Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

De 40 weken zwangerschap is gepasseerd. De moeder is nu overtijd en is alsmaar aan het wachten op de komende bevalling. Ze is niet de enige: ongeveer 50% van alle baby’s komt pas na de uitgerekende datum. De baby zit al 41 weken lekker warm in de buik van de moeder. Ook al groeit hij niet meer veel, het bevalt nog prima.

41 weken zwanger: de helft van de zwangere vrouwen passeert de uitgerekende datum

Je bent nu 41 weken zwanger. Je leefde naar de uitgerekende datum toe en nu ben je er al overheen. Daar had je misschien geen rekening mee gehouden of juist wel, omdat je andere kind(eren) er ook overheen gingen. Wist je dat ongeveer 50% van de baby’s pas na de uitgerekende datum wordt geboren en slecht 5% precies op de uitgerekende datum? Zo uitzonderlijk is jouw situatie dus niet en het is dus ook zeker niet slecht voor je baby dat hij zo lang blijft zitten. Waarschijnlijk heeft jouw kleintje het gewoon nog prima naar zijn zin in jouw lekkere warme buik.

Dat zal allemaal wel, denk je nu vast en zeker, maar kom er nu maar uit. Wachten, is vervelend. Zeker als je niet precies weet wanneer er iets gaat gebeuren: in dit geval iets heel groots: de geboorte van je baby. Denk daar maar aan als je de spanning niet meer kunt verdragen: aan het wonder dat straks gaat komen en de geweldige kraamtijd die daarop volgt.

foetus-41-weken-zwanger

Baby bij 41 weken zwangerschap: je baby groeit niet meer zoveel; er is nog maar weinig plek

Het is logisch dat er bij een zwangerschap van 41 weken niet meer zoveel plek over is in de baarmoeder. Je baby is inmiddels zo groot, dat alle plek bezet is. Wat gebeurt er nog met je baby als je 41 weken in verwachting bent?

  • De haren van je baby groeien nog. Misschien wordt je baby straks wel geboren met een enorme bos haar, hoewel het ook zo kan zijn dat je een kale baby krijgt.
  • De nagels van je baby groeien nog. Hierdoor kan het zo zijn dat je baby straks hele lange nagels heeft. Wist je dat nagels knippen nog niet mag na de geboorte? Je mag ze wel vijlen of voorzichtig afbijten, maar daar vertelt je kraamverzorgster je binnenkort alles over.
  • De hersenen van je baby groeien nog. Dat is fijn, want zo wordt je bij steeds slimmer en krijg jij straks de aller slimste baby die er maar is. Wist je dat de schedel van je baby is gesplitst in losse platen nu je 41 weken zwanger bent, en dat dit de bevalling een stukje makkelijker maakt, omdat het hoofd van je baby hierdoor buigbaarder is? Dat is het grote voordeel van een late geboorte.

Hoe groot is je baby met 41 weken zwangerschap?

Je baby is bij een zwangerschap van 41 weken ongeveer 51 centimeter. Dat is ongeveer de grootte van een watermeloen, net als een week geleden, toen je 40 weken zwanger was. Je baby groeit niet meer zoveel, hoewel zijn vetlagen toch nog een beetje zijn toegenomen. Je baby weeg nu 3500 gram, dat is weer 100 gram meer dan vorige week. Uiteraard is het geboortegewicht van baby’s zeer gevarieerd. De waardes hierboven zijn slechts gemiddelden.

41 weken zwanger

Moeder 41 weken zwanger: Kun je de onzekerheid nog aan?

Je bent nu al een hele tijd aan het wachten op je baby. Zeker nu je 41 weken zwanger bent en de uitgerekende datum hebt gepasseerd, denk je steeds vaker: kom nu maar. Je bent je zwangerschap en je zwangerschapsklachten waarschijnlijk meer dan zat en wilt er maar al te graag vanaf. Ook kijk je natuurlijk enorm uit naar het moment dat je je kleintje in je armen mag nemen en hem mag leren kennen.

Zwangerschapsklachten bij 41 weken zwanger

Kun je ze nog aan, je zwangerschapsklachten, of ben je er inmiddels helemaal klaar mee. Nog even en dan ben je van de meeste klachten verlost. Als je 41 weken zwanger bent, heb je vooral last van deze klachten.

  • Je hebt spataderen. Deze verdikte aderen, die voornamelijk op je benen zitten, zijn een nare zwangerschapsklacht, aangezien je ze ziet vergroten en daar maar weinig aan kunt doen. Doordat je zwanger bent, worden de wanden van je aderen slapper, waardoor je bloedvaten zich opzwellen en blauwpaars kleuren. Probeer het volgende om de groei te beperken: blijf in beweging, beweeg vooral je voeten, draag elastische kousen, zit niet te lang stil, leg je benen omhoog en ga niet met je benen over elkaar zitten. Na je zwangerschap(pen) kun je eventueel je spataderen laten verwijderen. Tegenwoordig zijn daar veel effectieve methodes voor, die vaak maar weinig tijd in beslag nemen en niet zo pijnlijk zijn.
  • Je hebt aambeien tijdens je zwangerschap. Je hebt pijn en/of jeuk aan je anus, vooral als je je billen afveegt. Ook kan het zijn dat je last hebt van bloedverlies tijdens de ontlasting. Aambeien ontstaan vaak door obstipatie. Daarom is het goed om deze obstipatie aan te pakken. Eet vezelrijk en drink veel water. Er zijn ook zalfjes om de pijn van aambeien te verzachten, maar kies er dan wel een die geschikt is voor zwangere vrouwen. Ook een washandje gevuld met ijs tegen de aambeien aanleggen, kan verlichting geven.
  • Je slaapt slecht. Deze slapeloosheid kan vele oorzaken hebben: bijvoorbeeld spanning door de naderende bevalling, slecht kunnen liggen, lage rugpijn en/of bekkeninstabiliteit. Het kan ook zijn dat je wel slaapt, maar last hebt van zwangerschapsdromen, waardoor je alsnog niet goed uitgerust wakker wordt. Pak overdag je rustmomenten, zodat je zo uitgerust mogelijk aan je bevalling kunt beginnen.
  • Je moet vaak plassen. Dat je zo vaak moet plassen komt doordat je baarmoeder tegen je blaas aandrukt nu je baby is ingedaald. Plas goed uit, drink niet teveel voor het slapengaan en nog even volhouden, want deze klacht verdwijnt snel na de geboorte van je baby.

Geen bericht is goed bericht'

Wat moet je doen bij 41 weken zwanger?

Zeer waarschijnlijk had jij gerekend op een zwangerschap van 40 weken, waardoor je na 41 weken zwanger zijn helemaal klaar bent met alles. Vooral met je zwangerschap. Er is een ding dat je nog moet.

  • Voor controle naar je verloskundige of gynaecoloog. Dat doe je nu ongeveer om de dag: om de hoeveelheid vruchtwater te checken, de hartslag van je baby te controleren, te bekijken of inleiden noodzakelijk wordt en eventueel voor het breken van je vliezen. Dat laatste heet ook wel strippen.

Tip van de week: Spreek met iedereen af ‘Geen bericht is goed bericht’

Als je 41 weken zwanger bent dan krijg je om de haverklap een appje of telefoontje met de vraag: En? Als je daar gek van wordt, omdat de spanning zo ook al groot genoeg is, spreek dan af dat je zulk soort berichten liever niet meer ontvangt. Geen bericht is goed bericht. Ze horen het vanzelf als het zover is.