8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De baby is voldragen; hij is klaar om geboren te worden. De moeder is ook toe aan haar bevalling: de zwangerschapsklachten lopen hoog op, waardoor zij steeds meer behoefte krijgt aan rust. Het is ook goed om bij een zwangerschap van 37 weken uit te rusten, aangezien de bevalling elk moment kan komen.

37 weken zwanger: laat de baby maar komen

Ben je er al helemaal klaar voor? Mag je baby van jou nu gaan komen? Sommige vrouwen blijven het tot aan het einde van hun zwangerschap heerlijk vinden om een baby bij zich te dragen. Andere vrouwen zijn helemaal klaar met hun zwangerschap als zij 37 weken zwanger zijn. Ze denken alleen maar: Kom er nu maar uit. De nieuwsgierigheid neemt toe: Hoe ziet je baby eruit? Wordt de geboorte van jouw baby het mooiste moment van jouw leven? Wat voor soort papa of mama gaat jouw partner worden? Allemaal vragen waar jij zeer binnenkort al antwoorden op gaat krijgen.

Als de bevalling achter de rug is, ben je verlost van je bevallingsangst en spanningen over of je het allemaal wel aankunt, een bevalling en het moederschap. Het gaat je gewoon lukken.
foetus-37-weken-zwanger

Baby bij 37 weken zwangerschap: je baby is voldragen

Niet alleen jij bent klaar voor de bevalling, ook je baby is er klaar voor. Als je 37 weken zwanger bent is je baby voldragen. Dat betekent dat je baby klaar is om te komen. Zeer waarschijnlijk heeft de indaling plaatsgevonden en ligt je baby nu in de achterhoofdsligging. Als je baby in stuitligging ligt, dan is de kans groot dat je een keizersnede krijgt, maar niet als je baby zich met de hulp van een gynaecoloog nog gaat draaien. Je baby is van binnen en van buiten af: alle lichaamsdelen en organen zijn aanwezig en in werking gezet. Waar je baby nog wel mee bezig is bij een zwangerschap van 37 weken is het volgende.

  • Je baby oefent nieuwe vaardigheden, zoals bijvoorbeeld ademhalen, knipogen, iets vastpakken en zuigen.
  • De hersenen van je baby zijn groeiende. Deze groei zet zich voort na de bevalling.

Hoe groot is je baby met 37 weken zwangerschap?

Je baby groeit hard aan het einde van je zwangerschap. Hij weegt nu 3100 gram. Dat is 200 gram meer dan een week geleden, toen je 36 weken zwanger was. De grootte van je baby is, als je 37 weken zwanger bent, 46,5 centimeter. Dat is ongeveer even groot als een krop Romeinse sla. Het kan goed zijn dat jouw baby een kleiner, een groter, lichter en/of zwaarder is. Baby’s variëren sterk in hun grootte en gewicht, net zoals volwassenen dat doen.

Krijg je een forse baby, dan wil dat niet zeggen dat hij altijd fors blijft. Net zoals een kleine baby niet betekent dat hij nooit lang gaat worden. Wat het postuur van je kind gaat worden, zie je pas veel later. En zelfs dan blijft het veranderlijk.

Moeder 37 weken zwanger: heb jij ook zwangerschapsdromen?

Bij een zwangerschap van 37 weken kun je op de momenten dat je slaapt veel gaan dromen. Dit worden ook wel zwangerschapsdromen genoemd. Waardoor ze worden veroorzaakt is niet duidelijk, waarschijnlijk door zwangerschapshormonen, maar het kan ook zijn dat ze ontstaan doordat je veel aan je hoofd hebt. De dromen helpen je om orde in de chaos te scheppen en om je emoties te uiten en te verwerken. Je droomt bijvoorbeeld over het volgende.

  • Je vergeet je baby te voeden. Dit kan duiden op angst voor het moederschap.
  • Je zit samen met je baby opgesloten in een kleine ruimte. Dit kan betekenen dat je bang bent voor de vrijheidsbeperking van het moederschap.
  • Je droomt dat je partner vreemdgaat en jou verlaat. Waarschijnlijk baal jij van jouw uiterlijk nu je zwanger bent, vind je jezelf minder aantrekkelijk.
  • Je droomt dat je met je baby knuffelt en voor je baby zorgt. Je bouwt op deze manier alvast een band op met je baby, die nu nog in je buik zit.
  • Je droomt over je bevalling. Dat kan een teken zijn dat je hier tegenop ziet.

37 weken zwanger heb jij ook zwangerschapsdromen

Zwangerschapsklachten bij 37 weken zwanger

Het voordeel van het hebben van zwangerschapsdromen is dat je in elk geval wel slaapt. Het hebben van slaapproblemen is, als je 37 weken zwanger bent, een van de grootste zwangerschapsklachten, net als spataderen, aambeien, veel plassen, lage rug- en bekkenpijn.

  • Je hebt slaapproblemen. Nu je buik zo enorm groot is, wordt het steeds lastiger om in bed een fijne slaaphouding te vinden. Je blijft maar woelen en draaien. Heb je eindelijk een prettig houding gevonden, dan moet je eruit om te plassen.
  • Je moet veel plassen. Doordat je baby zeer waarschijnlijk is ingedaald, drukt je baarmoeder tegen je blaas, waardoor je vaak moet plassen. Zorg ervoor dat je elke keer als je gaat, dat ook goed doet: plas volledig uit. Blijf een tijdje op de wc hangen, maak je rug afwisselend bol en hol, zodat je goed uitplast. Drink niet teveel vlak voor je gaat slapen, zodat je niet wakker hoeft te liggen doordat je steeds moet plassen.
  • Je hebt spataderen. Je ziet ze groeien, maar kunt er maar weinig aan doen. Het is heel frustrerend als je ziet hoe de aderen op je benen zich verdikken en alsmaar blauwer worden. Zeker als er spataderen in je familie zitten, heb je hier kans op tijdens je zwangerschap. Lees het artikel ‘Spataderen tijdens zwangerschap’ voor meer informatie en advies.
  • Je hebt aambeien. Het branderige, pijnlijke en/of jeukende gevoel dat de gezwollen bloedvaatjes in de buurt van je anus je geven, is erg vervelend. Het wordt er niet beter op, aangezien je aan het einde van je zwangerschap ook vaak last hebt van obstipatie, waardoor je tijdens het poepen extra hard moet persen. Lees in het artikel ‘Aambeien tijdens zwangerschap’ wat je kunt doen om het nare gevoel te verlichten.
  • De kans dat je lage rugpijn en pijn aan je bekken hebt als je 37 weken zwanger bent is groot. Je baby wordt steeds zwaarder, waardoor je zwaartekracht en houding verandert en je last kunt krijgen van lage rugpijn en bekkeninstabiliteit. Misschien helpen bekkenbodem spieren oefeningen jou om de pijn te verlichten.

37-weken-zwanger-met-vluchtkoffer

Wat moet je doen bij 37 weken zwanger?

Heb je alles in huis voor de komst van je baby? Waarschijnlijk wel als je al 37 weken zwanger bent. Hoe vul jij je vrije tijd tijdens je zwangerschapsverlof? Met televisie kijken, boeken lezen, schoonmaken of wegdromen? Het maakt niet uit wat je doet, als jij er maar plezier in hebt en als je je maar niet te druk maakt en voldoende rust neemt. Als je een keizersnede krijgt, dan weet je nu waarschijnlijk de datum. Hou je hem geheim of deel je hem met anderen?

Tip van de week: zet een vluchttas klaar

Hoewel je misschien denkt dat je baby pas bij 40 weken komt, moet je toch echt voorbereid zijn op een eerdere bevalling als je 37 weken zwanger bent. Die kans is namelijk best groot, aangezien je baby voldragen is. Word het voor jou een ziekenhuisbevalling of bevalling in een kraamhotel? Zorg dan dat er een vluchtkoffer klaar staat met schone kleding, toiletspullen, spullen voor het geven van borstvoeding en iets wat energie geeft, zoals druivensuiker.

Wil je precies weten wat je in je koffer kunt stoppen, lees dan snel wat je allemaal nodig hebt voor een bevalling!