Op zoek naar handige seksstandjes tijdens de zwangerschap? Lees hier alle tips en de beste standjes voor een actief seksleven gedurende de zwangerschap.

Voor sommige vrouwen is seks gedurende de zwangerschap een gevoelig onderwerp. Ze zijn huiverig om hun gang te gaan en te genieten van geslachtsgemeenschap met hun partner. De gedachte dat de ongeboren baby iets kan overkomen door seks, maakt ze onzeker. Dat is meestal niet het geval en je kunt daarom een actief seksleven hebben gedurende de zwangerschap. Wel moeten er bepaalde zaken in acht worden genomen. Overleg eerst met de dokter of het geen problemen kan opleveren. Wanneer deze aangeeft dat het veilig is, hoef je je feitelijk geen zorgen meer te maken.

Groen licht

Een arts zal alleen maar groen licht geven wanneer er geen complicaties zijn tijdens de zwangerschap. Tijdens een normale zwangerschap hoef je seksueel contact niet te vermijden met je partner, zolang beiden zich daar goed bij voelen. Voorzorgsmaatregelen kunnen in acht worden genomen. Het gebruik van condooms tijdens de geslachtsgemeenschap en het schoonmaken van de vagina na de seks, verzekeren veiligheid voor je ongeboren kind en verkleinen de kans op infecties. Er zijn bepaalde seksstandjes tijdens de zwangerschap die de voorkeur genieten, terwijl andere beter kunnen worden vermeden.

Handige seksstandjes tijdens de zwangerschap

Het beste is om de zwangerschap in te delen in trimesters en aan de hand daarvan de standjes te proberen die daarbij het beste passen. Voordat je de seksstandjes tijdens de zwangerschap die worden opgesomd uitprobeert met je partner, kun je het beste aan de gynaecoloog of huisarts vragen of seks verstandig is in jullie situatie.

seksstandjes tijdens de zwangerschap stel tegen de muur

Seksstandjes tijdens het eerste trimester

Het eerste trimester is de meest gunstige periode om seks te hebben gedurende de zwangerschap. Je geslachtsdelen zijn extra gevoelig door de toegenomen bloedcirculatie. Ook is de buik nog niet opgezet door de zwangerschap. Om deze redenen kan de seks extra fijn zijn. Geslachtsgemeenschap tijdens de eerste drie maanden kunnen ervoor zorgen dat de gedachten niet afdwalen naar vermoeidheid en hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Ook de hormonen maken dat de borsten en vagina extra gevoelig zijn, waardoor je meer zin kunt hebben in seks.

Veilige standjes tijdens het eerste trimester

Alle standjes zijn veilig in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Je kunt alle posities uitproberen, zelfs de moeilijkste die in het Kamasutra-boek staan. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoe lenig beide partners zijn.

Orale seks algemeen

Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je orale seks hebt wanneer een baby op komst is. Blaas niet in de vagina, omdat lucht blazen in de schede gevaarlijk kan zijn. Hierdoor kan luchtembolie ontstaan, wat inhoudt dat bloedvaten door een luchtbubbel kunnen worden geblokkeerd. Voor zowel de vrouw als de baby kan dat een fatale afloop hebben. Vergeet ook niet om de vagina schoon te maken na orale seks.

seksstandjes tijdens de zwangerschap vrouw bijt op lip

Standjes om te vermijden in eerste trimester

Hoewel in het eerste trimester alle standjes veilig zijn, wordt ruige seks afgeraden. Ook het gebruik van glijmiddelen is niet altijd veilig voor de baby. Het beste is dat je deze gewoon laat staan. Vermijd daarnaast anale seks, omdat er een kans bestaat dat poepbacteriën een infectie in de vagina kunnen veroorzaken. Vooral wanneer er eerst de anus wordt gepenetreerd en daarna de vagina. Daarmee breng je jezelf en jouw ongeboren kindje in gevaar.

Seksstandjes tijdens het tweede trimester

De 13e week tot de 27e week worden gezien als het tweede trimester van de zwangerschap. Gedurende deze periode zullen de meeste zwangerschapsklachten als hoofdpijn en vermoeidheid zijn verdwenen of nog heel licht aanwezig zijn. Daarom zul je fris en enthousiast staan tegenover seks. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de geslachtsdelen nog steeds gevoelig zijn voor prikkels. Tijdens de 16e en 22e week van de zwangerschap, voel je de baby ook bewegingen maken. Ook zul je in het tweede trimester voelen dat de baby reageert op bewegingen die worden gemaakt tijdens de seks. De orgasmes zullen dat nog eens verhevigen.

Veilige standjes tijdens het tweede trimester

Er zijn een aantal seksstandjes tijdens de zwangerschap die het seksuele genot kunnen verhogen en bovendien erg intiem zijn tijdens de tweede trimester. Daardoor blijft er via deze weg een fysieke en geestelijke band tussen de partners bestaan.

seksstandjes tijdens de zwangerschap man en zwangere vrouw op bed in omhelzing

Lepeltje-lepeltje

Bij lepeltje-lepeltje liggen de partners zij-aan-zij, waarbij de man achter de vrouw ligt. Bij dit standje komt er geen druk te staan op de buik. De vaginale penetratie is niet bijzonder diep en de positie zorgt voor veel comfort.

Vrouw bovenop

Wanneer de vrouw bovenop de man ligt, wordt de druk op de buik vermeden. In deze positie kun je je partner van bovenaf benaderen. Terwijl je als vrouw bovenop zit, kun je extra steun gebruiken door jezelf vast te houden aan de zijkanten van bijvoorbeeld het bed of de bank. Terwijl de zwangerschap zich verder ontwikkelt, zul je merken dat je balans verandert. Om die reden kun je het beste wat ondersteuning gebruiken tijdens dit standje. Zo kun je ook beter op en neer gaan tijdens de seks.

Doggy style

Dit is mogelijk een van de populairste standjes tijdens het tweede trimester. Bij dit standje moet je voorover gebogen op handen en voeten zitten, terwijl je partner achter je plaatsneemt. De penetratie van de vagina vindt achterlangs plaats. Doggy style is met name een prettige ervaring wanneer je lage rugpijnen ervaart. Het neemt de druk weg van deze plekken.

seksstandjes tijdens de zwangerschap doggy style armen van man en vrouw verstrengeld

Scharen

Bij scharen vindt de penetratie plaats door partners wijdbeens elkaar te laten penetreren. Beide benen vormen als het ware een V-vorm, die in elkaar worden geschoven. Bij dit standje komt de penis niet al te diep in de vagina, wat door sommige vrouwen als prettiger wordt ervaren in het tweede semester.

Standjes om te vermijden in het tweede trimester

Het is beter om seksstandjes tijdens de zwangerschap te vermijden die de rug te veel belasten. Om deze reden wordt bijvoorbeeld het missionaris-standje afgeraden. Dat komt omdat hierbij de partner bovenop je ligt, waardoor bloedvaten kunnen worden afgekneld naar de baarmoeder. Het gevolg kan zijn dat de bloedtoevoer naar de placenta wordt vertraagd.

Seksstandjes tijdens het derde trimester

In het derde en laatste trimester, wordt de buik zo groot dat je standjes moet uitproberen waarbij je het meest gemakkelijk voelt en weinig hoeft te doen. Andere punten van zorg zijn lekkend vruchtwater, bloedingen, rugpijn, vermoeidheid, krampen en hoofdpijn. Daarom wordt afgeraden dat je in de laatste vier weken voor de bevalling nog seks hebt, ongeacht hoe je je voelt.

Veilige standjes tijdens het derde trimester

Hoewel het in de laatste fase van de zwangerschap lastiger is dan in de eerste twee fases, is seks nog steeds mogelijk. De standjes die aan te raden zijn, zijn doggy style, lepeltje-lepeltje, de vrouw bovenop of achterlangs.

seksstandjes tijdens de zwangerschap duim omhoog vanonder de dekens

Standjes om te vermijden in het derde trimester

Vermijd vooral de standjes waarbij je op je rug moet liggen, zoals het missionaris-standje. Ook alle posities waarbij er diepe penetraties plaatsvinden, kunnen het beste worden vermeden. Wanneer je je aan deze voorwaarden houdt, kan er niks misgaan.

Condooms

Het gebruik van condooms tijdens de geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap, helpt voorkomen dat geslachtsziektes worden overgedragen. Het heeft geen directe invloed op de standjes die je wilt uitproberen, maar verkleint wel de kans dat je ongeboren baby wordt geïnfecteerd met een soa. Wanneer je een vaste partner hebt die trouw is, dan hoef je je hierover geen zorgen te maken. Mocht je partner wel een geslachtsziekte hebben, dan is het beter om tijdens de gehele zwangerschap seks te vermijden. Ook wanneer dit met condoom gebeurt.

Mythe

Er bestaat een mythe dat seks tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Dat is een misvatting, omdat de baby wordt beschermd door vruchtwater in de baarmoeder. Seks zal het ongeboren kind niet beschadigen, tenzij er sprake is van extreem gepassioneerde seks waarbij het lichaam veel te verduren heeft. Het belangrijkste is om druk op de buik en de baarmoeder te voorkomen. Lees ook het artikel vrijen tijdens de zwangerschap