In de leeftijd van 6 tot 10 maanden beginnen baby's overwegend met kruipen. Er is geen rede tot paniek, mocht je baby na deze periode nog steeds niet beginnen aan dit proces. Baby's verschillen en ontwikkelen zich anders. Bijvoorbeeld, bij baby's die iets meer in gewicht zijn, kan het soms moeilijker zijn hun eigen lichaamsgewicht te ondersteunen. Of is jouw baby eentje die de kruipfase helemaal overslaat en direct begint te lopen. Indien jij je baby wilt laten kruipen, moet je ervoor zorgen dat die klaar is en tekenen vertoont alsof die het hoofd kan steunen, omrollen en zelfstandig kan zitten.

De baby klaarmaken voor het kruipen

Geef je baby veel buiktijd. Baby's spelen graag op de vloer en vinden het ook nog leuk als ze op hun buik worden gezet. Zo verkennen zij hun lichaam en de vloer. Dit is essentieel om hen te helpen bij het ontwikkelen van hun motoriek, hoofdcontrole, evenals de spieren in hun armpjes en nek. De buiktijd kan zo snel mogelijk starten. Het zal in de beginfase ongemakkelijk aanvoelen voor baby's, aangezien die niet veel controle over hun lichaam hebben. Echter, door je baby vanaf het begin een paar minuten buiktijd te geven, kan het helpen met de ontwikkeling en kan die hierdoor sneller leren kruipen.

  • Naarmate de baby ouder wordt, ongeveer 4 maanden, kan deze mogelijk het hoofd optillen en ondersteunen, rondkijken en meer controle over het lichaam krijgen. Met het natuurlijk gevolg eerder te leren kruipen.
  • Maak buiktijd leuk voor je baby. Praat op een kalmerende manier, laat deze spelen met speelgoed en ga zelfs samen op de vloer, zodat het als “normaal” voor je kleintje overkomt.
  • Natuurlijk, als jij je baby laat rusten, moet die altijd op de rug gelegd worden. Dit voorkomt verwondingen aan zichzelf en in het ergste geval, verstikking. Buiktijd kan heel nuttig zijn, wanneer je baby in goede stemming is.

Beperk de tijd die je baby doorbrengt in een loopstoel, auto -of kinderstoelen.

Hoewel het belangrijk is dat je baby een deel van de tijd zit, is beweging veel belangrijker om de spierontwikkeling te stimuleren. Loopstoeltjes zijn lang niet zo stimulerend als men denkt, in tegendeel kan dit “hulpmiddel” een baby eigenlijk minder snel laten lopen. De drang om uit zichzelf te lopen is er hierdoor niet. Tijdens het spelen, leg je baby op zijn of haar buik of stimuleer die om te bewegen. Dit heeft een betere uitwerking dan het kindje in een stoel te plaatsen met speeltjes bij de hand, zonder noemenswaardige beweging.

Als jij je baby gereed wenst te maken voor welke fase dan ook, hetzij leren kruipen of lopen, is het aangeraden om die te stimuleren om te bewegen.

Help je baby kracht in de rug te ontwikkelen.

Baby's hebben hulp nodig, voordat zij alleen kunnen zitten. Als je baby rechtop probeert te zitten, ondersteun dan met je hand de rug en het hoofdje. Dit voorkomt dat je baby wiebelt bij het zitten en zodoende rechtop blijft. Zo ontwikkelt je kleintje de spieren, die nodig zijn om diens hoofdje op te houden, tijdens het kruipen.

  • Als je baby meer buiktijd heeft, zal hij of zij sneller zelfstandig kunnen zitten.
  • Een ander hulpmiddel is het aanmoedigen om op te kijken door met kleurrijke speelgoed boven het hoofdje te zwaaien. Door het steeds opkijken, versterken de spieren in de nek, de rug en de schouders.
  • Zodra je baby naar voren kan hangen en in balans kan komen op de armpjes, is deze misschien gereed om te kruipen.

Zorg ervoor dat je baby gereed is om te kruipen.

Forceer je kind niet te kruipen, voordat die er helemaal gereed voor is. Dit kan ertoe leiden dat het gekwetst raakt of zich ontmoedigd voelt voor een proces, waar die nog niet aan toe is. Het is niet vanzelfsprekend dat je baby elke fase volgens boekje doorloopt. Geef deze de ruimte zich te ontwikkelen op eigen tempo. Baby's zijn gereed om te kruipen wanneer: ze al gemakkelijk rechtop kunnen gaan zitten, je merkt dat ze de armpjes en beentjes doelgericht en hun hoofdje gecontroleerd kunnen gebruiken en ook wanneer die zelf kunnen keren of omdraaien. Als je baby deze symptomen vertoont, is deze misschien niet ver weg van “kruipen”.

  • Als het kindje in staat is om rechtop te zitten, is het gemakkelijker zich op diens gemak te voelen om op handen en knieën. Dit omdat je baby dan ook in de kruipstand in staat is het hoofd op te houden en geeft een gevoel dat bewegen of gewoon wiegen niet zo erg is.
  • Als je baby al zover is dat die op handen en knieën gaat en zachtjes heen en weer schommelt in pogingen vooruit te gaan, wil het ook zeggen dat het kruipen niet lang meer op zich laat wachten.
  • Bij sommige baby's is het meteen te merken als die gereed zijn om te kruipen, door te tijgeren of te “kruis kruipen”. De manier waarop jouw baby kan gaan kruipen, kan verschillen met de “normale' manier. Je hoeft je daarover helemaal niet druk hierover te maken, want er zijn tal van manieren waarop dit kan geschieden.
  • Als je baby na 10 maanden nog niet kruipt, hoeft het nog niet alarmerend te zijn. Als echter de coördinatie of het gebruik van de ledematen uitblijft, is het wel aangeraden contact op te nemen met de arts.

Leren kruipen: speelt de leeftijd een rol?

Meestal zijn baby's na 6 maanden gereed om te kruipen. Gemiddeld ligt de leeftijd voor het kruipen tussen 6 en 10 maanden, hoewel veel baby's eerder of zelfs veel later hier een start aan maken. Forceer je baby van 3 maanden niet om te kruipen, tenzij deze tekenen vertoont dat die gereed is.

Is het zover dat je baby begint te kruipen, zorg dan voor een plek die niet te hard of te zacht is. Bij een harde ondergrond kan die zichzelf bezeren en bij een te zachte moeilijk voortbewegen. Met als gevolg dat je baby een afkeer krijgt voor het kruipen. Een deken geplaatst over een tapijt of gewoon een comfortabel tapijt doet het prima. Als je hardhouten vloeren hebt, plaats dan een zachte deken erover. Hierdoor voelt je baby zich comfortabeler en wordt de kans op verwonding geminimaliseerd. Het kan je aangeraden worden om je baby op de vloer te leggen in een rompertje of een luier, zodat hij of zij rechtstreeks contact met de vloer kan maken. Te veel kleding aandoen voor een baby, kan ook ertoe leiden dat die zich beperkt voelt.

Zorg voor een goed verlichte kamer. Een schemerige ruimte kan voor slaperigheid zorgen.Plaats je baby voorzichtig op de vloer op zijn of haar rug. Kijk naar je baby als je dit doet, zodat die zich verbonden voelt. Dit kan ervoor zorgen dat je baby aan de vloer gewend raakt en je aanwezigheid stelt gerust. Zorg ervoor dat het minstens 10-15 minuten geleden is dat je baby heeft gegeten, zodat die wat tijd heeft gehad om het eten te verteren. Het kind zal zich gerust en gelukkig moeten voelen alvorens die op de vloer te leggen.

Help je baby op zijn of haar buik te rollen.

Baby's die weten hoe te rollen, doen dit uit zichzelf. Soms hebben zij een helpend handje nodig. Laat je kindje daarbij het hoofdje (indien mogelijk) zelf omhoog houden en zie erop toe dat er in deze houding goede beweging (van het hoofdje) plaatsvindt. Er moet ook voldoende controle zijn over de armpjes en beentjes in deze positie. Als je kindje huilt of er erg ongemakkelijk uitziet, stop voor dit moment met de “oefeningen”.

Indien de baby er gereed voor is, bekijk de volgende technieken om te helpen voortbewegen.

Hoe stimuleer je je baby te kruipen? Hier enkele simpele voorbeelden hoe dat kan.

  • Plaats je baby's favoriete speelgoed een beetje buiten diens bereik. Om je baby aan te moedigen om erbij te komen, kan je bijvoorbeeld zeggen: “Kom op, hier is je speeltje. Pak die maar”. Het is dan normaal als je baby heen en weer wiegt, diens lichaampje naar het speeltje toeschuift of ernaar uitreikt.
  • Je kunt ook aanmoedigen door een spiegel te gebruiken. Houd een spiegel op ongeveer 20 tot 25 cm afstand van je baby, in een positie waarin het kind zijn of haar reflectie gemakkelijk kan zien. Deze zal een beter, duidelijker zicht op zichzelf willen en kan proberen vooruit te kruipen. Dit zal beter van pas komen, als je baby in het algemeen gewend is aan het spelen met spiegels.
  • Samen met baby kruipen. Jij en je baby kruipen dan allebei in de richting van het speelgoed, de spiegel of een andere ouder. Dit zal je baby aanmoedigen om te doen wat jij doet. “Mama doet het ook, dus het is goed”. Dit helpt het kind zich minder alleen te voelen.
  • Ken de limieten van je baby. Wanneer deze begint te huilen of gefrustreerd lijkt te raken, dwing hem of haar dan niet om het te blijven proberen. Wacht in plaats daarvan tot de volgende dag om te kijken als het dan wel lukt.