10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

De menstruatie blijft uit, de moeder voelt steeds meer zwangerschapsverschijnselen en de baby groeit in razend tempo. De kans is groot dat er bij 5 weken zwanger getest wordt op zwangerschap, als dit niet al bij 4 weken zwanger werd gedaan.

5 weken zwanger: het uitblijven van de menstruatie

Als je 5 weken zwanger bent, dan passeer je het moment waarop je eigenlijk ongesteld hoort te worden. Je hebt nu al 5 weken geen menstruatie gehad. Het is niet gek dat dit het moment is waarop de meeste zwangere vrouwen het vermoeden krijgen dat zij zwanger zijn en dit dan ook gaan testen met een zwangerschapstest. Als je nu test of je zwanger bent, dan weet je zeker dat de zwangerschapstest resultaat op gaat leveren; je bent inmiddels ruim over tijd. Dat is anders dan wanneer je een zwangerschapstest doet als je 4 weken zwanger bent. Je baby groeit nu in razend tempo, waardoor je steeds meer zwangerschapsverschijnselen krijgt.

Hoe snel groeit je baby?

Je baby verandert van buiten niet veel, maar van binnen verandert hij wel snel. Hij krijgt organen, armen, benen en de placenta groeit snel.

 • De hersenen, het hart, de nieren en de lever van je baby ontwikkelen zich. Al snel krijgen ze vorm en begint het hart te kloppen.
 • Je baby krijgt armen en benen. Deze zijn nog niet zo lang; het zijn kleine knobbeltje, waar later langere armen en benen aan gaan groeien.
 • De placenta neemt flink toe in grootte. Dat is nodig, omdat je baby honger krijgt. Hij heeft voedsel nodig om te kunnen groeien en daarvoor is een grotere placenta noodzakelijk

Hoe groot is je baby bij 5 weken zwanger?

Je baby is nu 3 millimeter. Dit is zo groot als een scherp geslepen potloodpuntje. Dat is nog heel klein, maar als je het vergelijkt met de grootte na vier weken zwanger, dan is de grootte nu twee keer zo groot. Van een gewicht kun je nog nauwelijks spreken. Je baby weegt 0.1 kilogram.

embryo-5-weken-zwanger

Moeder: Nu ga je het pas echt voelen

De eerste vier weken van je zwangerschap hoef je daar nog helemaal niks van te merken, maar nu kan het bijna niet anders of je gaat het voelen. Niet alleen doordat je menstruatie uitblijft wil je een zwangerschapstest gaan doen, maar ook doordat je steeds meer last krijgt van zwangerschapsverschijnselen.

Zwangerschapsklachten bij 5 weken zwanger

In deze periode krijg je meestal veel last van zwangerschapsklachten. Het verschilt per zwangere vrouw, wanneer precies welke klacht op komt zetten en van welke klachten je last hebt. De klachten die hieronder worden genoemd, komen veel voor in deze periode. Het kan echter zijn dat jij er (nog) geen last van hebt of dat je juist al last hebt van andere klachten, die pas bij zes of zeven weken zwanger worden omschreven. Het kan ook zijn dat jij al bij vier weken zwanger last kreeg van bepaalde klachten.

 • Je krijgt last van misselijkheid. Dit is de meest voorkomende klacht van het eerste trimester. Het komt vooral voor in de ochtenden, hoewel het ook gedurende de rest van de dag aan kan houden. Het kan zijn dat je ook moet overgeven.
 • De vermoeidheid slaat toe. Er verandert veel in je lichaam. Als je 5 weken zwanger bent groeit de placenta. Deze zorgt ervoor dat er volop voeding naar je baby wordt gebracht, zodat hij flink kan groeien. Deze veranderingen en groei kunnen ertoe leiden dat je vermoeid raakt.
 • Je borsten kunnen pijn doen. Al bij een kleine aanraking doen je borsten pijn. Deze pijn komt doordat de doorbloeding in je borsten toeneemt en doordat er meer vocht in vast wordt gehouden. Ze worden in de loop van je zwangerschap ook nog eens groter, doordat de melkklieren gaan opzwellen. Je tepels worden dan donkerder van kleur.
 • Je moet vaak plassen. De bloedtoevoer die naar je bekken en nieren gaat, wordt verhoogd. Dit bevordert de werking, waardoor je vaker moet plassen. Deze klacht vermindert meestal bij twaalf weken zwangerschap, maar neemt op een later moment in de zwangerschap weer toe, als de baarmoeder tegen de blaas drukt.
 • Je krijgt kramp in je baarmoeder. Dit wordt veroorzaakt door de groei van je baarmoeder en voelt hetzelfde als buikpijn bij menstruatie.
 • Je krijgt bloedarmoede. Dit kun je krijgen door de ontwikkeling van je placenta. Er moet meer bloed naar je placenta worden vervoerd en daarvoor moet je lichaam hard aan de slag. Bloedarmoede wil zeggen dat je rode bloedcellen niet goed werken of dat er te weinig van in je bloed zitten. In de rode bloedcellen zit de stof hemoglobine, die ervoor zorgt dat er zuurstof naar de cellen wordt vervoerd. Het is normaal dat je hemoglobine gehalte lager is dan normaal tijdens zwangerschap. Vooral als je al langer zwanger bent. Na de zwangerschap neemt het vanzelf weer toe. Wel is bloedarmoede een vervelende kwaal. Je wordt er moe van, voelt je benauwd en/of duizelig.

vrouw-5-weken-zwanger-moet-plassen

Wat moet je doen bij 5 weken zwanger?

Sommige van de hieronder beschreven dingen die je moet doen bij 5 weken zwanger, zijn ook al omschreven bij drie en vier weken zwanger; ze staan hier nogmaals genoemd, omdat ze belangrijk blijven en omdat je misschien nu pas ontdekte dat je zwanger bent.

 • Gebruik geen drugs, drink geen alcohol, rook niet, drink niet teveel koffie en let op je voeding. Er is voedsel dat je niet mag eten, zoals rauw rood vlees, bepaalde kazen en vis.
 • Pas je medicatiegebruik aan bij 5 weken zwanger, als je dit nog niet hebt gedaan. Ze kunnen slecht zijn voor je baby.
 • Slik foliumzuur en eventuele andere vitamines, als je dit nog niet deed. Foliumzuur gaat een open ruggetje bij je baby tegen.
 • Eet voldoende vitamine C. Dat zit in sinaasappels en kiwi. Ben je zwanger, dan heb je wat extra vitamine C nodig. Dat komt doordat er in vitamine C ijzer zit en die is nodig om bloedarmoede te voorkomen.
 • Maak geen kattenbakken schoon, omdat parasieten in de ontlasting van je kat gevaarlijk voor je baby zijn. Zo voorkom je ernstige afwijkingen aan de ogen en het zenuwstelsel van je baby
 • Gebruik in je tuin handschoenen. Zo raak je niet besmet met de parasiet Toxoplasma gondii, die gevaarlijk kan zijn voor vrouwen die zwanger zijn.

5 weken zwanger vrouw met tuinhandschoenen en plantjes in tuin

Tip van de week: Ga niet lijnen

Je baby moet voedingsstoffen binnenkrijgen en die zitten in het voedsel dat jij eet. Juist bij 5 weken zwanger gaat de placenta groeien, waardoor er meer voeding naar je baby kan, zodat je baby kan groeien. Zorg dat deze voeding ook aanwezig is. Dat betekent niet dat je alles moet gaan eten wat los en vast zit; eet gewoon voldoende, gevarieerd en gezond. Ga daarom niet lijnen.