Elk kind krijgt er vroeg of laat mee te maken. Pijn bij het groeien van de tandjes. Het ene kind heeft er amper last van, terwijl een ander kind er daarentegen een zeer groot drama van kan maken. Het is in ieder geval zo dat elk kind wel enige last krijgt. Wat kan je als ouder doen? Veel ouders staan er volledig machteloos tegenover. Ze weten dat hun kind pijn heeft, maar weten niet wat ze er aan kunnen doen. Dat is natuurlijk heel vervelend, want geen enkele moeder vindt dit leuk om te zien. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om pijn te verlichten bij doorkomende tandjes. In dit artikel zullen een aantal belangrijke tips worden gegeven, zodat jouw kind in de toekomst minder pijn zal hebben.

Indicaties

Allereerst is het van belang om na te gaan of je kind pijn heeft aan de tandjes of aan iets anders. Er zijn verschillende zaken waar je dat aan kan zien. Kinderen kunnen over het algemeen lastig communiceren, zeker op jonge leeftijd.

Huilt je kind opeens heel veel? Dus niet zoals normaal, maar huilt hij of zij om redenen die je niet goed kunt plaatsen. En zit hij of zij daarnaast in een leeftijd waarin de tandjes doorkomen? In dat geval kun je wel vaststellen dat je kind last heeft van pijnlijke tandjes. Maar er zijn nog meer zaken waar je aan kunt aflezen of je kind last heeft van groeiende tanden. Sommige kinderen krijgen er namelijk diarree van, of zelfs koorts. Mocht je kind dus last hebben van diarree, koorts en als klap op de vuurpijl huilt hij of zij veel? Dan is de kans groot dat er iets aan de hand is. Mocht de pijn bij je kind aanhouden, dan is het verstandig om actie te ondernemen. Maar wat moet je dan doen?

De tand masseren

Zie je dat een tand aan het groeien is bij je kind. Dan kan de pijn verzacht worden door het tandje te masseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je vinger, of met een lepel. Zorg er wel voor dat je je vinger altijd goed schoonmaakt van te voren. Je wilt immers niet dat je kind ook nog eens ziek wordt van de bacteriën. Mocht je kind hard huilen, maar vindt hij of zij het masseren zeer aangenaam? Ga er dan mee door totdat de pijn is afgezakt en je kind wat rustiger wordt. Mocht de pijn weer terugkomen na een periode, dan kun je dit proces weer herhalen. Op die manier kun je je kind op een goede manier helpen om specifieke pijn van verschillende tandjes te verlichten.

Koude dranken

Wat ook vaak goed kan helpen tegen de pijn zijn koude dranken. Lekker koele drankjes zijn zeer aangenaam voor het gebit. Zeker wanneer de tandjes bij je kind doorkomen. Het beste is doorgaans om je kind te trakteren op een heerlijk glas koud water. Maar mocht je kind dat echt niet lekker vinden, dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid om je kind een glas koude ranja te geven. De kans is groot dat je kind dat zeer kan waarderen. Wanneer je kind na het glas drank nog een glas wil, betekent dit dat het effect heeft. Door die koude drank kan de pijn dus eventjes verlicht worden.

Andere praktische manieren om met de pijn om te gaan

Een andere manier om verlichting te bieden is om je kind een speen te geven. Hierdoor heeft je kind afleiding, waardoor deze minder aan de pijn gaat denken. Ook dat is natuurlijk een goede oplossing om de opkomende pijn tegen te gaan. Het nadeel is dat de pijn altijd wel weer terugkomt, want het is nou eenmaal een proces dat moet worden afgemaakt. Het zuigen op de speen kan dus wel korte tijd verlichting geven, maar uiteindelijk zullen de tanden nog blijven groeien en moet je kind de pijn af en toe ondergaan. Het is dan belangrijk om dichtbij hem of haar te staan. Je kind troosten in dergelijke situaties is belangrijk. Geef hem of haar dan ook veel aandacht.

Medicijnen

Mocht de pijn echt aanhouden, dan is het soms aan te raden om gebruik te maken van medicijnen. Sommige kinderen hebben namelijk echt heel veel last van doorgroeiende tandjes. Het is dan bijna niet te doen om dit op een reguliere manier op te lossen. Daarom is het dan ook belangrijk om in sommige gevallen noodmiddelen in te zetten.

Zetpil

Een van de dingen die je als moeder kunt doen is om je kind een zetpil te geven. Dit kun je je kind bijvoorbeeld geven voor het slapen gaan. Hierdoor kan de pijn worden verzacht en is de kans groter dat je kind een betere nachtrust maakt. Ook dat is namelijk belangrijk. Want als je kind de hele nacht wakker ligt om pijn met de tandjes, dan zal dit ervoor zorgen dat je kind ook niet vrolijk is. Met slaaptekort is je kind ook gevoeliger voor pijn en dit betekent dat het daarom nog ernstiger kan worden. Om dit te voorkomen kan het daarom verstandig zijn om je kind een zetpil te geven. Doe dit echter niet te vaak, want het is niet goed om je kind al op jonge leeftijd veel medicijnen te geven. Maar in noodgevallen kan het geen kwaad om dit af en toe te doen.

Dentinox

Het kan bovendien ook voordelig zijn om je kind een homeopathisch middel te geven. Deze is meer natuurlijk en wordt daardoor ook als gezonder gezien. Maar wat is Dentinox precies? Dentinox is een geneesmiddel dat lidocaïne bevat. Deze stof heeft een verdovende werking, met als gevolg dat de pijn daardoor verlicht wordt. Wanneer je kind veel last heeft van de pijn, is het dus aan te raden om hem of haar een Dentinox te geven. Dit kan de pijn op een zeer aangename manier verzachten. Daar heeft je kind natuurlijk profijt van, maar jij als ouder ook. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de pijn wordt verzacht, waardoor jij je een goede moeder voelt.

De kracht van afleiding

Je kind afleiden is eveneens een goede manier om hem of haar te helpen met de groeiende tandjes. Het voordeel van kinderen is namelijk dat ze gemakkelijk af te leiden zijn. Als moeder kun je daar soms veel frustraties door hebben, maar het betekent tegelijkertijd ook dat het soms in je voordeel uit kan pakken. Het kan bijvoorbeeld erg in je voordeel uitpakken wanneer je kind last heeft van groeiende tanden. Hieronder vind jij een aantal goede afleidingsmethodes.

Een liedje zingen

Een goede manier om je kind af te leiden van de pijn is door bijvoorbeeld ineens een liedje te gaan zingen. Je kind zal dat niet verwachten en daardoor zal hij of zich minder op de pijn focussen. Als je een beetje geluk hebt gaat je kind ook nog meezingen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook heel hard de radio aanzetten en je kind zijn favoriete liedje afspelen. Vaak vindt je kind dit zo leuk dat het verdriet plaats zal maken voor plezier. En dat is natuurlijk het mooiste wat je als ouder kan doen.

Een stukje wandelen

Heeft je kind heel veel pijn aan zijn of haar tanden? Een stukje wandelen kan dan ook een goede methode zijn om de pijn te verzachten. Vaak is op dezelfde locatie blijven namelijk niet verstandig. Je kind gaat die locatie dan associëren met pijn en dat is nou net hetgeen wat je wilt voorkomen. Een stukje wandelen kan je kind dan goed doen. Laat hem of haar de prachtige natuur zien. Misschien woon je wel in de buurt van een leuk bos. Dan kun je met je kind de mooie dieren in het bos bekijken. Maar bijvoorbeeld ook verademing zoeken op een bankje ergens en genieten van de mooie bladeren en bomen. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Eindbeschouwing

Pijnlijke tandjes bij kinderen is iets waar elk kind doorheen moet komen. Uiteindelijk is het vaak ook niet zo'n probleem. Het zal geen traumatische ervaring bij je kind teweegbrengen. Vaak weet het kind het niet eens meer wanneer die echt veel ouder is. Op het moment zelf kan het natuurlijk wel heel vervelend zijn. Het is namelijk niet leuk om je kind met pijn te zien. Hopelijk heeft dit artikel bijgedragen aan een oplossing. Welke methode het best bij je past is aan jou als ouder. Elke ouder heeft namelijk andere methoden om pijn bij het kind op te lossen. Dit artikel heeft je als ouder in ieder geval op ideeën gebracht.