Als je zwanger bent, zijn er vele zwangerschapscursussen die je kunt volgen. Enkele cursussen zijn gericht op het verbeteren van je conditie, andere cursussen helpen je voor te bereiden op de bevalling en de zorg voor je kindje. Eén van de populairste cursussen onder zwangere vrouwen, is de cursus zwangerschapsgymnastiek.

De gymnastiek wordt ook wel zwangerschapsgym genoemd. Meer over deze cursus, lees je op deze pagina. Zo lees je in dit artikel wat je bij zwangerschapsgym leert, maar ook welke voordelen deze cursus met zich meebrengt en wanneer je de cursus kunt volgen.

Wat leer je tijdens zwangerschapsgymnastiek?

De cursus is erg uitgebreid. Ten eerste leer je tijdens zwangerschapsgym om te gaan met bepaalde zwangerschapskwaaltjes, zoals rugpijn en bekkenklachten. Dit doe je door de oefeningen en technieken te leren die je bekken versterken en je houding verbeteren. Ook leer je tijdens de cursus hoe je weeën op moet vangen en effectief moet persen als je eenmaal moet bevallen. Dit maakt de cursus ook erg effectief voor het moment dat je kindje eigenlijk geboren wordt en niet alleen tijdens de zwangerschap.

Verder leer je tijdens de gymnastiek meer over het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over wat er precies in je lichaam gebeurt als je zwanger bent en welke spieren er extra belast worden tijdens de zwangerschap en later tijdens de bevalling. Ook krijg je informatie over de verschillende manieren van bevallen. Deze informatie helpt je de juiste manier van bevallen voor jezelf te kiezen.

De gymnastiek helpt je niet alleen in vorm te blijven tijdens je zwangerschap, maar helpt je ook om te gaan met de emotionele achtbaan waar je tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt. De combinatie van deze twee zaken maakt de zwangerschapscursus erg populair.

De voordelen van de gymnastiek

Ga je op gymnastiek, dan profiteer je van diverse voordelen. De belangrijkste voordelen van deze zwangerschapscursus worden in onderstaande alinea’s kort beschreven.

Je krijgt een betere conditie

Tijdens degymnastiek werk je aan je conditie. Dit is niet alleen prettig tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling. Door op gymnastiek te gaan, ga je fit en sterk je bevalling tegemoet. Hierdoor zal de bevalling doorgaans soepeler en minder pijnlijk verlopen.

Je krijgt sterkere spieren

Bij zwangerschapsgymnastiek werk je onder andere aan je buikspieren, je rugspieren, je beenspieren en uiteraard je bekkenbodemspieren. Dit is geen overbodige luxe, want tijdens de zwangerschap worden al deze spieren extra belast. Door op gymnastiek te gaan, voorkom je dat de spieren overbelast raken door deze actief te trainen.

Je krijgt een betere ademhaling

Naast spieroefeningen, doe je bij zwangerschapsgym ook ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen helpen je niet alleen weeën op te vangen als het eenmaal tijd is voor de bevalling, maar helpen je ook lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Komt jouw bevalling steeds dichter in de buurt? Dan leer je ook ademhalingsoefeningen die je helpen met hijgen, puffen en persen tijdens de bevalling.

Je krijgt meer controle over je bekkenbodem

De bekkenbodemoefeningen die je tijdens de zwangerschapsgym doet, geven je meer controle over je bekkenbodem. Dit betekent dat je minder last krijgt van bekkenpijn en bandenpijn, maar ook dat je je blaas beter kunt controleren. Je leert tijdens zwangerschapsgym bijvoorbeeld ook hoe je beter kunt plassen tijdens de zwangerschap, zodat je minder vaak naar het toilet hoeft.

Je kunt lekker ontspannen

Veel vrouwen voelen zich gestrest tijdens de zwangerschap. Niet alleen omdat ze zenuwachtig zijn voor de komst van hun kindje en veel bezig zijn met hun zwangerschap, maar ook door drukte op het werk, een druk huishouden en ga zo maar door. Tijdens zwangerschapsgym kun je even helemaal ontspannen. Dit is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je kindje.

Daar komt nog bij dat je diverse technieken leert die je bij lichamelijke en/of emotionele stress leren ontspannen. Deze technieken kun je thuis gebruiken, als je even niet zo lekker in je vel zit. Heb je bijvoorbeeld hoofdpijn? Dan doe je gewoon een oefening die je bij zwangerschapsgym geleerd hebt, om je wat meer te ontspannen. Zo wordt die vervelende hoofdpijn vanzelf minder en zit je al snel lekkerder in je vel. Zeker als je regelmatig lichamelijke en/of emotionele stress ervaart tijdens de zwangerschap, is het leren van de ontspanningstechnieken van zwangerschapsgymnastiek iets voor jou.

Je doet leuke contacten op

Je doet zwangerschapsgym altijd met een groep vrouwen. Deze vrouwen zitten allemaal in hetzelfde schuitje als jij: ze zijn allemaal zwanger. De meeste dames zijn ook ongeveer op hetzelfde moment uitgerekend. Dit maakt je contacten tijdens de zwangerschapsgymnastiek extra leuk en nuttig. Veel vrouwen die vriendinnen worden tijdens zwangerschapsgym, zien elkaar na de bevalling nog steeds. Dit komt simpelweg omdat je een bijzondere band opbouwt met de vrouwen die samen met jou op gymnastiek zitten.

Gymnastiek voor de geboorte

De meeste vrouwen die starten met zwangerschapsgymnastiek, doen dit ruim voor de geboorte. Je kunt starten met zwangerschapsgym rond de vijfde maand van je zwangerschap, maar iets eerder of later mag ook. Begin echter niet te vroeg met zwangerschapsgym. Doe je dit wel, dan zijn de positieve effecten van de gymnastiek al verdwenen voor je inderdaad moet bevallen. Dit is zonde, want dan heb je niet zo veel aan de zwangerschapsgym. Je kunt dan ook beter rond de vijfde maand van je zwangerschap beginnen met de gymnastiek en niet veel eerder.

Let op: de gymnastiek is erg populair. Schrijf je je te laat in, dan is de kans groot dat de klas al vol zit. Dit betekent dat je niet meer mee kunt doen. Je kunt je dan ook beter te vroeg inschrijven, dan te laat. Ben je zwanger en weet je zeker dat je zwangerschapsgym wil doen als je vijf maanden zwanger bent? Dan kun je je gewoon alvast inschrijven voor over een paar maanden. Zo weet je zeker dat er een plekje voor je wordt vrijgehouden in jouw klasje.

Zwangerschapsgymnastiek na de geboorte

Wat velen niet weten, is dat je ook nog de gymnastiek kunt doen na de geboorte van je kindje. In dit geval volg je geen prenatale lessen, maar postnatale lessen. De meeste vrouwen die postnatale zwangerschapsgym lessen volgen, hebben ook de prenatale lessen gevolgd. Zij houden even pauze na de bevalling en komen daarna gewoon weer naar de les.

Volg je postnatale zwangerschapsgym lessen, dan houd je je lichaam fit. Op deze manier kan je lichaam sneller herstellen van de zwangerschap en van de bevalling. En omdat de lessen specifiek samengesteld zijn voor vrouwen die net bevallen zijn, hoef je je geen zorgen te maken dat je je meteen na de bevalling in het zweet moet werken. De postnatale oefeningen helpen je fit te worden en te blijven, maar dan wel op een prettige en toegankelijke manier.

Let op: niet iedere zwangerschapsgym biedt ook postnatale lessen aan. Om erachter te komen of je bij het klasje bij jou in de buurt ook postnatale lessen kunt volgen, raden wij je aan contact op te nemen met de organisatie van deze zwangerschapsgymnastiek.

De kosten van de gymnastiek

De kosten van zwangerschapsgym verschillen per aanbieder. Bij sommige aanbieders van de gymnastiek betaal je 7,50 euro per les, bij andere aanbieders betaal je 15 euro per les. Wil je een hele cursus volgen? Dan betaal je hier tussen de 100 en 150 euro voor.

Goed om te weten: de gymnastiek wordt door veel verzekeringsmaatschappijen vergoed. Wel heb je een aanvullende verzekering nodig om een vergoeding te krijgen voor jouw zwangerschapsgym lessen of cursus. Om te achterhalen of jouw verzekeringsmaatschappij de gymnastiek wel of niet vergoed, kun je het beste contact opnemen met je verzekeraar. Ook kun je jouw polisvoorwaarden raadplegen om te zien of jouw aanvullende zorgverzekering ook de kosten van de gymnastiek dekt.

Krijg jij jouw lessen of cursus inderdaad vergoed van de zorgverzekeraar? Dan stuur je een bewijs van deelname op naar jouw verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij wil namelijk wel de bevestiging dat je inderdaad zwangerschapsgymnastiek lessen of een complete zwangerschapsgym cursus hebt gevolgd.