8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De peuterpuberteit is bij een baby van 19 maanden in volle gang. Als je baby 19 maanden oud is, wil hij alles zelf doen en dat uit hij met heftige emoties. De strijd tussen de moeder en haar baby wordt steeds heftiger. Het is voor de moeder een hele kunst om rustig en geduldig te blijven.

Baby 19 maanden: meer afstand tussen jou en je baby

Als je baby 19 maanden oud is, stapt hij stevig door de ruimte. Zichzelf verplaatsen kan hij volledig zelf, daar heeft hij jou al lang niet meer voor nodig. Ook bij andere dingen aanvaardt hij jouw hulp niet meer. Jouw baby wil alles zelf doen. Jij bent voor hem overbodig geworden. Je baby neemt als het ware letterlijk (door te stappen) en figuurlijk (door dingen zoveel mogelijk zelf te doen) afstand van jou. Jij weet natuurlijk dat jouw kleintje het nog lang niet zonder jou redt en dat hij je echt nog wel nodig heeft.

Klamp je maar vast aan deze gedachte en ook aan de gedachte dat de peuterpuberteit vanzelf weer gaat verdwijnen. Nu lijkt het erop dat jouw baby niks meer met jou te maken wil hebben. Hij lijkt vaak boos op alles en iedereen om hem heen. Dit is echter niet zo: je baby is alleen maar gefrustreerd, omdat hij nog geen controle heeft over zijn emoties. Dat wordt straks beter. Blijf geduldig, ook op de momenten dat je weer eens, zonder dat je er erg in had, in een heftige strijd met je baby van 19 maanden bent beland en je baby niks anders schreeuwt dan: ‘Neeeeee’.

Ontwikkeling als je baby 19 maanden oud is: steeds zelfstandiger

Als een baby 19 maanden oud is, dan wil je baby dus alles zelf doen. Soms is dat frustrerend, maar voor zijn ontwikkeling is het heel goed, want hij leert hierdoor veel nieuwe dingen.

baby-19-maanden-buggy

Motorische ontwikkeling

Heel zelfstandig beweegt jouw kleine door het huis. Hij heeft tijdens het tijgeren, kruipen, cruisen en lopen inmiddels elk hoekje van het huis ontdekt. Staan en zitten gaat goed als je baby 19 maanden is. Dit komt doordat hij een goed evenwichtsgevoel en een goede coördinatie heeft ontwikkeld. Qua fijne motoriek heeft jouw kleine nog wel wat te ontwikkelen, hoewel hij zich al best goed red met het bouwen van een blokkentoren en het met zijn handen eten van zijn fruitstukjes. In het eten met een vorkje en een lepel heeft hij echter nog veel te leren.

Zintuigelijke ontwikkeling

Het is een prachtgezicht hoe jouw baby van 19 maanden zijn zintuigen inzet om de alles om hem heen te bestuderen. Zijn handen worden ingezet om speelgoed van alle kanten te bevoelen. Ook gaat er nog best vaak speelgoed in zijn mond als je baby 19 maanden is.

baby-19-maanden-speelgoed

Tijdens een wandeling in de buggy zie je jouw kleine aandachtig kijken, luisteren en ruiken. Ziet hij iets dat beweegt, dan wijst hij er direct naar met zijn vingertje. Hoort hij een vliegtuig, dan kijkt hij meteen omhoog. Staat er een vuilniswagen voor zijn neus, die containers gaat legen, dan kijkt je kleine aandachtig toe, terwijl hij zijn neusje dichtknijpt: ‘Bah’

Cognitieve ontwikkeling

Het geheugen van jouw baby van 19 maanden breidt zich in razend tempo uit. Jouw baby kent steeds meer woorden, weet steeds meer en onthoudt ook steeds meer. Dat merk je aan dat hij steeds vaker terugkomt op dingen die hij eerder heeft gezien of meegemaakt.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Anders dan een paar maanden geleden is jouw kleine weer steeds minder alleen op jou en je partner gericht. De eenkennigheid en verlatingsangst is er weer af en andere mensen worden nu juist weer interessanter.

Taalontwikkeling

Hoeveel woorden kan jouw kleine al zeggen als je baby 19 maanden is? Het verschilt sterk per baby van 19 maanden hoeveel er al wordt gesproken. Het aantal woorden dat er wordt gezegd is vele malen kleiner dan het aantal woorden dat jouw baby van 19 maanden kent. Hij begrijpt echt al veel van wat jij zegt.

Moeder van een baby 19 maanden oud: hoe kom je uit de eeuwige strijd met je baby?

Wat moet je als moeder van een baby van 19 maanden veel geduld hebben, ontzettend veel geduld, want wat duren de emotionele buien van jouw kleine lang en wat heeft hij er veel van op een dag. Het geschreeuw van jouw baby van 19 maanden klinkt niet bepaald aangenaam in jouw oren. Je raakt er zwaar door geïrriteerd en gefrustreerd, maar toch probeer je rustig te blijven, omdat je weet dat dit goed is. Maar waarom houden de driftbuien van jouw kleine dan alsnog zo lang aan? Hoe raak je uit de eeuwige strijd met je baby?

  • Probeer de strijd te voorkomen als je baby 19 maanden oud is. Voel je het aankomen? Leidt je baby dan bijvoorbeeld af door middel van een grapje of door een andere route te nemen (als je baby de speelgoedwinkel in het vizier krijgt).
  • Laat hem zoveel mogelijk zelf doen als je baby 19 maanden is. Dan is hij blij en leert hij er ook nog eens van om zelfstandig te worden. Voor nu kost dit jouw veel geduld, voor straks levert het je tijd. Je kunt bijvoorbeeld bij tandenpoetsen of haren kammen er wel bij zeggen dat jij het daarna ook nog even wilt doen.
  • Beperk de keuzes van je baby. Wil jouw baby altijd zelf zijn kleren uitzoeken? Pak dan twee of drie setjes uit zijn kast en laat hem daaruit kiezen.
  • Geef je baby twee opties. ‘Wil je vandaag een boterham met jam als ontbijt of een boterham met kaas?’
  • Ga voor een middenweg in plaats van de winst. Laat jouw baby dus deels mee bepalen. Jouw baby mag bijvoorbeeld even rondsnuffelen in de speelgoedwinkel, maar dan krijgt hij daar geen nieuw speelgoed.

baby-wordt-boos-als-je-moeder-telefoon-probeert-terug-te-pakken

Wat moet je doen als je baby 19 maanden is?

Als je baby 19 maanden is, moet je vooral veel rustig en geduldig blijven, ook op momenten dat je je kind het liefst achter het behang wilt plakken. Dat valt lang niet altijd en iedereen mee. Een kind dat volop in de peuterpuberteit zit, haalt het bloed onder je nagels vandaan. Hoe blijf je dan in vredesnaam toch rustig en geduldig? Positief opvoeden is niet eenvoudig; je kunt het niet een twee drie; je moet er (helaas) in groeien. Waar moet je dan precies naartoe groeien? Wat voor jou positief opvoeden is, is natuurlijk persoonlijk.

Iedereen moet vooral zijn eigen gevoel volgen in de opvoeding. Toch zijn er ook een aantal basisprincipes voor positief opvoeden. Kijk er maar eens naar en pak eruit wat bij jou past.

  • Bied een stimulerende omgeving aan, die veilig voor hem is. Dat wil zeggen dat je hem bezigheden aanbiedt die boeiend en uitdagend zijn.
  • Bied positieve ondersteuning. Moedig je baby van 19 maanden aan en stimuleer je baby om nieuwe dingen te leren, te ontdekken en zich te ontwikkelen. Dit versterkt niet allen het zelfvertrouwen van je kleine, maar ook jullie band.
  • Bied duidelijkheid, zodat hij weet wat hij kan verwachten. Vertel duidelijk wat er van jou wel en niet mag. Leg ook uit waarom dit zo is.
  • Geef realistische verwachtingen. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen unieke manier en in zijn eigen tempo. Ook kost het tijd voor je kleintje om bepaalde regels te begrijpen en na te streven. Geef hem die tijd.
  • Blijf ook aan jezelf denken. Als jij gezond eet, goed slaapt, beweegt en voldoende tijd neemt voor jezelf, dan lukt het je ook beter om voor jouw kind(eren) te zorgen. Je bent dan geduldiger, consequenter en beter beschikbaar voor je kind(eren). Ook is het goed voor jouw kind(eren) om eraan te wennen om af en toe even niet bij jou te zijn, maar bij een ander.

Tip van de maand: Speel samen pakketje

Pakkertje is hetzelfde als tikkertje, maar in plaats van de ander te tikken, ga je hem pakken. Als je baby 19 maanden oud is, is het een goede oefening om hard(er) te lopen of te rennen. Bovendien kan hij zijn energie erin kwijt en is het voor hem super spannend om gepakt te worden. Je zult zien dat het lachen, gieren, brullen geblazen is als jullie samen dit spelletje spelen. Heb jij hem beet, dan krijgt hij van jou natuurlijk een hele dikke knuffel.