Mensendieck wordt vaak niet direct in verband gebracht met zwangerschap, maar het is wel degelijk een treffende combinatie. Doordat je lichaam tijdens de zwangerschap continu verandert, is het belangrijk dat jij je daar bewust van bent. Een zwangerschapsbuik zorgt vaak voor aardig wat veranderingen of obstakels. Daarnaast bereidt de cursus je ook goed voor op de bevalling. Puffen, ademhalen en weeën opvangen, weet jij hoe je dit het beste kunt doen? Nee? Dan is mensendieck absoluut een aanrader. Niet zo vreemd dus dat deze zwangerschapscursus enorm populair is de afgelopen jaren. Hieronder lees je alles over mensendieck in combinatie met de zwangerschap.

Wat is mensendieck tijdens de zwangerschap?

Mensendieck is een behandelmethode die gericht is op het behandelen van klachten door een verkeerde houding en/of beweging. Een goed voorbeeld hierbij is wanneer je iets heel zwaars optilt en je een compleet verkeerde houding aanneemt. Je krijgt dan al snel last van je rug, terwijl je het voorkomt door iets op te tillen met een juiste houding. Vaak weet je wel dat je iets op moet tillen met een rechte rug, maar het ook echt doen is een tweede. Eigenlijk ben je de hele dag door, wel of niet bewust, in beweging. Wanneer je boodschappen doet, de fietstocht naar je werk, een dag shoppen en ga zo maar door. Zelfs wanneer je slaapt ben je in beweging. Zo draai je je vaak meerdere keren per nacht om in je slaap. Al deze bewegingen doet iedere persoon op zijn of haar manier, waarbij sommige gewoontes minder goed zijn voor het lichaam. Hierdoor kun je klachten krijgen aan bijvoorbeeld nek, rug of schouder. Mensendieck voorkomt niet alleen deze klachten, het zorgt er ook voor dat klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Waarom hiervoor kiezen tijdens je zwangerschap?

Een buik waarin een klein mensje aan het groeien is, is aan het einde van de zwangerschap aardig zwaar en dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootte van die buik. Niet alleen je zwaartepunt verandert hierdoor, ook je houding en balans passen zich aan. Door deze veranderingen kun je al snel last krijgen van pijn in je rug en bekken. Pijn die je er helemaal niet bij kan en wil hebben. Gelukkig is die pijn prima te voorkomen. Een ander gevolg van je zwangerschap is dat je spieren verslappen door bepaalde hormonen. Dit hoeft wederom geen klachten op te leveren, maar het is daarbij wel belangrijk dat je er op de juiste manier mee omgaat. Bij de speciale mensendieck zwangerschapscursussen staat je veranderende lichaam centraal. Je leert onder andere hoe je moet bewegen en hoe je een goede houding aanneemt. Daarnaast behandelt de cursus ook de aanstaande bevalling.

Wat leer je allemaal tijdens mensendieck?

Hoe ga je om met je veranderende lichaam? Op welke manier moet je iets tillen terwijl er een kindje in je buik groeit? En hoe zorg je ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren? Allemaal vragen waar antwoord op wordt gegeven tijdens mensendieck. Daarnaast besteedt men ook veel aandacht aan diverse voorbereidingen op de bevalling. Niet alleen op de juiste manier ademhalen, puffen en persen worden hierbij besproken, ook het aannemen van de juiste houdingen om weeën op te vangen komen aan bod. Niet geheel onbelangrijk om dit allemaal van tevoren te weten. Niet alleen bij je eerste bevalling, maar ook wanneer het je tweede, derde of zelfs vierde bevalling is. Ben jij nog onzeker over de bevalling of zou je graag wat meer zelfvertrouwen krijgen? Hier kan mensendieck je ook bij helpen. Na de cursus weet je beter hoe je lichaam functioneert en weet je als geen ander hoe je pers- en ademhalingsoefeningen toepast. Bij mensendieck komen dus heel diverse dingen aan bod. Van het aannemen van een goede zithouding tot je ademhaling onder controle houden gedurende de bevalling. Wanneer je optimaal fit wil blijven, kun je ook kiezen voor de cursus: zwangerschapsyoga,  zwangerschapszwemmen of zwangerschapsgymnastiek.

Welke oefeningen worden er allemaal gedaan?

Tijdens de mensendieck zwangerschapscursus ga je heel diverse oefeningen doen. Van het tillen van een zwaarder object tot het aannemen van een goede houding tijdens het lopen. Oefeningen die je spieren versterken, kunnen uiteraard niet ontbreken. Veelvoorkomende oefeningen zijn onder andere:

  • Oefeningen gericht op houdingen en bewegingen die je maakt in het dagelijks leven
  • Concentratie- en ontspanningsoefeningen ter voorbereiding op de bevalling
  • Spier- en gewrichtsoefeningen voor onder andere de rug, heup, borst, bil en bekkenbodem
  • Mogelijk perstechnieken en houdingen tijdens het persen
  • Oefeningen om specifieke zwangerschapsklachten te verminderen of voorkomen
  • Ademhalingsoefeningen gericht op de bevalling
  • Oefeningen die je kunt doen na de bevalling om je herstel te bevorderen

Vanaf welk punt in je zwangerschap is deze behandelmethode relevant?

Het is gebruikelijk om met mensendieck te starten wanneer je tussen de 22 weken zwanger en 31 weken zwanger bent. Natuurlijk is het helemaal aan jou wanneer je met deze zwangerschapscursus begint. Het is wel belangrijk dat je na 37 weken zwangerschap de cursus af hebt gerond. Gemiddeld duurt een mensendieck zwangerschapscursus zes tot tien weken. Over het algemeen duurt een cursus ongeveer één à anderhalf uur.

Mensendieck na de bevalling en voor je partner

Ook (direct) na de bevalling is mensendieck mogelijk. Sterker nog, heel veel vrouwen kiezen hiervoor. De oefeningen richten zich dan op klachten die je hebt na de bevalling en/of oefeningen die je herstel bevorderen. Tot slot is het ook heel gebruikelijk om een aantal cursussen samen met je partner te volgen. Je partner kan samen met jou oefeningen doen tijdens de zwangerschap. Ook kan je partner je begeleiden tijdens de bevalling, denk aan samen puffen of het doen van ademhalingsoefeningen. Voor je partner kan deze zwangerschapscursus ook zorgen voor meer zelfvertrouwen. Sommige partners weten niet wat ze kunnen doen tijdens de bevalling, terwijl dat nergens voor nodig is.