Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Bloggers Margot, Valerie, Bregje en Rianne delen een ervaring: ze hebben allemaal voor de geboorte van hun kinderen hun baby uitzet bij elkaar geshopt. Sommige dingen moet je nu eenmaal hebben, denk aan hydrofiele luiers (veel!), rompertjes en een wieg of ledikantje. En dan is er een categorie aangekochte producten die voor iedereen persoonlijk is. Na de eerste maanden kom je er achter dat bepaalde dingen toch wel verdraaid handig zijn, terwijl je dat niet had verwacht. Of zijn er juist producten waarvan je verwacht had die veel te gebruiken, maar die al snel bijna ongebruikt naar zolder zijn verhuisd.

Om (aanstaande) moeders die nog een baby uitzet bij elkaar moeten gaan shoppen een beetje op weg te helpen delen alle bloggers iets wat zij persoonlijk goud waard vonden. En iets wat hun betreft niet in huis gehaald had hoeven worden. Dus hierbij vier van onze baby uitzet toppers en ook vier baby uitzet floppers. Tips en afraders, oftewel: wat zijn de (onverwachte) musthaves en must-not-really-haves?

Musthave: magnetron stoomsterilisator

Waarom zou je deze aanschaffen, je kan de flessen en spenen tenslotte gewoon uitkoken? Dat vroeg de verkoper me toen ik bij dit product stond te kijken in de winkel. Tja, zit wat in…Waarschijnlijk had ik er even bij moeten vertellen dat ik ook nog 32 uur werk. Dat uitkoken is me toch een rotklus! Het water moet koken, je moet zorgen dat alles onder water komt en de tijd in de gaten houden. Daarom heb ik na een paar weken alsnog de stoomsterilisator aangeschaft. Flessen afwassen, laagje water in de sterilisator, 2 minuten in de magnetron et voilà! Vier flessen (en eventueel fopspenen) 24 uur lang steriel. Gemak dient de mens!

baby-uitzet-musthave-magnetron-stoomsterilisator

Musthave voor je baby uitzet: verschoonmatje

Ik kreeg ‘m van mijn zus en ik moest even opzoeken hoe het heet: de ‘luier verkleedkit easy changing’ van Snooze Baby, of zoals bij hij ons in huis heet: dat blauwe verschoonding. Het is een verschoonkleedje met vakjes waar ik altijd 1 of 2 luiers in stop, billendoekjes en wat afvalzakjes. Je kunt ‘m opvouwen en met drukknoopjes vastmaken tot een handzaam pakketje. Ik vind het ideaal als ik even wegga en geen zin heb in het meeslepen van die enorme luiertas. Hij ligt ook meestal gewoon klaar, dus dan is het een kwestie van in mijn handtas gooien en gaan!

Musthave: Dooky

Toen ik met zonnig weer op pad ging met de kinderwagen liep ik al bij de eerste straathoek te klooien met het parasolletje. En ramde een stoeprandje. Een vriendin gaf me een Dooky cadeau en ik heb nooit meer hoeven klooien. Dit handige gordijntje schermt je kindje af voor licht, geluid en wind. Ideaal als je op pad bent en je kindje slaapt of wanneer de zon schijnt. Ik kan niet meer zonder!

baby-uitzet-dooky-cover-zonnescherm

Musthave: (rekbare) draagdoek

Ik was niet per se een scepticus, maar zag het mezelf gewoon niet doen, mijn baby meenemen in een draagdoek. En ik had toch een prachtige kinderwagen staan? Maar toen kreeg mijn dochter na een paar weken enorme last van krampjes. Niets hielp, dus uiteindelijk toch overstag gegaan en een rekbare draagdoek aangeschaft van ByKay.

En wat had ik gewild dat ik dat eerder had gedaan! Het hielp goed tegen de krampjes, maar daarnaast liep het ook heel lekker. Heel geborgen en knus. Makkelijk lopen op plekken waar de kinderwagen niet handig is, of bijvoorbeeld als het regent je handen vrij hebben voor een paraplu. Ik vind het ideaal!

Niet nodig: flessenwarmer

We hebben vanaf het begin flesjes gemaakt met warm kraanwater. Later gebruikten we ook de magnetron regelmatig. Het Nederlandse kraanwater is prima en het scheelt een hoop gedoe met een langzame flessenwarmer terwijl er een gillende, hongerige baby op je wacht.

Mustnothave: de wipstoel

Een miskoop bij ons bleek het wipstoeltje, blijkbaar was mijn kind er niet voor gemaakt. Na een paar minuten huilen als ze erin zat. Slechts een paar keer werd hij gebruikt, bij het geven van de eerste groentehapjes. Toen verdween hij eerst naast de bank, toen naar een hoek in de kamer en uiteindelijk achter een luik op zolder. We hebben veel meer gebruik gemaakt van onze Hangloose babyhangmat, een speelkleed en de box, en daarnaast zat ze ook vaak gewoon op schoot.

Niet echt nodig: aerosleep matrasje

Ik heb me tot in den treuren verdiept in dit ding en na lang twijfelen heb ik de hele shabam maar aangeschaft: het Aerosleep matrasje (wat overigens een soort toplaag is voor de babymatras, heb me suf gezocht naar een heus matras…) en een bijpassende ‘ademende’ Aerosleephoes. Want tja, je bent zwanger en wil alles goed doen en ‘je weet maar nooit’, toch?

Baby uitzet Aeroslaap

Als het je geruststelt: absoluut kopen. Maar heel eerlijk: ik vind het achteraf gezien een onnodig ding en om die reden ook veel te duur. Ik gebruik de Aerosleep nog wel, maar eigenlijk alleen ‘omdat ik ‘m toch heb’ en omdat ie wel handig is voor het opvangen van een golfje melk of een nachtelijk luierongelukje. Maar als ie in de was zit, laat ik mijn zoontje ook gerust een weekje zonder Aerosleep slapen. We slapen er alle drie geen nacht slechter van.

Heel erg onnodig: navelbandjes in je baby uitzet

Echt onnodig vind ik de navelbandjes, ik heb ze ongebruikt weggegooid. De meeste verloskundigen en kraamverzorgsters kiezen ervoor om het navelstompje niet te verbinden, zodat deze zo snel mogelijk droogt.

Wat is jouw absolute musthave uit de baby uitzet en wat ligt er in een hoekje te verstoffen?