Op een gegeven moment gaat jouw baby jouw gezicht herkennen. Wanneer het jou ziet begint het te lachen en wordt je als ouder vriendelijk begroet met een lach door jouw baby. Het is een bijzonder moment als ouder. Het herkennen van gezichten is een typisch voorbeeld van de ontwikkeling van het geheugen. Een baby kan weinig onthouden en je kunt zelf ook niets meer herinneren van jouw eigen tijd als baby. Toch werkt en ontwikkelt het geheugen van een baby enorm in het eerste levensjaar. Jouw baby leert geluiden, bewegingen en mensen onthouden. Hoe het geheugen precies verandert en ontwikkelt lees je in dit artikel. Meer informatie over de ontwikkeling, vind je op de pagina 'ontwikkeling baby'.

Geuren en de eerste weken

Het eerste wat jouw baby leert, is het herkennen van geuren. Jouw baby kan nog weinig zien wanneer het net geboren is. Het zicht is nog niet helemaal ontwikkeld en jouw baby is afhankelijk van andere omgevingsfactoren zoals geur. Het wordt daarom aangeraden dat ouders veel huid-op-huid contact hebben met hun baby. Op deze manier raak jouw baby gewend aan jouw lichaamsgeur en kan de ouders herkennen. Jouw baby voelt zich veilig bij de bekende geur. Jouw baby slaat de geur dus op in het geheugen. Als eerste kan jouw baby geuren gaan onthouden en koppelen aan een veilig gevoel. Al in de eerste dagen van het bestaan ontwikkelt het geheugen van de baby.

Ook onthoud jouw baby bewegingen. Wanneer jouw kindje borstvoeding krijgt, onthoud het de zuigbewegingen bij de borst. Dit kan lijken op een instinct, maar jouw baby moet wel degelijk de positie en de bewegingen onthouden. Het brein ontwikkelt en onthoud deze plekken en bewegingen.

Gezichten herkennen

Wanneer het zicht van jouw baby beter wordt, kan het de geur aan het gezicht koppelen. Naast de geur kan jouw baby jou nu ook aan jouw gezicht herkennen. De herkenning gaat vaak gepaard met blijdschap. Een vrolijk geluidje of een lach is de reactie op de herkenning van jouw gezicht.

Het is belangrijk als ouder om jouw hoofd dicht bij dat van de baby te houden. Zo kan de baby jouw hoofd opslaan, onderscheiden en herkennen. Wanneer jouw baby iemand niet kent, bijvoorbeeld op kraamvisite of bij de opvang kan het gaan huilen. De herkenning gaat samen met een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Jouw baby slaat deze twee factoren samen op. Op een gegeven moment leert jouw baby dat ook zonder herkenning iemand veilig kan zijn. Het is een bijzondere ontwikkeling van het brein dat pas na het eerste levensjaar te zien is.

Het herkennen van gezichten is een unieke vorm van geheugenontwikkeling bij baby's. Jouw baby kan gezichten en hierdoor mensen onthouden en herkennnen. Het is een van de eerste vormen van geheugenontwikkeling die zichtbaar is voor ouders.

Nabootsing

Jouw baby leert enorm veel van jou, of je dat nu door hebt of niet. Door nabootsing van handelingen kan jouw baby veel leren en onthouden. De emotionele ontwikkeling kan worden gestimuleerd door het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen. Vanaf een maand of zes zul je merken dat jouw kindje jouw gezichtsuitdrukkingen kan gaan nadoen. Wanneer jij een blij gezicht opzet, doet jouw baby hetzelfde. Verander je naar een verbaasd gezicht, doet jouw kindje dat ook. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het emotionele geheugen. Jouw baby onthoud zo gezichtsuitdrukkingen en kan ze koppelen aan situaties. Jouw kindje kan onthoud zo hoe je verbaasd reageert op iets, of zich uit te drukken als het boos is.

Daarnaast leert jouw baby ook handeling na te bootsen. Eet jij bijvoorbeeld met een lepel, dan kan jouw baby dat gaan nabootsen en onthouden. De eerstvolgende keer dat hij weer een bakje pap met een lepel krijgt, weet jouw baby wat het er mee moet doen. Jouw baby onthoud veel handelingen in het eerste levensjaar.

Taal en brabbelen

Een andere manier waarop het geheugen van jouw baby in het eerste levensjaar ontwikkelt, is door de taalontwikkeling. Jouw baby leert klanken te onthouden en kan door te brabbelen veel leren. Jouw baby is aan het oefenen om te praten en probeert de klanken uit. Wanneer het bijvoorbeeld voor het eerst 'mama' of 'papa' zegt wordt het enthousiast ontvangen door de ouders. Jouw kindje onthoudt de vrolijke reactie en kan zo klanken onthouden. De taalontwikkeling is grotendeels gebaseerd op geheugen. Het onthouden van de juiste klanken. Het is daarom belangrijk om jouw kindje veel te laten brabbelen en samen woorden te oefenen. Oefen bijvoorbeeld dagelijks dezelfde woorden en dezelfde klanken. Op deze manier leert jouw baby de klanken te onthouden en kan het sneller gaan praten.

Bewegingen onthouden

Pasgeboren baby's kunnen vaak ongecontroleerd met hun armpjes en beentjes zwaaien. Deze spartelende bewegingen zijn noodzakelijk om hun bewegingsruimte te leren kennen en bewegen te onthouden. Hoe ouder jouw baby wordt, des te gecontroleerder de bewegingen worden. Jouw kindje leert dingen vastpakken en ontwikkelt zo een goede fijne motoriek. Jouw baby onthoud de handelingen en bewegingen en wordt zo steeds fijner in het bewegen.

Ook wanneer jouw baby gaat kruipen en lopen wordt zowel de motoriek als het geheugen geprikkeld. Het is belangrijk voor de baby om te weten welke bewegingen welke reactie veroorzaken. Wanneer jouw baby zijn/haar eerste stapjes zet, onthoud het direct de bewegingen. Hierdoor kunnen kinderen snel na de eerste stapjes goed lopen.

Geheugen stimuleren.

Jouw kindje leert enorm van van zichzelf en door te doen en te spelen. Toch kun je jouw baby ook een handje helpen en het geheugen stimulen. Het is goed voor de geheugenontwikkeling van jouw baby dat het goed geprikkeld word. Dagelijks dezelfde handelingen of speelgoed zorgen voor een eenzijdige ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om af te wisselen met activiteiten voor de beste ontwikkeling van het geheugen.

Ook kun je samen spelen en acties vaak herhalen. Door samen woordjes en geluiden te oefenen stimuleer je het onthouden van woorden en klanken. Stimuleer het geheugen door jouw baby veel dingen zelf te laten doen. Laat het zelf met een lepel eten of zelf de fles vasthouden. Je kunt het geheugen van jouw baby positief stimuleren.

Het lijkt soms net alsof jouw baby niets opslaat. Het zal het uitje naar de kinderboerderij van twee weken geleden vast niet onthouden. Wel onthoud het dat het toen voor het eerst de fles zelf vasthield. De geheugenontwikkeling van jouw baby is erg actief in het eerste levensjaar. Het onthoudt bewegingen, handelingen, geuren en geluiden. Je hoeft dus zeker geen moeite te doen om een enorm indrukwekkend verjaardagsfeest te geven voor de eerste verjaardag. Jouw baby zal hier niets van kunnen herinneren. Maar je kunt het geheugen van jouw baby wel op andere manieren stimuleren. Oefen dagelijks dezelfde woorden met jouw baby en laat het zelf eten en spelen. Jouw kindje leert spelenderwijs de wereld ontdekken en alles te onthouden.