Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging...
Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een...
Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...
Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...
Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Als moeder lijk je nooit genoeg uren in de dag te hebben. Wil je ook tijd besparen? 8 tips om iedere dag op een slimme en makkelijke manier een beetje tijd te winnen.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
Een goede voorbereiding op je bevalling kan veel angst en onzekerheid wegnemen. Als je goed bent voorbereid en weet wat je ongeveer kunt verwacht, kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Waardoor het waarschijnlijk makkelijker en soepeler zal verlopen. Afhankelijk van je persoonlijke wensen kun je kiezen om thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te bevallen. Wat heb je allemaal nodig voor een bevalling? Hier vind je een complete checklist:
Wat heb je voor jezelf nodig voor een bevalling?
De volgende producten heb je voor jezelf nodig voor een bevalling:
1 maatkan of fles met brede hals om te spoelen na toiletgebruik
Post Partum netbroekjes van Carriwell, ook wel ziekenhuisbroekjes genaamd. Deze netbroekjes zijn erg fijn om na de bevalling in huis te hebben. Ze zorgen ervoor dat kraamverband of incontinentiemateriaal niet verschuift en discreet en hygiënisch gedragen kan worden.
Veel spullen die je nodig hebt zitten in je kraampakket dat je meestal krijgt van je zorgverzekering. Dus check het pakket eerst voordat je alles gaat inkopen om te voorkomen dat je te veel in huis haalt!
Wat heb je nodig voor de baby na de bevalling?
De volgende producten heb je voor je baby nodig voor een bevalling:
Flesje (50cc) gedenaturaliseerde alcohol 70%
Een pak zigzag watten
2 pakjes steriele gaasjes 16×16
6 overslaghemdjes of rompertjes
4 setjes kleding vanaf maat 56/62
6 spuugdoekjes
Een hard plastic badje met standaard (hoogte 100/105 cm) of een tummy tub om je baby in te wassen
Zeepvrije wasgel
2 babycapes
1 naadloze ijzeren kruik met rubber binnenplaatje en voorzien van een keurmerk logo. Controleer de kruik van tevoren én voor ieder gebruik op lekken, zodat je baby geen brandwonden kan oplopen door heet water
1 pak wegwerpluiers of een startpakket wasbare luiers
1 digitale thermometer (dus in totaal 2)
Wieg of ledikantje met spijltjes met maximaal 7 cm afstand
1 molton om het matras te beschermen
3 onderlakentjes of hoeslakentjes
3 bovenlakentjes
2 dekentjes (liefst 1 wol en 1 katoen)
Wat stop je in de ziekenhuistas voor de bevalling?
Om goed voorbereid te zijn op de geboorte van je kind is het aan te raden om uiterlijk vanaf 37 weken zwanger je vluchttas, de ziekenhuistas voor de bevalling, klaar te hebben staan. Ook als je van plan bent thuis te bevallen, is het slim om een ziekenhuistas klaar te zetten. Het kan namelijk gebeuren dat je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet. De volgende producten moet je in de vluchttas stoppen als voorbereiding op de geboorte van je baby:
Toiletartikelen om je op te frissen
T-shirt of ruim nachthemd om in te bevallen
Pyjama of een makkelijk zittende trainingsbroek, een ochtendjas en slippers
Grote onderbroeken of netbroekjes waar de grote kraamverbanden makkelijk in passen
Fijne voedingsbeha of slaapbeha
Spullen waarmee je de tijd kunt overbruggen als je moet wachten, bijvoorbeeld een tijdschrift, muziek of een spelletje. En natuurlijk je mobiele telefoon of een iPad
Maxi-cosi of draagdoek om de baby in mee naar huis te kunnen nemen.
Kleding voor de baby:
Rompertje
Bovenkleding
Mutsje (ook in de zomer)
Jasje
Je ziekenhuiskaartje en je polisnummer van je verzekering.
Zwangerschapskaart van je verloskundige met alle informatie over jou en je baby.
Een camera om alle mooie momenten vast te leggen voor later.
Zorg ervoor dat belangrijke telefoonnummers alvast in je telefoon staan. Nummers van bijvoorbeeld de verloskundige, kraamzorg, het ziekenhuis en de opvang voor eventuele andere kinderen.
Licht verteerbare voeding, energierijk drinken en dextrose snoepjes.
Warmwater- of kersenpittenzak tegen rugpijn.
Tip: Je ziekenhuistas of vluchtkoffer is nooit helemaal compleet. Er zullen altijd dingen zijn die je last minute nog moet toevoegen, zoals je telefoon en een oplader. Maak een briefje waarop staat wat je er op het laatst nog in moet doen, zodat je hier niet meer over hoeft na te denken en het snel kunt inpakken.
Extra dingen voor de thuisbevalling
Wanneer je thuis wilt bevallen, is het handig om een aantal extra dingen in huis te hebben. Bij een thuisbevalling heb je ook het volgende nodig voor een bevalling:
2 afvalemmers met vuilniszak
1 waskom of plastic teiltje
1 extra lamp of looplamp die veel, wittig licht geeft (zoals halogeen)
Noodverlichting (sterke zaklamp met batterijen) en eventueel zekeringen voor als er problemen zijn met de stroom
1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer
5 extra celstof matjes (in totaal dus 10)
10 grote steriele gaasjes
1 navelstrengring of cord ring
Vloeibare zeep
Rol wc-papier
Een po en bedverhogers, die je vaak gratis kunt lenen bij een thuiszorgwinkel
Tip: Steeds meer verloskundigen, ziekenhuizen en doula’s beschikken over een CUB. CUB Support is een opblaasbare ondersteuning om te gebruiken tijdens je bevalling. Je kunt het zien als een soort opblaasbare beval- en baarkruk. Ook voor een thuisbevalling kan een CUB heel fijn zijn, deze gebruik je tijdens het opvangen van de weeën. Mocht je hem willen huren, dan raden we aan om de CUB in week 38 van je zwangerschap in huis te halen. Je kan er dan aan wennen, en al op zitten, hangen en leunen. Als de bevalling gaat beginnen ben je er al aan gewend.
Borstvoeding geven na de bevalling
Wanneer je borstvoeding wilt geven aan je baby, heb je ook het volgende nodig voor een bevalling:
Zoogkompressen. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor wasbare of wegwerpzoogkompressen. Zoogkompressen zorgen voor het opvangen van lekkende melk uit de borsten. Medela wasbare zoogcompressen zijn erg fijn in gebruik en goedkoper dan wegwerp compressen.
Voedingsbh’s of slaapbh’s van bijvoorbeeld Carriwell. Zeer goede kwaliteit en ideaal voor in het kraambed. Eenvoudig omhoog of naar beneden te schuiven als je gaat voeden.
Een borstvoedingskussen (niet noodzakelijk, wel heel handig)
Tip: Als je pijnlijk tepels of tepelkloven hebt van het voeden, kun je Kendall Hydrogel Tepelverbanden (voorheen Mother Mates) of Rite Aid Hydrogel pads gebruiken. Ze zorgen voor snelle verlichting van de pijn en hebben een helende werking.
Flesvoeding geven na de bevalling
Wanneer je flesvoeding wilt geven, heb je ook het volgende nodig voor een bevalling:
Margot woont samen met haar vriend en hun zoon (2014). Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.