Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Een infectie tijdens de zwangerschap kan niet alleen voor jou, maar ook voor jouw baby problemen opleveren. Blaasontsteking, zoals de naam al doet vermoeden, is een infectie van de urineblaas. De urineblaas is verantwoordelijk voor de tijdelijke opslag van urine. Een infectie treedt meestal op vanwege bacteriën die al deel uitmaken van je lichaam. Dit is de reden waarom het erg belangrijk is om de oorzaken van dergelijke infecties te begrijpen en er met de nodige zorg mee om te gaan.
Blaasontstekingen komen vaker voor bij vrouwen, vooral gedurende hun seksueel actieve leeftijd. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom het risico op urineweginfecties groter wordt, hebben deskundigen wel indicaties. Aangenomen wordt dat zwangerschap een toename van de niveaus van het hormoon progesteron veroorzaakt, waardoor de stroomurine vertraagt, wat op zijn beurt de bacteriën stimuleert om zich voort te planten en infecties te veroorzaken.
Door de uitzetting van de baarmoeder tijdens de zwangerschap verliezen ook de blaas en andere urineleiders hun tonus, waardoor het moeilijk wordt om de urine volledig uit de blaas te laten stromen. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de blaas tijdens de zwangerschap vatbaarder wordt voor reflux, waardoor de stroom van urine terugvloeit naar de blaas.
Het resultaat van deze veranderingen is dat het langer duurt voordat de urine door je urinewegen loopt, waardoor bacteriën meer tijd hebben om zich te vermenigvuldigen voordat ze worden weggespoeld. Het wordt ook gemakkelijker voor de bacteriën om naar je nieren te reizen. Bovendien wordt je urine tijdens de zwangerschap minder zuur en heeft het meer kans glucose te bevatten, die beide het potentieel voor bacteriegroei versterken.
Het komt niet zelden voor dat zwangere vrouwen blaasontsteking ervaren. Enkele veel voorkomende symptomen die kunnen wijzen op een blaasontsteking tijdens de zwangerschap zijn:
Veel zwangere vrouwen kunnen ook asymptomatische blaasontstekingen ervaren. Omdat de frequente drang om te plassen vaak voorkomt tijdens de zwangerschap, kan het moeilijk zijn om zeker te weten of je een blaasontsteking hebt, zeker als je symptomen mild zijn. Denk je dat je een infectie hebt opgelopen, dan is het verstandig je zorgverlener te contacten zodat je een urinetest kunt doen.
Als je blaasontsteking tijdens je zwangerschap krijgt, dan zal je arts waarschijnlijk een korte orale antibioticakuur voorschrijven. De antibiotica zouden ervoor moeten zorgen dat binnen een paar dagen je symptomen verminderen, maar het is erg belangrijk om de volledige kuur te voltooien om echt alle bacteriën in je urinewegen kwijt te raken. Als je toch last blijft hebben van blaasontstekingen, dan is de meest aangewezen remedie het dagelijks innemen van een lage dosis antibiotica ter preventie.
Het is sowieso het beste om medische hulp te zoeken als je je tijdens je zwangerschap zorgen maakt om je conditie, zeker als je denkt dat je een blaasontsteking hebt opgelopen. Toch zijn er enkele eenvoudige manieren om blaasontstekingen tijdens de zwangerschap te voorkomen én te behandelen, zonder dat je baby risico’s loopt.
Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan verontrustend zijn. Je kunt je zorgen maken of het je baby kan schaden. Zo lang je er op tijd bij bent, loopt je kindje geen risico. Maar een verwaarloosde ontsteking van de blaas en andere organen van het urinewegstelsel kunnen bepaalde complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap:
Wanneer je de term urineweginfectie hoort, dan zul je waarschijnlijk het eerst denken aan een blaasontsteking en de bijbehorende symptomen, zoals een frequente drang om te plassen en een branderig gevoel tijdens het urineren. Maar er zijn meerdere ontstekingen die kunnen worden gerekend tot een urineweginfectie. In feite kan een urineweginfectie voorkomen in elk deel van je urinewegen, vanaf de nieren waar urine wordt gemaakt, door buizen die ureters worden genoemd naar de blaas, waar de urine zich ophoopt totdat je plast, om te eindigen met de urethra, een korte buis die de urine buiten je lichaam transporteert. Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën uit je huid, vagina of rectum, die je urinebuis binnendringen en stroomopwaarts reizen. Er zijn verschillende veel voorkomende soorten urineweginfecties:
Een urineweginfectie vindt plaats in het urinewegstelsel van het lichaam. Daartoe behoren:
Bacteriën veroorzaken de meeste urineweginfecties. Iedereen kan er één oplopen en het komt het meest voor bij vrouwen, vooral als ze zwanger zijn. De meeste van deze infecties zijn beperkt tot de blaas en urethra. Maar soms kunnen ze leiden tot een nierinfectie. Als je denkt dat je een urineweginfectie hebt, vertel het dan aan je arts. Met de juiste zorg moeten jij en je baby in orde zijn. Maar je moet er wel voor waken dat het je nieren niet beïnvloedt.
Als je een urineweginfectie hebt opgelopen, dan krijg je waarschijnlijk te maken met de volgende symptomen:
Neem deze maatregelen om de kans op een urineweginfectie te minimaliseren:
Als je tekenen hebt die wijzen op een mogelijke nierinfectie, dan moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. De symptomen komen vaak vrij abrupt op en omvatten vaak:
Als je merkt dat je last hebt van symptomen die wijzen op een nierinfectie, maak dan zo snel mogelijk contact met je arts!