Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Het derde trimester van de zwangerschap is aangebroken. De baby is volop in groei, vooral in zijn gewicht neemt hij flink toe. Hoewel de baby op vaste tijden slaapt, is hij op de wakkere momenten veel in beweging. Dat voelt de moeder, net als haar toenemende zwangerschapsklachten.

7 maanden zwanger volop beweging in je buik

7 maanden zwanger: Volop beweging in je buik

Voel je je baby al volop bewegen of valt dit bij jou wel mee? Er zijn verschillende redenen waarom sommige vrouwen hun baby meer voelen bewegen dan anderen. Sommige baby’s zijn nu eenmaal bewegelijker en sommige buiken voelen meer dan andere buiken. Ook de manier waarop je baby in de buik ligt, speelt mee bij de hoeveelheid beweging die je voelt. Maak je je zorgen over de mate waarin je je baby voelt bewegen? Meld dit dan bij je verloskundige of gynaecoloog.

Baby bij 7 maanden zwangerschap: je baby wordt nog vier keer zo zwaar

Je baby heeft als je 7 maanden zwanger bent veel extra vetlagen gekregen en is hierdoor veel dikker geworden. Vanaf 27 weken zwangerschap wordt je baby nog vier keer zo zwaar. Je baby groeit dus flink in zijn gewicht aan het einde van de zwangerschap. In zijn lengte groeit hij niet meer zoveel. Hij wordt vanaf 27 weken zwangerschap slechts twee keer zo lang. Maar er is meer dat verandert aan je baby als je 7 maanden zwanger bent.

  • Je baby krijgt steeds meer vet(lagen). Dit vet beschermd je baby in de buik tegen het vruchtwater. Straks, na de geboorte van je baby, dienen de vetlagen om je baby warm te houden.
  • De longen zijn ontwikkeld bij 28 weken zwangerschap. Dat wil echter niet zeggen dat je baby vanaf dit moment zijn longen al volop kan gebruiken als hij nu wordt geboren. Je baby kan beter nog even blijven zitten, dan heb je hier meer zekerheid over en hoeft jij als moeder niet aan de longrijping.
  • Je baby gaat op vastere tijden slapen. Let maar eens op de momenten dat je baby in beweging is. Dat zijn waarschijnlijk redelijk vaste momenten op de dag of nacht. Het moment waarop de meeste baby’s het wakkerst zijn, is het moment dat jij net naar bed gaat. Heel handig, als jij op dat moment probeert te slapen. Wist je dat je bij 29 weken zwangerschap, zelfs al kunt voelen als je baby de hik heeft?
  • De hersenen van je baby worden rimpeliger bij 30 weken zwangerschap Er komt hierdoor meer ruimte voor hersenweefsel en je hersenen gaan groeien. Je baby wordt daardoor slimmer.
  • Er is een kans dat je baby bij een zwangerschap van 7 maanden in achterhoofdsligging gaat liggen, maar dat hoeft nog niet perse. De achterhoofdsligging wil zeggen dat je baby met zijn hoofd naar beneden gaat liggen. Deze houding is perfect voor een natuurlijke bevalling. Gaat je kind met zijn kont naar boven liggen, dan ligt hij in de stuitligging. Als je kind tot aan de geboorte in de stuitligging blijft liggen, dan krijg je een keizersnede. Als je 7 maanden zwanger bent is de kans echter nog groot dat je baby nog gaat draaien of dat je gynaecoloog daar een handje bij gaat helpen, maar dat is absoluut niet iets waar jij je bij een zwangerschap van 7 maanden al druk over moet maken.

De grootte van je baby bij 7 maanden zwanger

Je baby was toen je 6 maanden zwanger was, nog zo groot als een flinke krop sla, nu heeft je baby alweer de grootte van een komkommer. Dat is ongeveer 40 centimeter. Je baby weegt als je 7 maanden zwanger bent, ongeveer 1300 gram. Dat is al ruim een kilo.

7 maanden zwanger

Moeder 7 maanden zwanger: je richt je steeds meer op de komst van je baby

Je bent alweer 7 maanden zwanger. De tijd vliegt! Nog maar twee maanden te gaan en dan is je baby er al. Het kan zelfs zo zijn dat je baby al eerder komt, dat hij te vroeg geboren wordt, maar daar kun je maar beter niet vanuit gaan. Geniet nog maar even van je zwangerschap, van je rust en je vrijheid nu het nog kan. Of heb je daarvoor te veel last van je zwangerschapsklachten?

Zwangerschapsklachten bij 7 maanden zwanger

Nu je buik steeds dikker wordt bij 7 maanden zwanger, heb je steeds meer last van zwangerschapskwaaltjes. Dat hoort helaas bij het derde trimester.

  • Je hebt brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Je maagzuur komt vanuit je maag omhoog naar je keel en slokdarm. Dit komt doordat er extra druk wordt uitgeoefend door je baarmoeder op je maag. Je hebt last van een zeurende, brandende of stekende pijn in je bovenbuik en proeft een bittere, zure smaak in je mond. Wat je eraan kunt doen? Niet teveel tegelijk eten, niet teveel vet eten, rustig eten en niet meteen gaan liggen na het eten.
  • Je krijgt zwellingen in je handen, voeten en/of enkels. Aan het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen hier last van. Dat komt doordat je handen, voeten en/of enkels meer vocht gaan vasthouden. Je kunt ook zwellingen krijgen in je gezicht, armen en/of benen. Vooral bij warm weer heb je hier last van. Wat kun je eraan doen? Eet niet teveel zout, drink veel, sta/zit niet te lang achtereen, blijf bewegen met je benen, draag steunkousen, leg een kussen onder je voeten bij het slapen, neem voldoende rust en zoek verkoeling als je het warm hebt.
  • Je hebt last van zwangerschapsincontinentie. Door een verslapping van je bekkenbodemspier verlies je urine als je kucht, niest of moet lachen. Het is gelukkig maar een klein beetje. Je kunt het eenvoudig opvangen met een inlegkruisje. Wil je toch het probleem verminderen? Probeer dan eens bekkenbodemspieren oefeningen.
  • Je krijgt blaasontsteking tijdens je zwangerschap. Symptomen van een blaasontsteking zijn: vaak plassen, troebele urine en een branderig gevoel bij het plassen. Als zwangere vrouw heb je meer last op een blaasontsteking doordat je afweer verminderd is, je urinebuis korter is en dichter bij je vagina zit. Denk je dat je een blaasontsteking hebt, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan een antibioticakuur voorschrijven. Zorg er wel voor dat de huisarts je de juiste medicatie toeschrijft, geschikt voor zwangere vrouwen.

7 maanden zwanger plan een 4D echo

Wat moet je doen bij 7 maanden zwanger?

Je moet niet zoveel als je 7 maanden zwanger bent. Je kunt er zelfs beter voor kiezen om het rustig aan te doen. Wil je wel iets doen, dan zijn dit een paar ideeën.

  • Het geboortekaartje uitzoeken.
  • De babykamer inrichten.
  • Het kraampakket bestellen, als je dat nog niet hebt gedaan. Deze kun je vaak via je zorgverzekeraar bestellen. Het pakket is voorzien van allerlei spullen die nodig zijn bij een thuisbevalling. Ga je in het ziekenhuis bevallen of in een kraamhotel bevallen? Ook dan is het pakket nuttig. Er zitten namelijk ook spullen voor na de bevalling in, zoals bijvoorbeeld een thermometer en kraamverband.
  • Gratis baby- en zwangerschapsdozen bestellen. Deze zijn te bestellen bij allerlei babywinkels en drogisten. Typ het woord maar eens in op Google, dan zie je waar je ze kunt krijgen. Hoewel de dozen bedoeld zijn voor reclame, zitten ze daarnaast ook vol met leuke spulletjes voor je baby, zoals een bad cape, speentje en/of rompertje.

Tip van de maand: Plan een 4D echo

Hoewel een 4D echo niet vergoed wordt door je zorgverzekeraar is hij wel extra leuk. Je kunt je baby met deze echo nog beter van alle kanten bekijken en hebt een mooi aandenken voor na je zwangerschap.