21-weken-zwanger

Tip van de week: Geniet van de seks als je hier extra behoefte aan hebt

Veel zwangere vrouwen hebben, als ze 21 weken zwanger zijn, heel veel of juist heel weinig zin in seks. Hoor jij tot de groep vrouwen die extra veel zin heeft in vrijen tijdens de zwangerschap? Geniet daar dan van, want door de extra doorbloeding van de baarmoederhals en prikkelgevoeligheid die je hierdoor hebt, kan het heel goed zo zijn dat de seks voor jou extra fijn is.