10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Je bent in verwachting: een bijzondere en gevoelige periode in je leven. Alles in je leven draait zich langzaam maar zeker naar jouw aanstaande ouderschap van het kindje in je buik. Je denkt na over verleden en toekomst, verheugt je en maakt je soms wat zorgen. Je bereidt je voor op een ander leven. Zo bezien is het logisch dat dromen bij zwangere vrouwen talrijk en bloemrijk zijn. Zozeer zelfs dat er een heuse term voor bestaat: zwangerschapsdromen. Ook je geest is namelijk in verwachting en ondergaat een verandering, net als je lichaam. Lees in dit artikel meer over dit bijzondere fenomeen en ontdek misschien wat jouw droom betekent.

Dromen tussen hoop en vrees

Zwangerschapsdromen zijn heel divers. Van een intens seksueel avontuur met je collega (inclusief orgasme en in het echt mag je hen niet eens), tot de nachtmerrie je kindje op het vliegveld kwijt te raken. Het zijn uitingen van begrijpelijke gevoelens, verlangens en je hormoonspiegel. Er is een aantal thema’s te ontdekken in de dromen die vrouwen hebben. De interpretatie daarvan is natuurlijk altijd discutabel, maar toch kun je er inzichten uit halen die je kunnen helpen bij het begrijpen van en omgaan met de dromen die je hebt.

Soorten zwangerschapsdromen

Dromen over de bevalling

Dit ligt voor de hand. De bevalling is het moment waar je naartoe leeft tijdens je zwangerschap. Het is een haast mythisch evenement, waar iedereen verhalen over heeft en die graag met je deelt, al zijn ze lang niet altijd even positief. Natuurlijk ga je daar ’s nachts over dromen! Soms prettig, soms niet zo. Blijft een droom op een vervelende manier in je hoofd hangen, deel de droom dan met iemand en praat erover.

Dromen over je kind

Dit is ook een inkoppertje. Je bent niet zwanger geworden omdat je zo graag wil bevallen, waarschijnlijk. Het doel is uiteraard om vol liefde een kind groot te brengen. Dat je over dat kind kan gaan dromen, is dan niet vreemd. Dit kunnen de prachtigste, heerlijkste ’toekomstvisioenen’ zijn. Hoewel je nog geen idee hebt wie je kind zal zijn, kun je hem of haar in je droom toch al vasthouden, ermee knuffelen en ervoor zingen! De intensiteit van deze dromen kan je hart nog dagenlang verwarmen. Helaas is er soms ook een keerzijde aan die intensiteit. Sommige aanstaande moeders hebben nachtmerries waarin hun baby overlijdt of zij het kindje kwijtraken. Ook hier geldt dat je erover moet praten als de droom zich herhaalt of lang in je hoofd blijft zitten. Verder hoef je je geen zorgen te maken over deze dromen. Je bent geestelijk aan het anticiperen op het moederschap.

Dromen over seks. Hete seks!

De net al benoemde intensiteit van de dromen tijdens je zwangerschap kan nogal vurig tot uitdrukking komen in je erotische dromen. Daarbij blijft het bij je partner… Exen, je collega, een volslagen vreemde: het kan allemaal voorbij komen. Je kunt tijdens deze dromen zelfs zo opgewonden raken dat je een orgasme hebt in je slaap. Er zijn verschillende gedachten over waarom zwangere vrouwen opvallend vaak over seks met hun ex(en) dromen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je minder aantrekkelijk voelt dan eerst en in je dromen teruggaat naar vroegere momenten en situaties waarin je je aantrekkelijk voelde. Een ander idee is dat je een nieuwe fase ingaat met je huidige partner en geestelijk afscheid neemt van eerdere partners en dat deel van je leven. Voel maar wat bij jou past, want niemand heeft hierover de waarheid in pacht.

Waarom zijn zwangerschapsdromen zo intens?

Er zijn duidelijke medische factoren aan te wijzen die ervoor zorgen dat dromen tijdens de zwangerschap zo levendig en intens kunnen zijn: sterk veranderende levensomstandigheden, hormonale veranderingen en lichamelijke veranderingen. Maar hoe het precies werkt en wat de dromen voor functie hebben, daarover zijn de meningen sterk verdeeld en bestaat geen wetenschappelijke consensus. Er is zelfs een groep wetenschappers die denken dat dromen alleen maar geestelijke afvalverwerking zijn en dat alle betekenis en structuur die wij eraan toekennen, later door onszelf wordt toegevoegd. Misschien is dat waar, maar dan zegt de manier waarop wij de dromen interpreteren alsnog een hoop over ons… Spit dus maar eens diep in die dromen, ook in de nare dromen. Misschien vind je wel de oorzaak van je angst en verdwijnt de nachtmerrie.

Maar nu snap ik nog steeds niet waar die seksdromen opeens vandaan komen

De hormonale veranderingen staan waarschijnlijk met stip op de eerste plaats als het gaat om het aanwakkeren van de wilde avonturen in je dromen. Je hebt behoorlijk wat meer oestrogeen door je aderen stromen en de bloedtoevoer naar je erogene zones is groter dan gewoonlijk. Daarnaast heb je misschien overdag een minder actief seksleven, zeker wanneer je zwangerschap al wat verder gevorderd is. Dat kan er ook toe leiden dat je ’s nachts als het ware de schade even inhaalt.

Dromen in drie fases

Volgens sommige onderzoekers zijn er drie verschillende fases te ontdekken in de zwangerschapsdromen. Let wel: in deze theorie wordt dus waarde gehecht aan de dromen en wordt geprobeerd deze psychologisch te duiden.

Het eerste trimester: transitie en transformatie

In het eerste trimester zal de lichamelijke verandering die je doormaakt zijn weerslag hebben in je dromen. Vrouwen dromen geregeld van grote, logge dingen als vrachtwagens of een stoomtrein wanneer ze onzeker zijn over hun lichaam. Een oncharmante en onprettige ervaring, maar dus geen vreemde. Ook kun je tijdens deze eerste maanden (angstige) dromen hebben over de bevalling zelf. Dit is de verwerking van de eerste schok over de aanstaande verandering en het feit dat er een bevalling aankomt. Dit brengt veel verschillende emoties en gedachten met zich mee die allemaal hun plaatsje moeten krijgen.

Het tweede trimester: terugkijken en verdergaan

Hier komt je ex dus om de hoek kijken. In deze fase kijk je als aanstaande moeder terug op het leven dat je had en bereid je je voor op een nieuwe rol. Voormalige geliefden kunnen terugkomen in je dromen, of vriendinnen uit een andere periode van je leven. Op deze manier kun je afscheid nemen van dat deel van je leven en het loslaten. Ook kun je over je ouders gaan dromen op een andere manier, omdat je nu ook een ouder gaat worden. Je gaat hun rol anders bezien en jullie krijgen allemaal een andere positie ten opzichte van elkaar. Tot slot, maar erg belangrijk, is de relatie met je partner, die zich in allerlei gedaantes kan vertonen in je dromen: als de brute schuinsmarcheerder in een kapot huwelijk, of als de ideale, zorgzame held. Ook dit is verwerking van emoties over jullie veranderende rol en je daarop voorbereiden. Praat erover met je partner, hij zal ook zijn onzekerheden hebben.

Het derde trimester: de toekomst

Hoewel dromen niet (nooit?) voorspellend zijn, doen ze soms wel hun best dat te lijken. In de laatste fase van je zwangerschap kun je veel gaan dromen over de bevalling zelf, over of het een jongetje of meisje wordt, over hoe slim ze wel niet wordt, of over hoe grappig hij wel niet zal zijn. Misschien droom je wel opeens de naam van je kind! Ook je eigen moederschap kan onder de loep worden genomen in deze fase. Misschien laat je in een droom je baby vallen, of maak je andere fout waardoor je baby iets overkomt. Dat kunnen hele nare dromen zijn, maar onthoud dat ze niet voorspellend zijn en heel vaak voorkomen. Dit soort angsten is normaal en geen teken dat er iets ergs gaat gebeuren.

Dream on, sunshine!

Al met al zijn zwangerschapsdromen een zeer interessant fenomeen. Helaas zijn niet alle dromen fijn en met een happy end, toch is er ook een hoop te genieten in de droomwereld voor de zwangere vrouw. Er is genot, schoonheid, verrassing, liefde en (als je wil) wijsheid te vinden. Dream on, sunshine!