Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Aan het einde van de zwangerschap kun je er echt helemaal klaar mee zijn. De bevalling kan niet snel genoeg beginnen. Je lichaam wordt steeds minder comfortabel en de moeheid hakt er echt in. Veel vrouwen willen dan liever gaan bevallen dan het nog langer uitzingen. Er zijn verschillende manieren waarop de weeën opgewekt kunnen worden. Je kunt zelf weeën opwekken, of het kan in het ziekenhuis gedaan worden. In dit artikel lees je meer over hoe je de bevalling op gang kunt helpen door zelf de weeën op te wekken.

Vanaf wanneer kan je weeën opwekken?

Wanneer je 42 weken zwanger bent is het medisch noodzakelijk om de weeën op gang te brengen. Dit wordt in het ziekenhuis gedaan. Ben je er zelf klaar voor en wil je de natuur een handje helpen? Dan kun je ook zelf al eerder de weeën opwekken. Het wordt echter niet aangeraden voor de uitgerekende datum. Jouw kindje groeit en bepaalt zelf of het er klaar voor is. Er zijn theorieën dat met 37 weken zwanger de weeën opgewekt kunnen worden. Toch zijn veel artsen hierop tegen. Wanneer je de uitgerekende datum bereikt hebt, kun je het natuurlijk wel een handje helpen.

Wetenschappelijk bewezen of oudenwijvenpraat?

Er zijn veel verschillende manieren waar door vrouwen bij gezworen wordt dat het de bevalling op gang helpt. Echter zijn er voor veel technieken geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het echt helpt. Wanneer je aan het einde van de zwangerschap er genoeg van hebt, maakt het je vaak niet uit of het wetenschappelijk onderbouwd is of niet. Als het maar werkt is het al goed. De tips en technieken voor weeën opwekken die wij hier beschrijven zijn dus niet wetenschappelijk bewezen, maar wel door veel vrouwen aangeraden.

Kan voeding helpen bij weeën opwekken?

Kun je door het eten van bepaald voedsel de weeën opwekken? Verschillende bronnen doen ons geloven dat er wel degelijk zogenaamde weeënopwekkers in voedselproducten bestaan. Zo wordt ananas beschreven als een natuurlijke opwekker van weeën. Ananas bevat een hoge dosis kinine wat de bevalling zou kunnen opwekken. Er moet wel een hoge dosis ananas gegeten worden wilt dit enig effect hebben voor het weeën opwekken.

Kan voeding helpen bij weeën opwekken

Van oudsher wordt er ook gebruik gemaakt van het drinken van bitter lemon. De bittere smaak zou een positief effect hebben op het starten van de bevalling. Drink de laatste dagen van jouw zwangerschap een paar flessen bitter lemon en jouw bevalling kan een stuk sneller beginnen.

Pittig eten wordt ook aangeraden om te gebruiken voor weeën opwekken. Een pittige salsasaus of verse peper kunnen de truc zijn om de bevalling op gang te helpen.

In beweging blijven

Veel vrouwen merken dat beweging belangrijk is om de bevalling mee op te wekken. Blijf daarom bewegen, ook aan het einde van de zwangerschap om de bevalling op gang te helpen. Squats blijken ook een goed effect te hebben om de baby te laten dalen.

Een fijne vorm van beweging om de bevalling op gang te helpen is seks. Veel vrouwen merken dan seks een positieve invloed heeft op het weeën opwekken. Wanneer je een orgasme krijgt trekt jouw baarmoeder samen, dit gebeurt ook tijdens een wee. Het is daarom een natuurlijke manier om de bevalling op gang te helpen. Echter hebben veel vrouwen tijdens de zwangerschap en zeker aan het einde helemaal geen trek meer in.

Een unieke manier voor weeën opwekken is het wrijven over de tepels. De melkproductie wordt bevorderd door de bevalling, maar je kunt dit ook omdraaien. Door ronddraaiende bewegingen te maken over de tepels wordt de melkproductie gestimuleerd en het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon is ook in werking tijdens de bevalling. Het is een simpel trucje dat bij veel vrouwen geholpen heeft.

Weeën opwekken in beweging blijven

Jouw voeten zijn effectiever dan je misschien denkt. Door jouw voeten heen lopen allerlei zenuwen en bloedbanen die gekoppeld zijn aan andere lichaamsdelen. Met verschillende massagetechnieken kun je door een voetmassage bijvoorbeeld beter ontspannen, pijn verlichten en zelfs een bevalling op gang helpen. Aan de binnenkant van je voet, ongeveer twee centimeter onder jouw enkelknobbeltje zit de zenuwbaan die naar jouw baarmoeder loopt. Door deze te masseren kan de baarmoeder ontspannen en de bevalling op natuurlijke wijze gestart worden.

Alternatieven manieren voor weeën opwekken

Naast voeding en verschillende vormen van beweging zijn er nog meer alternatieve wijzen om de bevalling op te wekken. Zo zijn er bijvoorbeeld zogenaamde wonderoliën. Deze etherische oliën zouden een gunstig effect hebben om jouw lichaam. Wanneer de baarmoeder ontspant kan de bevalling vaak makkelijker beginnen. Oliën die een ontspannende werking hebben op het hele lichaam kunnen daarom een goede optie zijn. Deze oliën kun je op jouw lichaam aanbrengen en masseren of in een geurdispenser doen.

Strippen

Wanneer je de uitgerekende datum hebt bereikt kan jouw gynaecoloog jou het voorstel doen om te strippen. Strippen betekent het losmaken van de vruchtvliezen waardoor de bevalling vaak sneller op gang komt. Dit wordt door de gyneacoloog gedaan door met twee vingers de vruchtvliezen los te woelen van de baarmoederwand. Dit is een pijnlijke en vervelende procedure, maar zorgt er wel voor dat de kans klein is dat je de 42 weken haalt.

Je hebt altijd te keuze om dit wel of niet te doen. Je kunt dit ook zelf vragen aan de gyneacoloog met 38 weken zwanger of 39 weken zwanger. Zij kan dan informeren of dit in jouw situatie een handige beslissing is of niet.

In het ziekenhuis weeën opwekken

In het ziekenhuis weeën opwekken

Wanneer na 42 de bevalling nog steeds niet op gang is gekomen, moet de bevalling in het ziekenhuis op gang worden gebracht. Dit is voor zowel de veiligheid van het kindje als voor jou. Het is voor vrouwen niet aan te raden om langer dan 42 weken zwanger te zijn, dit kan complicaties met zich meebrengen en het kindje kan dan al erg groot zijn. In het ziekenhuis wordt jouw bevalling dan medisch opgewekt. Dit heet wordt ook wel inleiden van de bevalling genoemd. De weeën worden dan kunstmatig opgewekt door een infuus of vaginale tabletten. De bevalling begint dan in de meeste gevallen binnen een dag.