Er zijn twee theorieën die het alles in de mond stoppen van een baby verklaren. Begin 20e eeuw dacht Sigmund Freud dat een baby in de orale fase zit, waarin de lust via de mond wordt beleefd. Nu wordt beweerd dat een baby nog geen controle heeft over zijn handen en daarom alles in zijn mond stopt.

Dat een baby alles in zijn mond stopt is een feit, maar wat doet een baby ermee? Hij of zij onderzoekt met zijn of haar mond de voorwerpen; ontdekt de wereld. Of is het toch lust, zoals Sigmund Freud beweerde?

De orale fase van psycholoog Sigmund Freud: lust gaat via de mond

De vraag ‘waarom stopt een baby alles in zijn of haar mond?’ zou psycholoog Sigmund Freud aan het begin van de 20e eeuw beantwoorden met: ‘Omdat baby’s in de orale fase zitten.’ Sigmund Freud, die ook nu nog zeer beroemd is, ontwikkelde aan het begin van de 20e eeuw de psychoanalyse. Volgens deze theorie is ieder mens een drift-wezen met een sterke drang naar seks en geweld. Volwassenen kunnen hun driften bedwingen. Jonge kinderen moeten dit nog leren. Naast een drift-wezen zijn wij volgens Sigmund Freud ook een conflict-wezen. Als een mens een aantrekkelijk iemand ziet, wil hij er misschien bovenop springen, maar hij kan zich beheersen. Jonge kinderen moeten zich nog leren beheersen. In de eerste zes jaren leer je jezelf te bedwingen en te beheersen. Baby’s zijn hier nog niet mee bezig. Zij bevinden zich nog in een fase, waarin zij lust via de mond ervaren, de zogenaamde orale fase. Alles wat bij een kind binnen handbereik ligt, wil een baby direct in de mond stoppen, omdat de baby lust ervaart wanneer hij de dingen in zijn mond stopt. Volgens Sigmund Freud en aanhangers van de psychoanalyse gaat de orale fase, waarin de lust via de mond wordt beleefd via de anale fase, waarin de lust via de ontlasting wordt beleefd naar de fallische fase, waarin het kind zijn geslachtsdelen gaat ontdekken.

De wereld ontdekken met de mond

Hoewel Sigmund Freud nog steeds wereld beroemd is en veel aanhangers heeft, geven de meeste mensen tegenwoordig een ander antwoord op de vraag: ‘Waarom stopt een baby alles in zijn of haar mond?’. De theorie van Sigmund Freud paste wellicht goed bij het begin van de 20e eeuw; nu worden baby’s meer in het hier en nu, met een nuchtere blik, geobserveerd. Daarmee zijn onderzoekers tot het volgende antwoord gekomen: Baby’s stoppen alles in de mond, omdat ze nog geen controle hebben over hun handen totdat ze ongeveer zeven maanden oud zijn. Hoewel een voorwerp vastpakken al lukt, is voelen met de handen nog niet goed mogelijk. Je baby zal daarom aandachtig kijken naar voorwerpen, zeker als de ogen en zicht van je baby zich versterken. Vervolgen zal je baby de voorwerpen ook nader verkennen door ze in de mond te stoppen. Het in de mond stoppen van voorwerpen hoort bij de eerste vormen van spelen, leren en ontwikkelen. Het is een zeer positief iets en hoort volledig bij de ontwikkeling van een kind. Je hoeft je er nooit zorgen om te maken. Er is eerder reden tot zorgen als je kind nooit iets in de mond stopt. Dan kun je je het beste door het consultatiebureau laten adviseren.

Wat gebeurt er precies in de mond van de baby?

De mond is ideaal voor het ontdekken van voorwerpen. Dat komt omdat er zich in een babymondje heel veel zenuwen bevinden, veel meer dan in zijn overige lichaam. Deze zenuwen, die zich in zijn tong en tandvlees bevinden, helpen je baby om het voorwerp van alle kanten te ontdekken. Je baby draait her voorwerp in allerlei richting in de mond om alles nauwkeurig in zich op te nemen. Je kind voelt met zijn mond precies hoe het voorwerp eruitziet, welke textuur het heeft en eventueel welke smaak eraan zit.

Oppassen geblazen als je baby alles in zijn mond stopt

Al vanaf de geboorte stopt je baby alles in zijn mond. Dat is heel fijn, want zo heeft hij altijd iets om mee te spelen: hij stopt zijn eigen handjes in zijn mond en vermaakt zich. Al snel heeft hij ook zijn voetjes ontdekt met zijn mondje. Zodra je kind andere dingen vast kan pakken met zijn hand, dan doet hij dat. Hij grijpt jouw vinger beet en laat niet meer los, omdat je baby nog niet weet hoe hij iets weer los moet laten. Wat hij al wel weet, is hoe hij jouw vinger in zijn mond moet stoppen en er van alle kanten aan kan sabbelen. Ook voorwerpen zijn al snel in het bezit van je baby. Je baby heeft steeds beter in het vizier wat er allemaal in zijn buurt ligt en kan er steeds gerichter naar grijpen. Dat is allemaal heel leuk en aardig, maar voor jou als ouder wordt het nu oppassen geblazen. Voor je het weet heeft je kind ook hele kleine of gevaarlijke voorwerpen te pakken en stopt hij ook deze in zijn mond. Het is dan ook van groot belang dat je vanaf het moment dat je baby kan grijpen ervoor zorgt dat alle kleine en gevaarlijke dingen buiten zijn handbereik zijn. Daarbij kun je denken aan:

  • etensresten
  • batterijen
  • doppen van flessen, potjes en tubes
  • speldjes
  • elastiekjes
  • punaises
  • steentjes
  • bestek voor volwassenen
  • scharen
  • messen

Deze lijst is niet compleet, in en rondom een huis zijn nog veel meer voorwerpen en andere dingen die klein zijn, te klein voor je baby om in de mond te stoppen. Stopt je kind toch een klein voorwerp in de mond? Raak dan niet meteen in paniek. Heel waarschijnlijk slikt je baby het voorwerp niet direct door, misschien weet het zelfs nog niet eens hoe dit moet, omdat je baby nog geen vast voedsel krijgt. Loop rustig naar je baby toe, zodat hij niet in paniek raakt en hierdoor gaat slikken en eventueel stikken. Open het mondje van je baby en betast het met je hand. Pak het voorwerp uit de mond en zeg je baby dat hij niet kleine dingen in de mond mag stoppen. Al is het de vraag of je baby dit al begrijpt. Baby’s begrijpen het woord nee pas na rond de tien maanden. Als nee zeggen nog niet helpt, dan moet je je baby dus heel goed in de gaten houden. Ook al denk je dat je alle kleine, gevaarlijke spullen hebt weggestopt, je weet het nooit helemaal zeker. Er kan ineens een insect door de kamer kruipen en je baby kan ineens de afstandsbediening open wurmen, waardoor er een klein batterijtje tevoorschijn komt die rechtstreeks in zijn mond wordt gestopt. Ook gevaarlijke voorwerpen zijn al snel binnen handbereik zodra je baby begint te klimmen en dat is altijd op een moment waarop je het nog niet verwacht. Voor je het weet heeft je baby een mes vanaf het aanrecht geplukt. Let dus ten allen tijde goed op wat je kind tegenkomt en in de mond stopt.

Hoe lang stopt je baby alles in de mond?

Het verschilt sterk van kind tot kind hoe lang hij of zij dingen in de mond blijft stoppen. Feit is dat jonge baby’s het meest in de mond stoppen, maar feit is niet dat het in de mond stoppen voorbij is als je baby bij ongeveer zeven maanden voldoende controle heeft over zijn handen om hiermee dingen te kunnen bevoelen. Het kan goed zijn dat je kind het ook dan nog te lekker of te boeiend vindt om dingen met zijn mond te bevoelen. Ook kan het zijn dat je kind vooral de drang houdt om kleine dingen in de mond te stoppen, niet om ze te bevoelen, maar om ze te proeven. Je kind denkt dan dat het een lekker hapje is. Zeker als je kind eenmaal kleine snoepjes en andere lekkernijen heeft gehad, zal je kind al snel denken bij iets kleins dat het een snoepje of iets anders lekkers is en het om die reden in de mond stoppen. De meeste kinderen stoppen tot ongeveer de leeftijd van twee jaar weleens voorwerpen in de mond. Blijf dus voortdurend alert.