Wil jij jouw zwangerschap optimaal beleven of vind je het juist lastig deze verandering in jouw lichaam? Dan kan een begeleiding door een haptonoom een goede oplossing zijn. Je leert tijdens deze sessies om dichter bij jezelf te komen, te ontspannen en vooral te voelen. Hoe voel je precies en wat voel je dan? Haptonomie tijdens de zwangerschap is een bijzondere toevoeging op de voorbereiding van jouw kindje. Kom tijdens de zwangerschap al in contact met jouw kindje en leer beter te genieten van deze negen maanden. Wil je meer weten wat een haptonoom kan betekenen tijdens de zwangerschap? Lees dan gauw verder.

Wat is de  zwangerschapscursus haptonomie en hoe werkt het?

Een haptonoom begeleidt mensen om hun gevoelsbeleving te optimaliseren. Leren te voelen, te ontspannen en accepteren. Tijdens sessies worden er ontspanningsoefeningen gedaan en kunnen massagetechnieken helpen te ontspannen. Voor zwangere vrouwen zijn er speciale sessies. Deze sessies richten zich zowel op de gevoelsbeleving als op het contact met de baby. Haptonomie is grofweg in tweeën te happen. Ten eerste is er het Griekse woord ‘hapsis’ dit betekent het contact met het gevoel en het woord ‘nomos’ welke betekent norm of wet. Haptonomie is dus gebaseerd op regels, normen en manieren voor het contact met het gevoel.

Het klinkt misschien ietwat zweverig, maar het is voor elke vrouw aan te raden. Sta je open voor een diepere beleving en meer contact met jouw baby tijdens de zwangerschap? Dan is haptonomie sterk aan te raden. De bijeenkomsten zijn individueel, je kunt deze bijeenkomsten alleen beleven, maar ook met jouw partner. Veel vrouwen gaan graag samen met hun partner naar deze sessies, zodat de partner de zwangerschap ook beter kan ervaren en al een band kan creëren met het ongeboren kind.

Gevoelsbeleving

Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent kan het soms onnatuurlijk en buitenaards voelen. Iets leeft in jou, beweegt en is deel van jou. Om het toch op een goede en mooie manier te kunnen beleven, is haptonomie aan te raden. Leer beter te voelen en leer jouw gevoel te accepteren. Tijdens de sessies wordt jouw gevoel geprikkeld. Je zult ontspanningstechnieken leren om zo beter bij jouw gevoel te kunnen. Door te ontspannen en jouw aandacht volledig op jouw buik te richten, zul je het contact met de baby beter kunnen voelen. Het is perfect voor vrouwen die nog onzeker zijn over hun zwangerschap of vrouwen die het optimaal willen ervaren.

Ook wordt je goed voorbereid op de bevalling, niet door puftechnieken, maar door ontspanningsoefeningen en houdingen. Wanneer jouw lichaam minder stress ervaart, zijn pijnklachten minder heftig. Je leert te ademen naar jouw gevoel en kunt jouw aandacht focussen op bepaalde delen van jouw lichaam. Dit kan uitkomst bieden tijdens de bevalling. Je leert meer over de bevalling en kunt een-op-een vragen stellen en meer zekerheid creëren voor de bevalling.

Contact in de buik

Vanaf de 20e week wordt gemiddeld voor het eerst beweging gevoeld in de buik. Je kunt contact maken met jouw kindje en jouw kindje goed voelen. De eerste sessie kan daarom ook geboekt worden vanaf 20 weken. Je leert tijdens de sessies hoe je contact kunt maken van buitenaf. Snelle aanrakingen met de buik kunnen de baby laten schrikken. Je leert hoe je rustig en stap voor stap contact kunt maken door jouw hand te laten rusten op de buik. Dit is goed voor de mama in spe, maar ook zeker voor papa. Als vrouw beleef en voel je de zwangerschap negen maanden lang. Voor de partners kan het lastig zijn om te ervaren hoe de zwangerschap dagelijks is en hoe het voelt. Vanaf het moment dat de baby gaat bewegen en trappen in de buik, kan het voor de partner mooi zijn om al contact te maken. Tijdens de sessies kan de partner leren hoe je de baby het beste kunt voelen en wat de baby fijn vindt. Leer zachte massagetechnieken voor de buik en leer hoe je het beste de aanraking met de buik kunt aanpakken. Ook leren jullie samen wiegende bewegingen die ontspannend werken voor mama en baby. Het is een mooie manier om de zwangerschap samen te beleven.

Rust en zekerheid

Een van de belangrijkste redenen voor haptonomie tijdens de zwangerschap is voor rust en zekerheid. Het is niet niks wanneer je voor het eerst zwanger bent. Wat gebeurt er precies met jouw lichaam en waar ben je aan toe? Stress is erg slecht voor de baby en rust en ontspanning zijn daarom enorm belangrijk. Je leert tijdens de sessies hoe je kunt ontspannen en wat fijne houdingen zijn. Je leert naar jouw lichaam luisteren. De haptonoom begeleidt jou tijdens de sessies, maar je zult het zelf moeten doen. De haptonoom leert jou technieken niet zomaar aan, maar begeleidt jou om het zelf te ontdekken. Hoe zit jij bijvoorbeeld comfortabel? Door jouw gevoelsbeleving te optimaliseren, kun jij veel beter aanvoelen wat goed en niet goed is voor jou. Het is belangrijk dat je weet hoe jij jouw rust kunt pakken tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Je leert jouw lichaam goed kennen en kunt op deze manier de bevalling op unieke wijze ervaren.

Door jouw lichaam beter te kennen, kun je ook meer zekerheid creëren. De haptonoom begeleidt jou tijdens de sessies om meer zekerheid te creëren en eventuele angst voor de bevalling weg te nemen. Je leert meer over het bevallen en over jouw lichaam. Door goed geïnformeerd te zijn over de bevalling en bijvoorbeeld verschillende houdingen, kun je al veel zelfverzekerder voelen.

Voor en na de bevalling

Sessies bij de haptonoom bestaan uit ongeveer vijf sessies voor de bevalling en een sessie na de bevalling. Dit is het bijzondere aan haptonomie, je zou de sessie na de bevalling haast een evaluatie kunnen noemen. Je leert jouw zwangerschap beter ervaren en bereid je voor op de bevalling tijdens de eerste vijf sessies. Tijdens de laatste sessie kun je de technieken voor contact die je geleerd hebt tijdens de zwangerschapssessies, in de praktijk leren. Je evalueert hoe het is om nu echt contact te hebben met de baby. Voor mama’s en baby’s zijn er ook weer aparte sessies van haptonomie die je leren om op gevoel ouderschap te beleven.

Ben jij op zoek naar een unieke zwangerschapscursus? Geen puf voor pufcursussen of yoga? Laat je begeleiden door een haptonoom tijdens jouw zwangerschap. Je hebt individueel contact en leert hoe je dichter bij jouw gevoel kunt komen. Je leert jouw gevoelsbeleving te stimuleren en kunt op deze manier de zwangerschap op unieke wijze ervaren. Je staat dichter bij jouw gevoel en leert je lichaam beter kennen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het contact met het ongeboren kindje. Door bewegingen en aanrakingen met de buik leer je hoe je contact kunt maken met jouw kindje. Je kunt deze sessies alleen volgen, maar ook samen met jouw partner. Zo kan jouw partner ook meer van de zwangerschap meemaken en ervaren. Haptonomie is geschikt voor elke zwangere vrouw. Het is een unieke manier om meer rust en zekerheid te creëren tijdens jouw zwangerschap en bevalling.