De zevende, achtste en negende maand van een zwangerschap vormen samen het derde trimester. Dit is meestal de zwaarste fase voor de moeder, omdat ze door de enorme groei van haar baby en buik veel last krijgt van zwangerschapsklachten. Aan het einde van het derde trimester wordt de baby met een natuurlijke bevalling, kunstmatige bevalling of keizersnede, vaak rondom de uitgerekende datum, geboren.

Het derde trimester de geboorte komt in zicht

Het derde trimester: de geboorte van je baby komt in zicht

Maand zeven, acht en negen van de zwangerschap zijn samen het derde trimester. Dit is een periode waarin de angst en spanning over het naderen van de uitgerekende datum, de bevalling en het moederschap toe begint te slaan en/of waarin je je begint te verheugen op de geboorte van je baby. Het derde trimester is ook een periode waarin je te maken krijgt met de laatste loodjes. Net als bij sommige andere situaties, wegen deze laatste loodjes ook bij een zwangerschap het zwaarst. Je baby en buik groeien enorm en dat brengt nieuwe zwangerschapsklachten met zich mee.

Aan het einde van je zwangerschap snak je naar rust. Het is daarom goed dat tussen 34 weken zwangerschap en 36 weken zwangerschap je zwangerschapsverlof begint. In deze tijd hou je je bezig met relaxen en de laatste dingen regelen voor de komst van je baby.

Het kan zijn dat je daarnaast ook veel bezig bent met inkopen doen, schoonmaken en opruimen. In dat geval heb je last van nesteldrang. Je wilt dan dat alles volledig klaar is voor de komst van je baby; alles moet tip top in orde zijn. Nesteldrang is niet perse een last; het kan ook fijn zijn dat je huis weer eens opgeruimd en geordend wordt. Let er echter wel op dat ook voldoende rust pakt, dan je niet teveel in een keer doet. Elke dag een beetje is beter.

Baby in het derde trimester: Je baby neemt enorm toe in zijn gewicht

In het derde trimester van je zwangerschap gaat je baby nog vier keer zo zwaar worden als hij al was. Je baby weegt aan het begin van het 3e trimester ongeveer 720 gram. Aan het einde van het 3e trimester is het gemiddelde geboortegewicht 3400 gram. In zijn lengte groeit je baby minder intensief. De gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte is 50 centimeter. Dat is de grootte van een watermeloen. Hoewel je baby aan het einde van het tweede trimester al compleet is, veranderen er toch in het 3e trimester nog een paar dingen bij je baby.

  • Je baby daalt in. Hij gaat met zijn hoofd tussen jouw bekkenbotten liggen; klaar om geboren te worden.
  • Je baby gaat in achterhoofdsligging liggen. Dat betekent dat hij met zijn hoofd naar beneden gaat liggen, klaar om geboren te worden. Ligt je baby in stuitligging en blijft hij zo liggen tot het einde van je zwangerschap, dan wordt je baby gehaald met een keizersnede
  • Je baby krijgt steeds meer vetlagen, waardoor het gewicht snel toeneemt. Het vet dient ter bescherming tegen het vruchtwater en om je baby na de geboorte warm te houden. Het vet van je baby word tijdens het 3e trimester ook ondoorzichtig.
  • De longen van je baby gaan zich rijpen. Zo kan je baby straks na de geboorte zelfstandig ademhalen. Als je baby te vroeg geboren wordt, wordt de moeder, als het nog mogelijk is, voorzien van longrijping. Vanaf 33 weken zwangerschap kan een baby zijn ademhaling coördineren.
  • Je baby gaat op steeds vastere momenten slapen vanaf een zwangerschap van 7 maanden. Je baby is hierdoor op vaste momenten in beweging. Dat voel je door je hand(en) op je buik te leggen of gewoon uit het niks. Voel je maar weinig tot niks? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.
  • De hersenen van je baby worden rimpeliger, waardoor er meer ruimte is voor hersenweefsel en dus groei van de hersenen. Hoe later je baby wordt geboren, hoe slimmer hij bij de geboorte is. Komt je baby pas na 41 weken zwangerschap of 42 weken zwangerschap, dan is het voordeel dat je baby grotere hersenen heeft ontwikkeld en dus na de geboorte al slimmer is. Aan het einde van je zwangerschap heeft de schedel van je baby zich in losse platen gesplitst, zodat je baby er gemakkelijker uit kan tijdens de bevalling. Na de geboorte zal zich dit herstellen.
  • De botten van je baby verharden zich bij een zwangerschap van 8 maanden.
  • Je baby krijgt langere nagels. Hoe later je baby wordt geboren, hoe langer ze zijn.
  • Je baby schudt zijn laatste donshaartjes af bij een zwangerschap van 9 maanden.
  • Je baby gaat zijn armen en benen buigen.
  • Je baby oefent nieuwe vaardigheden, zoals zuigen en knipogen.

Moeder in het derde trimester

Moeder in het derde trimester: de laatste, zwaarste loodjes van de zwangerschap

Het valt niet mee om 9 maanden zwanger te zijn. Je baby neemt vooral de laatste maanden van je zwangerschap enorm toe in zijn gewicht en dat ga je voelen. Allerlei zwangerschapsklachten steken de kop op als je in het derde trimester bent beland. Ook voel je een aantal zwangerschapsverschijnselen die je erop wijzen dat je lichaam zich voorbereid op de geboorte van je baby.

Zwangerschapsklachten van het derde trimester

In het derde trimester van je zwangerschap neemt je conditie flink af. Dit komt door de aanmaak van progesteron dat je kortademig maakt, je vermindering in beweging en door je gewichtstoename. Maar dit is niet het enige waarmee je te kampen hebt in het derde trimester van je zwangerschap. Je kunt ook last krijgen van deze zwangerschapsklachten:

Zwangerschapsklachten van het derde trimester

Wat moet je doen in het derde trimester?

Naast schoonmaken, opruimen, inkopen doen en uitrusten, kun je je tijdens het derde trimester van je zwangerschap ook bezighouden met het volgende.

  • Het uitzoeken van de geboortekaartjes.
  • Een kraampakket bestellen, als je dat nog niet hebt gedaan. Deze kun je bestellen via je zorgverzekeraar en zit vol met spullen die je nodig hebt voor een thuisbevalling.
  • Gratis baby- en of zwangerschapsdozen bestellen. Dit doe je bij drogisten, babyzaken en andere online shops. Hierin zitten allerlei leuke hebbedingetjes voor je aankomende baby.
  • Een 4D echo aanvragen. Hierop aanschouw je je baby van alle kanten, maar je moet wel betalen voor deze echo.
  • Je vluchttas klaarzetten voor het geval je hals over kop moet vertrekken voor een ziekenhuisbevalling of bevalling in een kraamhotel.
  • Een autostoeltje in je auto plaatsen.
  • Zorgen dat je auto voorzien is van benzine.
  • Zorgen dat je telefoon(s) geladen is/zijn.
  • Oppas achter de hand hebben voor je andere kind(eren) en/of huisdieren voor als je bevalling gaat beginnen.
  • Belangrijke telefoonnummers bij de hand houden: die van je verloskundige, het kraamhotel en/of ziekenhuis.