Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

Menstruatiepijn: dit is wat je eraan kunt doen

Iedere maand hetzelfde liedje: de menstruatie komt eraan. Je baarmoeder trekt samen. Dit zorgt voor pijnlijke krampen in je buik, rug of zelfs benen. Daarnaast is er eventueel hoofdpijn en een rothumeur. Menstruatiepijn is niet leuk voor jou en ook niet leuk voor de...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Bloggers Margot, Valerie, Bregje en Rianne delen een ervaring: ze hebben allemaal voor de geboorte van hun kinderen hun baby uitzet bij elkaar geshopt. Sommige dingen moet je nu eenmaal hebben, denk aan hydrofiele luiers (veel!), rompertjes en een wieg of ledikantje. En dan is er een categorie aangekochte producten die voor iedereen persoonlijk is. Na de eerste maanden kom je er achter dat bepaalde dingen toch wel verdraaid handig zijn, terwijl je dat niet had verwacht. Of zijn er juist producten waarvan je verwacht had die veel te gebruiken, maar die al snel bijna ongebruikt naar zolder zijn verhuisd.

Om (aanstaande) moeders die nog een baby uitzet bij elkaar moeten gaan shoppen een beetje op weg te helpen delen alle bloggers iets wat zij persoonlijk goud waard vonden. En iets wat hun betreft niet in huis gehaald had hoeven worden. Dus hierbij vier van onze baby uitzet toppers en ook vier baby uitzet floppers. Tips en afraders, oftewel: wat zijn de (onverwachte) musthaves en must-not-really-haves?

Musthave: magnetron stoomsterilisator

Waarom zou je deze aanschaffen, je kan de flessen en spenen tenslotte gewoon uitkoken? Dat vroeg de verkoper me toen ik bij dit product stond te kijken in de winkel. Tja, zit wat in…Waarschijnlijk had ik er even bij moeten vertellen dat ik ook nog 32 uur werk. Dat uitkoken is me toch een rotklus! Het water moet koken, je moet zorgen dat alles onder water komt en de tijd in de gaten houden. Daarom heb ik na een paar weken alsnog de stoomsterilisator aangeschaft. Flessen afwassen, laagje water in de sterilisator, 2 minuten in de magnetron et voilà! Vier flessen (en eventueel fopspenen) 24 uur lang steriel. Gemak dient de mens!

baby-uitzet-musthave-magnetron-stoomsterilisator

Musthave voor je baby uitzet: verschoonmatje

Ik kreeg ‘m van mijn zus en ik moest even opzoeken hoe het heet: de ‘luier verkleedkit easy changing’ van Snooze Baby, of zoals bij hij ons in huis heet: dat blauwe verschoonding. Het is een verschoonkleedje met vakjes waar ik altijd 1 of 2 luiers in stop, billendoekjes en wat afvalzakjes. Je kunt ‘m opvouwen en met drukknoopjes vastmaken tot een handzaam pakketje. Ik vind het ideaal als ik even wegga en geen zin heb in het meeslepen van die enorme luiertas. Hij ligt ook meestal gewoon klaar, dus dan is het een kwestie van in mijn handtas gooien en gaan!

Musthave: Dooky

Toen ik met zonnig weer op pad ging met de kinderwagen liep ik al bij de eerste straathoek te klooien met het parasolletje. En ramde een stoeprandje. Een vriendin gaf me een Dooky cadeau en ik heb nooit meer hoeven klooien. Dit handige gordijntje schermt je kindje af voor licht, geluid en wind. Ideaal als je op pad bent en je kindje slaapt of wanneer de zon schijnt. Ik kan niet meer zonder!

baby-uitzet-dooky-cover-zonnescherm

Musthave: (rekbare) draagdoek

Ik was niet per se een scepticus, maar zag het mezelf gewoon niet doen, mijn baby meenemen in een draagdoek. En ik had toch een prachtige kinderwagen staan? Maar toen kreeg mijn dochter na een paar weken enorme last van krampjes. Niets hielp, dus uiteindelijk toch overstag gegaan en een rekbare draagdoek aangeschaft van ByKay.

En wat had ik gewild dat ik dat eerder had gedaan! Het hielp goed tegen de krampjes, maar daarnaast liep het ook heel lekker. Heel geborgen en knus. Makkelijk lopen op plekken waar de kinderwagen niet handig is, of bijvoorbeeld als het regent je handen vrij hebben voor een paraplu. Ik vind het ideaal!

Niet nodig: flessenwarmer

We hebben vanaf het begin flesjes gemaakt met warm kraanwater. Later gebruikten we ook de magnetron regelmatig. Het Nederlandse kraanwater is prima en het scheelt een hoop gedoe met een langzame flessenwarmer terwijl er een gillende, hongerige baby op je wacht.

Mustnothave: de wipstoel

Een miskoop bij ons bleek het wipstoeltje, blijkbaar was mijn kind er niet voor gemaakt. Na een paar minuten huilen als ze erin zat. Slechts een paar keer werd hij gebruikt, bij het geven van de eerste groentehapjes. Toen verdween hij eerst naast de bank, toen naar een hoek in de kamer en uiteindelijk achter een luik op zolder. We hebben veel meer gebruik gemaakt van onze Hangloose babyhangmat, een speelkleed en de box, en daarnaast zat ze ook vaak gewoon op schoot.

Niet echt nodig: aerosleep matrasje

Ik heb me tot in den treuren verdiept in dit ding en na lang twijfelen heb ik de hele shabam maar aangeschaft: het Aerosleep matrasje (wat overigens een soort toplaag is voor de babymatras, heb me suf gezocht naar een heus matras…) en een bijpassende ‘ademende’ Aerosleephoes. Want tja, je bent zwanger en wil alles goed doen en ‘je weet maar nooit’, toch?

Baby uitzet Aeroslaap

Als het je geruststelt: absoluut kopen. Maar heel eerlijk: ik vind het achteraf gezien een onnodig ding en om die reden ook veel te duur. Ik gebruik de Aerosleep nog wel, maar eigenlijk alleen ‘omdat ik ‘m toch heb’ en omdat ie wel handig is voor het opvangen van een golfje melk of een nachtelijk luierongelukje. Maar als ie in de was zit, laat ik mijn zoontje ook gerust een weekje zonder Aerosleep slapen. We slapen er alle drie geen nacht slechter van.

Heel erg onnodig: navelbandjes in je baby uitzet

Echt onnodig vind ik de navelbandjes, ik heb ze ongebruikt weggegooid. De meeste verloskundigen en kraamverzorgsters kiezen ervoor om het navelstompje niet te verbinden, zodat deze zo snel mogelijk droogt.

Wat is jouw absolute musthave uit de baby uitzet en wat ligt er in een hoekje te verstoffen?