8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vanwege onze wens om een adoptiekindje in ons gezin te mogen opnemen, verdiepen we ons in van alles wat met adoptie te maken heeft. Eerder schreef ik al over de tv serie ‘Met Open Armen’ die we volgden. Inmiddels heeft onze boekenkast ook een flinke uitbreiding gekregen. Van adoptieboeken over de procedure, tot opvoedkundige tips en romans.

Bijzonder geschenk

Een deel van de boeken hebben een bijzonder verhaal. Via het werk van mijn man kwam hij in contact met een vrouw die ook op de wachtlijst stond om een kindje te adopteren. Het was bij een ander adoptiebureau (vergunninghouder) en voor een ander land dan het onze. Ontzettend bijzonder om haar verhaal te horen en gevoelens te herkennen. Na heel wat jaren op de wachtlijst heeft deze vrouw een moeilijke beslissing gemaakt: ze heeft haar adoptieproces stop gezet. Op het moment dat ik het hoorde, kreeg ik kippenvel. Je voelt meteen dat dit een heftig besluit is en dat het niet ‘zomaar’ wordt gemaakt. Ook al ken ik haar niet persoonlijk, je leeft mee met iemand die een intense wens gaat opgeven.

Graag wilde ze dat haar adoptieboeken die ze had verzameld door de jaren heen, bij ons terecht kwamen. Ontzettend fijn en mooi dat ze dit wilde doen. We zijn haar zeer dankbaar hiervoor. De boeken zijn prachtig en tegelijkertijd ook heel intens. Het geeft veel weer over ervaringsdeskundigen rondom het opvoeden van een adoptiekindje. Het is een geweldig mooie aanvulling op onze boekenplank.

Boeken over adoptie

Voor iedereen die meer wil weten over wat het adoptieproces allemaal inhoudt, kan ik het boek ‘Wegwijs in adoptie’ van Macky Hupkens aanraden.

De boeken ‘Kwetsbaar begin; wat iedereen moet weten over adoptie’ van Annerieke Berg-de Boer en ‘Adoptiekinderen: opvoeding en gehechtheid in het gezin’ van Femmie Juffer bieden inzicht in de ervaring van en verhalen over opvoeden van adoptiekinderen. Het geeft geen rooskleurig beeld, maar vooral inzicht in de werkelijke ervaring. Ik merk dat ik vooral dat laatste erg prettig vind.

Soms schrik ik van bepaalde voorbeelden over wat voor een gedrag kindjes kunnen laten zien. Vooral omdat het zo heftig voor het kindje is. De mogelijke achtergrond en ervaring van het kindje is vaak nog heftiger. Dit geeft me nog meer energie om juist voor zo een kindje te willen zorgen. Daarbij is het heel goed om te lezen welke mogelijkheden er bestaan in de adoptiewereld en daarbuiten om –indien nodig- hulp en ondersteuning in te schakelen.

Op de foto zie je een deel van de collectie adoptieboeken uit onze boekenkast. Er bestaan nog veel meer mooie boeken (niet alleen op de foto) die ik niet aanstip, maar zeker de moeite waard zijn om te lezen. Op adoptie.nl vind je ook een lijst met boeken over adoptie.

Nijntje

Afgelopen dagen hebben we geen tijd gehad om adoptieboeken te lezen, maar zaten we vooral met boekjes van Nijntje. Het jongste petekindje van mijn man kwam logeren. Wat ontzettend heerlijk om beweging in huis te hebben en het bedje op de kinderkamer te mogen vullen. We hebben genoten van de drukte.

Cadeautje

Voordat ze naar huis werd gebracht, hadden we iets voor haar mama geknutseld. Vol enthousiasme benoemde ze alle dingen waar mama blij van werd ‘een flamingo, een giraf…oh nee, geen giraf, een hond…’. Na het knutselen werd het tijd om de laatste spulletjes te pakken en haar naar huis te brengen. Ze liep naar me toe in de keuken en was aan het vertellen: ‘En jij wordt mama, mama van een kindje uit Afrika!’. Zo lief en puur dat mijn hart weer smolt. Terwijl we deze dagen niets over adoptie hadden verteld, merk je dat ze het toch heeft onthouden. Heerlijk! Mijn energietank is weer bijgevuld en kan weer even mee.

Lees alle delen van ‘de weg naar adoptie’:

Deel 1: in blijde afwachting

Deel 2: we zijn goedgekeurd!

Deel 3: de kinderkamer inrichten, blauw of roze?

Deel 4: de intake bij het adoptiebureau

Deel 5: Onze wens even pauzeren

Deel 6: Alternatieven voor adoptie

Deel 7: Een plotselinge wending

Deel 8: Wachten op het telefoontje

Deel 9: Spanning bij ieder telefoontje

Deel 10: Is mijn kinderwens wel groot genoeg?

Deel 11: De feestdagen door zonder kinderen

Deel 12: Een nieuw jaar met hopelijk nieuwe kansen

Deel 13: Adoptiewereld in beweging

Deel 15: Op zoek naar kracht en energie