Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als je 27 weken zwanger bent, is dit de laatste week van het tweede trimester. De baby groeit niet meer zoveel in de lengte, bijna alleen nog maar in de breedte. Het gewicht van de baby neemt snel toe. Het slaapritme van de baby wordt steeds vaster. De moeder krijgt meer last van zwellingen, doordat er meer vocht wordt vastgehouden.
27 weken zwanger: Het einde van het tweede trimester
Je bent 27 weken zwanger. Het tweede trimester loopt op zijn einde en daarmee ook de zwangerschap, want het derde trimester is het laatste gedeelte van de zwangerschap: nog maar drie maanden te gaan en dan is de kleine er al. Begin je al zenuwachtig te worden over de bevalling of ben je vooral heel erg blij dat je straks je baby in je armen kunt nemen? Elke zwangere vrouw is anders. De ene vrouw vindt het heerlijk om zwanger te zijn; geniet met volle teugen en wil het liefst voor eeuwig zwanger blijven, voor altijd een eenheid vormen met haar kleintje.
De andere vrouw vindt een zwangerschap maar niets. Ze ziet haar lijf minder aantrekkelijk worden en heeft last van de zwangerschapsklachten, waardoor genieten moeizaam gaat. Zij wil niets liever dan dat de kleine geboren wordt, zodat ze zich weer fit kan voelen, af kan vallen en zich weer aantrekkelijk kan gaan voelen. Ook heeft dit type zwangere vrouw liever het kleintje in haar armen, dan dat ze het bij zich moet dragen. Welk type zwangere vrouw ben jij?
Je baby wordt steeds dikker
Als je bijna 7 maanden zwanger bent gaat je baby steeds meer in de breedte groeien, in plaats van in de lengte. Dat betekent dat je baby steeds dikker wordt. Je baby krijgt in de komende weken vooral meer vetlagen. Je baby wordt als je 27 weken zwanger bent nog ongeveer vier keer zo zwaar en minder dan twee keer zo lang. Je baby gaat als je 27 weken zwanger bent steeds beter proeven en hij slaapt steeds regelmatiger.
- Je baby krijgt steeds meer vet. Dit vet is nodig om je baby warm te houden, als je baby straks geboren is
- Het slaapritme van je baby wordt vaster. Je baby gaat op vastere tijden slapen. Dat merk je wellicht aan de vaste momenten waarop je baby in beweging en dus wakker is. De meeste baby’s zijn veel in beweging op het moment dat jij net in je bed ligt. Straks, als je baby uit je buik is, moet je baby opnieuw een vast slaapritme ontwikkelen; deze keer afgestemd op het dag- en nachtritme.
- De smaakpapillen van je baby zijn ver ontwikkeld. Je baby proeft bij een zwangerschap van 27 weken precies wat jij eet. Deze smaak zit in het vruchtwater.
Hoe groot is je baby met 27 weken zwangerschap?
Je baby heeft, als je bijna 7 maanden zwanger bent, de grootte van een koolraap. Dat is 35 centimeter. Je baby weegt 800 gram. Dat is 80 gram meer dan een week geleden, toen je 26 weken zwanger was.
Moeder 27 weken zwanger: Je krijgt last van vochtophoping in je handen, enkels en voeten
Een kenmerkend probleem dat aan het einde van het tweede trimester of begin van het derde trimester op kan komen zetten, is vochtophoping. Dat wil zeggend dat je handen, enkels en voeten dikker worden. Ook kun je als je 27 weken zwanger bent last krijgen van inspanningsincontinentie en blaasontsteking. Hieronder lees je wat dat inhoudt.
Zwangerschapsklachten bij 27 weken zwanger
Zwanger zijn gaat vaak niet zonder slag of stoot. Zwangere vrouwen hebben vaak te kampen met aardig wat zwangerschapsklachten, zeker aan het einde van hun zwangerschap.
- Je hebt last van zwellingen in je handen, enkels en voeten. Aan het einde van een zwangerschap heeft maar liefst 80% van de vrouwen hier last van. Je handen, enkels en voeten gaan dan meer vocht vasthouden. Soms wordt er ook vocht vastgehouden in je gezicht, je armen en benen. Je huid voelt niet meer comfortabel aan, hij wordt strak. Druk je er met je vingers op, dan ontstaat er voor even een afdruk op je huid. Als je in de zomer zwanger bent, heb je er meer last van dan in de winter. De zwelling wordt namelijk erger bij warm weer. Het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap ontstaat door een ontregeling van de vochthuishouding, wat wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, een belemmering van de afvoer van bloed naar het hart vanuit de benen door de groeiende baarmoeder en een grotere druk door de toename van de hoeveelheid bloed. Wat je eraan kunt doen? Drink veel, eet niet teveel zout, vermijd lange zit- of sta sessies, hou je benen in beweging, koel je af bij warm weer, draag steunkousen, neem voldoende rust en leg een kussen onder je voeten als je gaat slapen.
- Je krijgt inspanningsincontinentie. Dat betekent dat je bij een onschuldige kuch een beetje urine verliest. Dit komt doordat je bekkenbodemspier verslapt is. Dit is niet ernstig, maar wel een lastig probleem. Bekken bodem spier oefeningen kunnen helpen om het probleem te verminderen.
- Je krijgt een blaasontsteking. Vaak plassen, een branderig gevoel bij het plassen en troebele urine kunnen erop wijzen dat je een blaasontsteking hebt. Hier heb je tijdens zwangerschap meer kans op, omdat je urinebuis tijdens zwangerschap korter is en dichter bij de vagina zit. Ook ben je als je zwanger bent vatbaarder voor een blaasontsteking, omdat je afweer vermindert is. Heb je het vermoeden dat je een blaasontsteking hebt? Ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan een antibioticakuur voorschrijven. Het is belangrijk dat je erbij vertelt dat je zwanger bent, zodat je de juiste medicatie toegediend krijgt.
Wat moet je doen bij 27 weken zwanger?
Als je 27 weken zwanger bent, dan zijn er geen verplichte dingen om te doen, wel kun je en mag je van alles doen voor de komst van je baby.
- Je kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar, als je dat nog niet hebt gedaan als je 27 weken zwanger bent. Dit pakket heb je nodig bij een thuisbevalling en is ook handig om in huis te hebben bij een ziekenhuisbevalling. Er zit van alles in om te gebruiken bij je bevalling en vlak na de geboorte van je baby, zoals een matrasbeschermer, kraamverband en een thermometer. Vaak zit er ook nog iets leuks bij voor je baby, zoals een speentje en/of een romper.
- Gratis zwangerschaps- en babydozen aanvragen. Deze bestel je bij allerlei babyzaken en drogisten. Ze zijn gevuld met reclame, maar ook met leuke hebbedingetjes, zoals speeltjes, flesjes en kleertjes voor je baby.
- Een geboortekaartje uitzoeken. Dit kun je doen bij een drukkerij, maar ook bij allerlei internetwinkels. Zelf ontwerpen kan natuurlijk ook.
Tip van de week: Drink en plas veel
Blaasontsteking komt veel voor bij zwangere vrouwen. Als je het eenmaal hebt opgelopen, dan kun je er zelf niet zoveel meer aan doen. De huisarts zal dan met een oplossing moeten komen. Maar wist je dat je een blaasontsteking kunt voorkomen? Dat doe je door veel te drinken en vaak te plassen.