8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De uitgerekende datum vindt plaats na een zwangerschap van 40 weken. De kans dat de baby geboren wordt, is deze week het grootst. De schedel van de baby bestaat nu uit losse platen, waardoor het hoofd van de baby gemakkelijker door het geboortekanaal van de moeder kan. De moeder wacht deze week vol spanning op de komst van de baby.

40 weken zwanger: je hebt de uitgerekende datum bereikt

De uitgerekende datum is bij een zwangerschap van 40 weken aangebroken. Je hebt 40 weken een voldragen baby bij je gedragen. Of heeft jouw baby inmiddels je buik verlaten? Gefeliciteerd in dat geval. Zo niet, dan blijf je nog even zwanger en zit je waarschijnlijk in grote afwachting en spanning op de komst van je baby. Wanneer gaan je weeën beginnen? Hoe gaat je bevalling verlopen? Wat voel jij bij de geboorte van je baby? Welke datum wordt straks heel bijzonder voor jou?

Misschien is de datum van vandaag wel de dag dat je baby wordt geboren. Het kan ook zijn dat je baby zich pas laat zien als je 41 weken zwanger of 42 weken zwanger bent. In dat laatste geval moeten waarschijnlijk de weeën worden opgewekt en zal je bevalling misschien moeten worden ingeleid. Voor nu is er echter nog volop hoop dat je kleintje zich spontaan gaat melden.

Hoe het ook gaat, straks als je baby er eenmaal is leef je samen met je partner op een roze wolk en kun je lekker gaan genieten van je kraamtijd. Heerlijk om daar alvast naar uit te kijken.
foetus-40-weken-zwanger

Baby bij 40 weken zwangerschap: het hoofd gaat gemakkelijk door het geboortekanaal

Hoewel je al erg lang aan het wachten bent op de komst van je kleine en dat niet altijd makkelijk is, is het toch ook heel fijn dat je baby het zo lang heeft volgehouden in je buik. Nu is je baby echt helemaal af, volmaakt om de wereld te gaan ontdekken. Voordat je baby zich overgeeft aan de echte wereld moet hij nog wel even wennen. Dat kun je zien als je baby straks is geboren: hij zal eerst nog een tijdje in de foetushouding gaan liggen. Je baby heeft nog niet in de gaten dat hij nu de ruimte heeft om zich uit te rekken om zich te bewegen.

Ook voelt de foetushouding nog even heel vertrouwd, nu hij in een vreemde wereld is beland. Verwacht niet dat je baby nadat hij uit de foetushouding komt, direct gewend is. Zo snel gaat dat niet. Vaak duurt het wel drie maanden voordat je baby begint te wennen aan de echte wereld. De eerste drie maanden van je baby zijn meestal niet gemakkelijk voor je baby, omdat hij dan nog zoekende is naar structuur en naar een dag- en nacht ritme.

Ook moet hij nog aan jou en je partner wennen. Het kost dan ook even wat tijd voordat je echt contact kunt maken met je baby. Dit gaat allemaal over als je baby er straks is, maar als je 40 weken zwanger bent, is er ook nog iets specifieks aan je baby.

Je baby’s schedel heeft zich gesplitst in losse platen. Dat is handig voor de bevalling: de platen van de schedel schuiven gemakkelijk over elkaar heen tijdens de geboorte, als je baby het geboortekanaal verlaat. Maak je geen zorgen over de losse platen; ze groeien na de geboorte vanzelf aan elkaar. Dit is de reden waarom een vroeggeboorte soms moeizamer verloopt dan een geboorte na 40 weken zwangerschap. Het hoofd van je baby kun je er gemakkelijker uitpersen, zal minder snel blijven steken.

40 weken zwanger foetushouding

Hoe groot is je baby met 40 weken zwangerschap?

Je baby is bij een zwangerschap van 40 weken gemiddeld 50 centimeter. Dat is net zo groot als een watermeloen. Je baby weeg 100 gram meer dan een week geleden, toen je 39 weken zwanger was, namelijk 3400 gram. Nu moet je natuurlijk niet verwachten dat jouw baby precies deze maten heeft. Het zijn uiteraard slechts gemiddelden. Waarschijnlijk weet je al wel of jij een lichte baby of een forse baby draagt, doordat je verloskundige of gynaecoloog dit heeft gezien of gevoeld. Echt weten hoe groot je baby is, doe je natuurlijk pas na de geboorte.

Moeder 40 weken zwanger: nog zwanger of al moeder?

Het is een gek idee dat je nu nog zwanger bent en straks ineens moeder: misschien morgen al of zelfs vandaag nog. Of ben jij al moeder bij het lezen van deze tekst. Waarschijnlijk niet, want dan heb je er geen interesse meer in. Waar hou jij je nog mee bezig nu je 40 weken zwanger bent? Waarschijnlijk loop je voornamelijk door je huis te ijsberen, vol verwachting en spanning. Probeer ook nog maar lekker even te genieten van je rust nu het nog kan.

Zwangerschapsklachten bij 40 weken zwanger

Irriteren je zwangerschapsklachten je nog nu je 40 weken zwanger bent of zijn ze bijzaak geworden? De naderende komst van je baby staat nu vast en zeker op de voorgrond, maar toch staan hier ook nog een aantal zwangerschapsklachten op een rij die voor kunnen komen bij een zwangerschap van 40 weken.

  • Je bent moe. Bijna elke vrouw is moe aan het einde van haar zwangerschap, als ze 40 weken zwanger  is. De baby wordt alsmaar zwaarder, lichamelijke klachten groter, je beweegt minder en hebt last van slaaptekort. Blijven bewegen kan helpen voor wat extra energie. Ook overdag even gaan liggen om bij te tanken kan je wat krachtiger maken. Doe het maar, want dan ben je straks niet al te moe bij de bevalling. Hoewel er bij iedere zwangere vrouw een oerkracht naar boven komt als ze gaat bevallen, waardoor het altijd lukt.
  • Je last van brandend maagzuur. Dit probleem wordt alsmaar groter, omdat je baby nog steeds groeit. Het wordt veroorzaakt doordat er druk op je maag staat en je maagspier is verslapt, waardoor maagzuur omhoog komt.
  • Je hebt lage rugpijn of pijn aan je bekken. Heb je hier last van probeer dan eens bekkenbodemspieren oefeningen. Waarschijnlijk heb je snel minder last van je rug en/of bekken, als je baby eenmaal geboren is.

40-weken-zwanger

Wat moet je doen bij 40 weken zwanger?

Doe maar liever niet te veel meer als je 40 weken zwanger bent, maar blijf wel in beweging. Dit kun je eventueel nog doen.

  • Elke dag iemand achter de hand hebben om op je kind(eren) te passen, mocht het nodig zijn.
  • Je vluchttas klaarzetten voor het geval je halsoverkop naar het ziekenhuis of naar een kraamhotel moet vertrekken.
  • Zorgen dat je auto te allen tijde gevuld is met benzine.
  • Zorgen dat je auto is voorzien van een babyzitje.
  • Zorgen dat jullie telefoons altijd geladen zijn.

Tip van de week: Doe een waterafstotende matrasbeschermer om je matras.

Dit is vooral noodzakelijk bij een thuisbevalling, maar ook voor het geval je vliezen gaan breken. Doe je het niet, dan moet je straks misschien een nieuwe matras gaan kopen.