8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De eerste twee weken van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet echt zwanger. In je derde week ben je écht zwanger: de bevruchting heeft plaatsgevonden en de zwangerschapsverschijnselen bij de zwangere vrouw worden voelbaar.

3 weken zwanger: je bent bevrucht en dus écht zwanger

Meestal vindt ergens tussen 2 weken zwanger en 3 weken zwanger de bevruchting plaats. Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, raakt het eitje of raken er eitjes bevrucht door een zaadcel. De zaadcel kan direct na de seks op het eitje afvliegen, als het eitje er al is, maar het kan ook zijn dat de zaadcel al een paar dagen zat te wachten op de eicel en dat de bevruchting pas een paar dagen na de seks plaatsvindt.

Wanneer je precies bent bevrucht weet je niet, daarom dat je zwangerschap officieel wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Vanaf hier telt de zwangerschap 40 weken, terwijl je dus eigenlijk maar 38 weken écht zwanger bent. Dat is vanaf dit moment. Nu pas gaat de baby in je buik groeien en ga je zwangerschapsverschijnselen voelen.

De innesteling en celdeling

Je kunt nu nog niet echt spreken van een baby, daarvoor is hij nog te klein. De samengesmolten eicel en zaadcel noem je een zygote, daarin zitten alle erfelijke kenmerken en DNA van jullie samen. De zygote nestelt zich na een lange reis door de eileider van vijf tot zeven dagen in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit heet ook wel de innesteling. Daar blijft hij zitten tot het einde van de zwangerschap en groeit het uit tot een baby.

Na de derde week vindt er celdeling plaats in de zygote. Vier dagen na de bevruchting bestaat je zygote al uit 100 cellen. Op dit moment vervalt de naam zygote en noem je hem blastocyste. De celdeling gaat in rap tempo verder. Aan het eind van deze week noem je de binnenste cellen het embryo. Daaromheen zitten de cellen die later de vruchtwaterzak en de placenta gaan vormen.

Aan het einde van je derde week zwangerschap heeft de blastocyste een grootte van twee millimeter. Je kunt je voorstellen dat een eicel met een dergelijke grootte nog nauwelijks een gewicht heeft.
zwangere-vrouw-heeft-buikkrampen

De eerste zwangerschapsverschijnselen bij 3 weken zwanger

Hoewel het nu  nog niet veel zin heeft om een zwangerschapstest, af te nemen, kun je je in dit stadium van 3 weken zwanger al wel echt zwanger voelen. Je hormonen productie en eiwitproductie gaat van start, zodat je embryo wordt beschermd. Onder andere het hormoon HCG wordt aangemaakt. Deze zorgt voor de productie van progesteron en oestrogeen. Door de vorming van progesteron is je baarmoedermond afgesloten; hij zit veilig op slot. Volgende week ga je misschien al de eerste zwangerschapsklachten krijgen.

  • Je kunt je emotioneler gaan voelen. Je schommelt in je emoties. Zo heb je het ene moment nergens last van en ben je daarna plotseling in tranen. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheden aan zwangerschapshormonen in je bloed. Deze stemmingswisselingen lijken veel op de emotionele buien die je tijdens je menstruatie had.
  • Er kan een innestelingsbloeding plaatsvinden. De doorbloeding van de baarmoedermond is sterker nu je zwanger bent. Hierdoor kan er een bloedvaatje scheuren tijdens de innesteling. Dat kun je merken doordat je een beetje bloed verliest. Het bloed kan verschillende kleuren hebben: helderrood, lichtroze of bruin. Maak je geen zorgen als je geen innestelingsbloeding hebt gehad. Het komt slechts bij een derde van de zwangere vrouwen voor. Heb je wel een innestelingsbloeding? Dan heb je geluk, want je krijgt nu al een signaal dat je zwanger bent. Het kan natuurlijk ook om een nieuwe ongesteldheid gaan, maar deze houdt uiteraard langer aan dan de eenmalige innestelingsbloeding.
  • Je borsten kunnen gevoelig raken. Je kunt je een trekkend of prikkelend gevoel bij je borsten voelen, vooral rondom je tepels. Dit komt doordat de doorbloeding van je borsten wordt vergroot. Hierdoor ga je meer vocht vasthouden en kan het zo zijn dat je bh plotseling minder lekker zit. Bij 3 weken zwanger heb je slechts in een beperkte vorm last van pijnlijke borsten. Pas vanaf vier weken zwanger en vijf weken zwanger krijg je er meer last van.
  • Je kunt last krijgen van buikkrampen. Dat komt door de groei van je baarmoeder. Je voelt in dit stadium buikpijn in de zwangerschap als een stekend, krampend gevoel, vergelijkbaar met menstruatiepijn.
  • De hoeveelheid van je afscheiding neemt toe. Je afscheiding wordt slijmeriger en dikker. Nadert het tijdstip waarop je volgende menstruatie normaal gesproken kwam, dan zie je je afscheiding toenemen en eventueel vertroebelen.

3 weken zwanger - vrouw zit emotioneel in raamkozijn

Wat moet je doen bij 3 weken zwangerschap?

Het maakt niet uit of je bij 3 weken zwanger al zeker weet dat je zwanger bent of dat je weet dat je er kans op maakt. Het is in ieder geval goed om er alvast rekening mee te houden. Dat doe je als volgt.

  • Rook niet, drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
  • Drink niet meer dan vier koppen koffie per dag. Koffie en zwangerschap gaat niet goed samen, dat komt door de cafeïne die erin zit. Let er ook op dat je niet teveel andere producten met cafeïne drinkt, zoals thee en cola.
  • Stop met het eten van rauw rood vlees en van zachte rauwmelkse kazen. Wil je nu al weten wat je allemaal niet mag eten tijdens je zwangerschap, lees dan het artikel Gezonde voeding tijdens zwangerschap.
  • Als je bij 3 weken zeker weet dat je zwanger bent, kun je de apotheek en tandarts op de hoogte gaan stellen. Dat moet je vooral doen als je medicatie gebruikt of als er röntgenfoto’s moeten worden gemaakt. Dit kan namelijk kwalijk zijn voor je baby. Wellicht moet je medicatie worden aangepast of worden bijgesteld in de hoeveelheid.
  • Ga foliumzuur en eventuele andere vitamines slikken, als je dit nog niet deed. Foliumzuur gaat een open ruggetje bij je baby tegen.

3 weken zwanger water drinken uit de kraan

Tip van de week: Ga alvast langs bij de verloskundigenpraktijk tijdens het kinderwensspreekuur

Waarschijnlijk is naar een verloskundigenpraktijk gaan niet het eerste waar je aan denkt als je mogelijk zwanger bent, maar het is helemaal geen slecht idee. Er zijn namelijk verloskundigenpraktijken die een kinderwensspreekuur hebben. Ga je in dit uur naar de verloskundigenpraktijk, dan krijg je allerlei tips over bijvoorbeeld het volgende.

  • Je vruchtbare periode en je ovulatie berekenen
  • Hoe het zit met het slikken van foliumzuur
  • Wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap

Tijdens het kinderwensspreekuur kun je zoveel vragen stellen als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen hoe je je voelt en vragen of dit zwangerschapsverschijnselen kunnen zijn die bij 3 weken zwanger horen. Of je wilt gewoon even je ei kwijt over hoe graag jij wilt dat het deze keer raak is. Zekerheid over je zwangerschap bij deze 3 weken zwanger krijg je helaas nog niet. Daarvoor moet je wachten tot je 4 weken zwanger of 5 weken zwanger bent.