7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Een baby maakt verschillende mijlpalen mee. Degene die je waarschijnlijk altijd zult onthouden, is toen de eerste wiebelige stappen werden gemaakt. Wandelen is een grote ontwikkelingssprong voor baby's en ouders zijn vaak bezorgd over wanneer het zal gebeuren. Elke baby leert echter in eigen tempo te lopen. Dus alleen omdat het kind van je vriendin al aan het schommelen is, wil nog niet zeggen dat jij het ook zo zou moeten ervaren.

Wanneer lopen de meeste baby's?

In het algemeen zetten de meeste baby's hun eerste stappen rond hun eerste verjaardag, maar de leeftijd kan variëren tussen 9 tot 18 maanden. Het is normaal als je baby een paar omwegen maakt. Sommige kinderen kruipen nooit, andere gaan direct van staan naar lopen en dat is volkomen normaal. Belangrijk binnen dit stadium; het kind moet de armen en benen samen gebruiken om mobiel te worden. Lopen zal niet ver achter zijn, wanneer het kind begint met:

  • Rond draaien
  • Krabwandelen
  • Scooten (rondschuiven op de billetjes)
  • Traplopen met de handjes

Het is van belang naar de vooruitgangen te kijken. Doet de baby deze maand meer dan vorige? Gaat het lichaampje een beetje meer van de grond? Als dat zo is, hoef jij je nergens zorgen over te maken. Als het kind aan het einde van zijn eerste jaar geen moeite doet om zich op de een of andere manier te verplaatsen, praat dan met de arts.

Hoe verloopt het lopen?

Er zijn een aantal vaardigheden die een baby moet hebben om te leren lopen, zoals: balans, coördinatie, rechtop staan en het lichaamsgewicht van het ene been naar het andere ondersteunen. De vaardigheden die een baby ontwikkelt, bouwen op de eerdere vaardigheden die het heeft geleerd. Naarmate de baby ouder wordt, worden de vaardigheden die het geleerd heeft steeds complexer.

Terwijl je baby bezig was te kruipen en zich omhoog te trekken om te staan, gevolgd door het kruipen tussen de meubels, bouwden die waardevolle spierkracht en vaardigheden op zoals evenwicht en coördinatie, die allemaal nodig zijn om het wandelen later te vergemakkelijken.

Andere ontwikkelingsgebieden

Hoewel wandelen een opwindende mijlpaal is, is het belangrijk om te onthouden dat er rond deze tijd veel gebeurt voor je baby. Er zijn ook nieuwe vaardigheden die de baby ontwikkelt. Dan wordt er gedacht aan communicatie, denkvaardigheden (bijvoorbeeld eerste woorden) en het leren omgaan met nieuwe emoties. Zodra de baby zover is met lopen, is er een heel nieuwe kijk op hun wereld. Ook de mensen om de baby worden geobserveerd om hen te begrijpen.

Leren lopen: Veiligheid

Het is belangrijk dat het veilig is in en rondom het huis. De reden hiervoor is dat de baby veel sneller is dan voorheen en voor je denkt kan er iets gebeuren.

Het huis baby-proof maken:

  • Verwijder lage tafels met scherpe randen, die moeilijk goed te bedekken zijn om letsel te voorkomen. (Littekens boven of bij de wenkbrauwen komen zo vaak voor bij kinderen die leren lopen).
  • Meubels, die gemakkelijk omvallen, graag opbergen.
  • Haal snoeren of andere voorwerpen, waar je kind over kan struikelen, weg. Leg kleedjes, die het kind kan trekken, op hoger gelegen plekken of verberg die voorlopig in de kast. Indien het tapijt los zit maak het zodanig vast dat het kind geen ongelijk kan krijgen. Vraag de grote broer of zus om hun speelgoed op te bergen, zodat de kleine niet erover struikelt.
  • Installeer veiligheidshekken aan de boven en onderkant van de trap en houd toezicht op de baby wanneer die bij de trap staat.
  • Sluit alle potentiele schadelijke huishoudelijke middelen op.

Hoe het lopen te stimuleren

De meeste baby's hebben ongeveer 1000 uur aan oefening nodig vanaf het moment dat ze zichzelf rechtop trekken tot ze alleen kunnen lopen.

Om je kind voor te bereiden op het nemen van die eerste paar stappen:

Vanaf de geboorte:

De belangrijkste voorwaarde voor het leren lopen: sterke rugspieren. Deze ontwikkelen de baby's door hun hoofd op te heffen, terwijl ze op hun buik liggen. Zorg er dus voor dat je baby voldoende tijd op de buik doorbrengt, terwijl die wakker is. Plaats interessant speelgoed en voorwerpen, die net buiten bereik zijn, voor motivatie.

Als het kind eenmaal kan zitten:

Help de baby balans en mobiliteit te oefenen door een bal heen en weer te rollen. Houd een speeltje voor het kind en beweeg het van links naar rechts, dit zal een aanmoediging zijn om naar voren te leunen. Terwijl het kind naar voren glijdt of kruipt, krijgt het meer kracht in de nek, rug, benen en armen en vervolgens meer controle in de heupen. Door deze oefeningen kan het kind zichzelf naar een staande positie optrekken en vervolgens weer veilig naar beneden plaatsen.

Zodra het kind kan staan:

Laat je kindje voor je lopen, terwijl je de handen vasthoudt. Laat af en toe een hand los, hierdoor kan er geëxperimenteerd worden met het balanceren. Je kan ook een paar meter van het kind staan. Indien het alleen staat, geef een schouder klopje. Geef veel complimenten ( bijvoorbeeld een applaus of dat die het goed heeft gedaan ), zodat het weet dat die op de goede weg is.

Zodra het kind kan rondlopen:

Vanaf wanneer het kind alleen kan staan, kan die handafdrukken beginnen te laten door het hele huis. Dit terwijl die van de muur, naar een stoel naar de salontafel op onderzoek uitgaat. Maak meubels stevig, zodat het gemakkelijker wordt de weg door de kamers te banen. Het kind is misschien nog niet in staat om vanuit een staande positie te zitten, dit zal geleerd worden voordat er zelfstandig gelopen zal worden. Blijf in de buurt, zodat je kan helpen vooral wanneer het kind evenwicht verliest en ondersteun met je hand de val; om zodoende ervoor te zorgen dat die zichzelf niet pijnigt.

Baby's eerste schoenen halen

Wanneer je binnen bent, is het beter om je kind op blote voeten rond te laten lopen. De voeten hebben een betere houvast voor gladde oppervlakken, zoals hout en tegelvloeren. Buiten zijn een paar schoenen wel nodig. Voor een perfecte pasvorm:

  • Ga nooit in de ochtend uren schoenen passen. De reden hiervoor is dat aan het eind van de dag de voeten uitzetten met zo'n 5 procent.
  • Laat het kind staan, zodat er gecontroleerd kan worden als het past. Je moet in staat zijn om de volle breedte van je duim in te drukken tussen het punt van de schoen en het uiteinde van de tenen en er moet net genoeg ruimte bij de hiel zijn om je pink in te drukken.
  • Laat het kind vijf minuten rond de winkel in de schoenen rondlopen en kijk dan af en toe naar de voeten. Als er geïrriteerde plekken zijn, zal het kind niet lang van kunnen genieten en zullen die schoenen ook niet lang mee.
  • Controleer de pasvorm maandelijks, want voeten groeien in dit stadium snel. Bereid ook elke twee tot drie maanden een reis naar de schoenenwinkel.

Hoe blij je ook bent wanneer je baby de eerste stappen maakt, probeer geduldig te zijn. Elk kind heeft een eigen tijdschema om deze mijlpaal te bereiken.

De beste hulp die geboden kan worden: wees bemoedigend, stel veiligheidsmaatregelen in en wacht. Spoedig genoeg zal het klodderplezier van kleine voeten overal in je huis zijn!

Nog wat algemene tips die geboden worden om de baby te helpen bij het lopen:

  • Samen spelen met het kind. Kinderen voelen zich altijd veilig wanneer een ouder met of rondom ze is. Dit helpt het zelfvertrouwen opbouwen.
  • Het kind stimuleren om te bewegen; actief bezig zijn en rondlopen, bouwt de spierkracht en houding van het kind op, waardoor het beter wordt in lopen en zich gaat voorbereiden op hardlopen.
  • Het huis veilig maken; het kind zal meer door het huis gaan bewegen. Houd de omgeving rondom het kind schoon, zodat er geen ongelukken gebeuren. Creëer mogelijkheden, zodat het kind kan wandelen en verkennen.
  • Schaf liever geen loopstoeltjes aan. Het stimuleert het kind niet om te lopen. In sommige gevallen stagneert of vertraagt het de ontwikkeling van de loopvaardigheden. Voorts bestaat de mogelijkheid dat deze verwondingen veroorzaken.