8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De baby neemt flink toe in gewicht. In korte tijd wordt de baby twee keer zo zwaar. Ook krijgt de huid van je baby bij een zwangerschap van 23 weken meer vet. De moeder krijgt steeds meer verkleuringen op de huid, zoals een linea nigra en zwangerschapsmasker.

23 weken zwanger: het gewicht van je baby neem flink toe

Voel je dat je buik nu snel zwaarder wordt? Dat is niet gek, het gewicht van je baby neemt in een paar weken tijd flink toe. Je baby gaat in korte tijd maar liefst twee keer zo zwaar wegen. Je voelt je baby steeds meer bewegen. De schoppen van je baby worden krachtiger. Het kan zelfs zo zijn dat je niet alleen voelt dat je baby beweegt, maar dat je ook aan de buitenkant van je buik de bewegingen kunt zien. Dat je zwanger bent, zie je niet alleen aan de dikte van je buik. Ook door verkleuringen van je huid ga je zien dat je zwanger bent.

De huid van je baby krijgt meer vet

Als je 23 weken zwanger bent, zijn de longen van je baby volop in ontwikkeling. Een aantal weken geleden kreeg de huid van je baby een donslaag. Deze was nodig om huidsmeer op te vangen om je baby te beschermen tegen het vruchtwater. Als je 23 weken zwanger bent, wordt de donslaag overbodig.

  • De huid van je baby krijgt een vetlaag. Je baby maakt keratine aan. Deze wordt aan de huidcellen van je baby toegevoegd. De huid wordt door middel van deze vetlaag dikker; de vetlaag gaat je baby beschermen tegen het vruchtwater. Hierdoor kun je bij een echo minder goed door de huid van je baby kijken, waardoor je de botten en organen van je baby minder goed kunt zien. Je baby’s huid heeft vanaf nu een roze gloed. Dit komt door de aderen die zich dicht onder de huid bevinden.
  • De longen van je baby ontwikkelen zich verder. Dit gebeurt, zodat de longen zich kunnen gaan voorbereiden op de ademhaling, die na de bevalling nodig is.

Hoe groot is je baby met 23 weken zwangerschap?

Je baby is bij een zwangerschap van 23 weken 29 centimeter. Dat is de grootte van een grapefruit. Vergeleken met een week geleden, toen je 22 weken zwanger was, is het gewicht van je baby met 60 gram toegenomen. Je baby weegt nu 500 gram, al een halve kilo. In de komende weken zal dit gewicht in snel tempo toe gaan nemen.
foetus-23-weken-zwanger

Moeder 23 weken zwanger: krijg je al verkleuringen op je huid?

Het kan zijn dat je op een eerder moment in je zwangerschap verkleuringen op je huid kreeg, maar als je 23 weken zwanger bent, is de kans groter dat je verkleuringen krijgt. Er kan een linea nigra op je buik verschijnen en een zwangerschapsmasker in je gezicht. Ook je sproeten en tepelhoven kunnen meer kleur krijgen dan voorheen. Het is niet iets om je zorgen over te maken. Ze ontstaan onder invloed van zwangerschapshormonen die zorgen voor een verhoogde pigmentproductie. Naast verkleuringen krijg je bij een zwangerschap van 23 weken ook meer last van vergeetachtigheid en slapeloosheid.

Zwangerschapsklachten bij 23 weken zwanger

Ben je vooral aan het genieten van je zwangerschap of heb je veel last van zwangerschapsklachten waardoor het lastiger is om volop te genieten? In het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ staan alle kwalen omschreven. Hieronder staan de klachten die het meest voorkomen als je 23 weken zwanger bent.

  • Je bent vergeetachtig. Als je 23 weken bent, word je steeds vergeetachtiger. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. De oorzaak van het vergeten van allerlei dingen, zoals waar je sleutels ook alweer liggen en wat je pincode ook alweer was, is nog niet gevonden. Het kan goed zijn dat het komt, doordat je je bewust en/of onbewust voorbereid op je zwangerschap waardoor je even geen ‘plek in je hoofd’ hebt voor al het andere. Ook door het hormoon progesteron kun je dingen door elkaar halen en minder goed onthouden. Best onhandig. Wat je eraan kunt doen? Niet zoveel. Je kunt wel trucjes bedenken die jou kunnen helpen om dingen te onthouden, zoals het schrijven van briefjes met dingen die je moet doen en het op een vaste plek bewaren van spullen die je dagelijks gebruikt.
  • Je slaapt slecht. Je buik gaat steeds meer in de weg zitten, waardoor je steeds meer last krijgt van bandenpijn, je bekken of lage rugpijn. Door deze pijnen is het lastig om een goede slaaphouding te vinden; je blijft maar draaien. Het kan ook zijn dat je last hebt van slapeloosheid doordat je veel aan je hoofd hebt of doordat je last hebt van angst en spanning over de komst van je baby. Word je slapeloosheid veroorzaakt door lichamelijke klachten ga dan op je zij liggen met je knieën gebogen en leg tussen je benen een kussen.
  • Je hebt last van bloedarmoede. Dit ontstaat doordat je lichaam snel groeit en door het extra bloed dat aan wordt gemaakt. Bloedarmoede wil zeggen dat het ijzergehalte in je bloed laag is, waardoor je een slap gevoel krijgt en je je duizelig kunt voelen. Het ijzergehalte kun je testen met een apparaatje. Is hij laag, dan kun je het ijzergehalte weer op peil krijgen met ijzerrijk eten.

23 weken zwanger zwangere vrouw slaapt

Wat moet je doen bij 23 weken zwangerschap?

Waarschijnlijk krijg je, als je 23 weken zwanger bent, steeds meer last van stress. Je hebt last van je zwangerschapsklachten en de spanning en angst over de naderende komst van je baby slaat toe. Het is daarom belangrijk, als je 23 weken zwanger bent, om te gaan ontspannen.
zwangerschapsyoga-met-23-weken-zwanger

Had je je al ingeschreven voor een zwangerschapscursus? Misschien is het een goed plan om dat nu te gaan doen, zodat je even op een positieve, relaxte manier stilstaat bij je baby en je groeiende lichaam. Bovendien krijg je tips voor zwangerschapsklachten en word je voorbereid op je naderende bevalling. Je kiest zelf uit welke vorm het beste bij je past.

  • Zwangerschapsgymnastiek: Dit is de populairste zwangerschapscursus. Op deze cursus leer je allerlei technieken en oefeningen om je houding te verbeteren, je bekken te versterken, voor het opvangen van weeën en om effectief te persen.
  • Zwangerschapsyoga: Deze zwangerschapscursus richt zich door middel van lichamelijke oefeningen op je mentale gesteldheid.
  • Mensendieck: Deze cursus richt zich op de veranderingen die in je lichaam optreden tijdens zwangerschap.
  • ZwangerFit: Je krijgt bij ZwangerFit conditie-, kracht- en bekkenbodemtraining.
  • Haptonomie: De nadruk van deze cursus ligt op het contact maken met de baby in je buik.

Tip van de week: Ga overdag even op bed liggen

Misschien vind je het gek, maar het is helemaal niet verkeerd om tijdens je zwangerschap af en toe of dagelijks even uit te rusten. Ben je overdag moe als je 23 weken zwanger bent? Ga dan even op je bed of op de bank liggen, zodat je bij kunt tanken. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je baby. Hoe rustiger jij bent, hoe relaxter de baby zich voelt.