6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Het volgen van een zwangerschapscursus is dé manier om je goed voor te bereiden op wat je allemaal te wachten staat. Van informatie over je zwangerschap, tot technieken voor het opvangen van weeën en tips voor het aanstaande moederschap; de meeste zwangerschapscursussen bieden het allemaal.

Wat is een zwangerschapscursus?

Een zwangerschapscursus is een cursus om je voor te bereiden op de bevalling en ter ondersteuning van je zwangerschap. Tijdens de cursus krijg je praktische informatie over je zwangerschap en leer je bepaalde technieken die je kunnen gaan helpen bij je bevalling. Je krijgt uitleg over de bevalling, over het geven van borstvoeding en over het contact met je baby. Ook krijg je bewegings-, houdings- en ontspanningstips voor tijdens je zwangerschap en je bevalling.

Maar het aanbod met zwangerschapscursussen is groot en hoe kies je nou de beste cursus voor jou? Wij geven je een overzicht van 5 verschillende zwangerschapscursussen waar je echt iets aan hebt.

1. Mindfulness: mediteer je stress weg

Een zwangerschap kan veel stress met zich meebrengen. Tijdens een mindfulness zwangerschapscursus leer je hoe je goed om kan gaan met deze stress en hoe je meer ‘in het moment’ kunt leven. Op die manier kun je optimaal genieten van je zwangerschap en het ouderschap.

zwangerschapscursussen-mindfulness-mediteren-hypnobirthing

2. Hypnobirthing: ontspannen tijdens je bevalling

De zwangerschapscursus hypnobirthing is in een korte tijd erg populair geworden. Hypnobirthing gaat uit van het principe dat de zwangerschap en bevalling natuurlijke processen zijn en dat je lichaam ervoor gemaakt is om een baby te baren. Je leert tijdens vijf sessies van 2,5 uur wat er gebeurt tijdens een normale bevalling, over de geschiedenis van bevallingen en waarom vrouwen tegenwoordig meer angst en pijn ervaren. Hiernaast leer je ademhalingstechnieken en houdingen die je kunt gebruiken tijdens de bevalling.

3. Haptonomie: in balans met je baby en partner

Zwangerschapshaptonomie is een zwangerschapscurus die je samen met je partner volgt. Tijdens deze cursus leer je om contact te maken met je buik en baby, door middel van aanrakingen. De cursus bereid je niet alleen voor op je bevalling, maar ook op de vernieuwde relatie met je partner na de geboorte van je kind. Ook leer je hier hoe je tijdens de bevalling samen je weeën op kunt vangen.

zwangerschapscursus-in-balans-met-je-baby-en-partner

4. Psychoprofylaxe: leren omgaan met pijn

Tijdens de zwangerschapscursus psychoprofylaxe leer je hoe je het beste om kunt gaan met pijn tijdens je bevalling. Deze cursus gaat uit van het principe dat je de pijn tijdens je bevalling vooral voelt wanneer je eraan denkt. De cursus bestaat uit 8 tot 10 avonden, waarin je ademhalings- en ontspanningsoefeningen leert en je angsten kunt bespreken.

5. Bewegen met je baby: leren over het lichaam van je kind

Bewegen met je baby is een iets andere zwangerschapscursus dan de eerdergenoemde cursussen. Hier leer je meer over de lichaamstaal en motorische ontwikkeling van je toekomstige kind. Dit zorgt ervoor dat je een goede basis legt voor de bonding en de lichamelijke ontwikkelingen beter kunt leren begrijpen. Ook leer je hier postnatale oefeningen die kunnen helpen met het herstel na de bevalling.

Wanneer kun je het beste beginnen?

Het is goed om je in je eerste trimester al te gaan oriënteren op het aanbod van zwangerschapscursussen. De meeste cursussen die meerdere weken duren zijn er namelijk op gericht om te beginnen in het tweede trimester. Sommige zwangerschapscursussen beginnen al in week 16, maar de meeste beginnen tussen week twintig van je zwangerschap en vierentwintig.

Door het ruime aanbod aan zwangerschapscursussen kun je soms door de bomen het bos niet meer zien en kan een keuze lastig zijn. Door te bepalen wat jij graag in een zwangerschapscursus zou willen leren en je goed in te lezen in de verschillende opties kun je het beste en afgewogen beslissing maken.