Wil je weten hoe groot de kans is om zwanger te worden als je geslachtsgemeenschap hebt met je partner? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De kans om zwanger te worden hangt af van enkele factoren. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om je kans om zwanger te worden te verhogen.

Belangrijke feiten om zwanger te worden

Het is belangrijk om te weten en te begrijpen dat je op elk moment tijdens de menstruatiecyclus zwanger kunt worden; dit is zelfs waar als je ongesteld bent. Zwanger worden (of conceptie) gebeurt wanneer een spermacel een eicel bevrucht. Hoewel dit bij sommige vrouwen heel snel kan gebeuren, kan het voor anderen langer duren. Het is te vermelden waard dat van elke honderd koppels die geslachtsgemeenschap hebben, 80% tot 90% binnen een jaar zwanger wordt. Bij de rest duurt het langer of is er misschien zelfs hulp nodig om kans om zwanger te worden te vergroten.

Optimale leeftijd om zwanger te worden

Vrouwen zijn meestal het meest vruchtbaar en hebben daarom de beste kans om zwanger te worden in hun jaren als twintiger. Dit is de leeftijd waarop vrouwen het hoogste aantal gezonde of goede eicellen beschikbaar hebben. Daarnaast zijn de zwangerschapsrisico’s het laagst als twintiger. Je kans om zwanger te worden op 25-jarige leeftijd, na drie maanden proberen, zijn slechts 20% of minder. De vruchtbaarheid begint langzaam af te nemen rond de leeftijd van 32. En die achteruitgang versnelt na de leeftijd van 35. Vrouwen worden geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen.

Na verloop van tijd daalt het aantal cellen langzaam en daalt de kans om zwanger te worden. Volgens schattingen heb je op 37-jarige leeftijd nog ongeveer 25.000 eicellen over. Je kans om zwanger te worden na drie maanden proberen zijn ongeveer 12% op de leeftijd van 35. Houd er ook rekening mee dat het risico op genetische afwijkingen en een miskraam ook begint te stijgen na de leeftijd van 35. Zoals je wel al kunt vermoeden daalt het vermogen om op natuurlijke wijze zwanger te worden vanaf je 40ste. Hoewel de meeste vrouwen in de veertig een gezonde zwangerschap kunnen hebben, nemen de risico’s in deze periode aanzienlijk toe. Sommige van deze risico’s zijn onder meer:

kans om zwanger te worden cirkel om datum op kalender

Op welke dagen van je cyclus heb je de grootste kans om zwanger te worden?

Er zijn slechts zes dagen tijdens elke menstruatiecyclus waarop je zwanger kunt worden – de vijf dagen die leiden tot de eisprong of ovulatie samen met de 24 uur na de ovulatie. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat sperma tot vijf dagen in je lichaam kan leven terwijl een eicel slechts 12 tot 24 uur leeft. Dat gezegd hebbende, de sleutel om te begrijpen wanneer het de beste tijd is om te proberen zwanger te geraken is door te weten wanneer je precies ovuleert.

Het bepalen van het correct moment van je ovulatie kan best lastig zijn, omdat de eisprong niet altijd op hetzelfde moment gebeurt voor elke cyclus. Ovulatie is wanneer je een volwassen eicel uit je eierstok loslaat. Deze eicel reist vervolgens door je eileider waar het wordt bevrucht door de spermacel. Het is waarschijnlijker dat de eicel sneller wordt bevrucht als het sperma zich in je eileider bevindt op het moment dat de eicel wordt vrijgegeven.

Technisch gezien is zwangerschap alleen mogelijk wanneer je geslachtsgemeenschap hebt gehad gedurende de vijf dagen vóór de eisprong of op de dag waarop je ovuleert. Je meest vruchtbare dagen zijn echter slechts de drie dagen vóór je eisprong, plus de dag van ovulatie. Het hebben van seks om snel zwanger te worden gedurende deze tijd geeft je meestal de grootste kans om zwanger te worden.

Hoe kun je je vruchtbare dagen detecteren?

Temperatuurstijging

Na de ovulatie stijgt je basale lichaamstemperatuur met 0,4 tot 1°C. Hoewel deze stijging van lichaamstemperatuur miniscuul klein is om op te merken, kun je het wel detecteren met een nauwkeurige thermometer. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een ovulatietest te doen.

Piek van het luteïniserend hormoon

Naarmate je je eisprong nadert, produceert je lichaam steeds meer oestrogeen. De hoge oestrogeenspiegels in je lichaam zullen een stijging van een ander hormoon veroorzaken, dat bekend staat als luteïniserend hormoon (LH). De LH-piek in je lichaam veroorzaakt de afgifte van volwassen eicellen uit je eierstok. Omdat ovulatie meestal ongeveer 24 tot 48 uur na de het stijgen van het luteïniserend hormoon optreedt, is de LH-piek vaak een uitstekende voorspeller van het moment waarop je vruchtbaarheid de lucht inschiet.

Veranderingen in speeksel

Uit onderzoek blijkt dat het speeksel van een vrouw aanzienlijk verandert, afhankelijk van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Tijdens je maandelijkse cyclus zul je een paar dagen vóór de ovulatie een grote toename van oestrogeen ervaren en ook een kleine toename een paar dagen voordat je menstruatie moet komen.

Hoe je ovulatie volgen als je een onregelmatige menstruatie hebt?

Er zijn een aantal hulpmiddelen om gemakkelijk je ovulatie te berekenen als je menstruatie niet regelmatig komt. Deze zijn:

Breng je cyclus in kaart

Hoewel je cyclus onregelmatig is, er zijn een aantal redenen waarom het een goed idee is om deze in je agenda te volgen. Ten eerste kun je enkele aanwijzingen opmerken die een patroon kunnen aangeven. Ten tweede, als je een vruchtbaarheidsprobleem ervaart, kan de informatie van je inspanningen worden gedeeld met je vruchtbaarheidsspecialist of gynaecoloog.

Verandering van cervixslijm

Merk op dat je cervixslijm of vaginaal slijm zal veranderen als je ovuleert. Het cervixslijm zal de eerste paar dagen na de menstruatiecyclus droog zijn. Nadien zal het slijm beginnen toenemen. Naarmate je geleidelijk je eisprong nadert, is het slijm overvloedig aanwezig, helder van kleur en lijkt het rekbaar te zijn. Hel wat vrouwen vergelijken de samenstelling ervan met het eiwit van een ongekookt ei.

kans om zwanger te worden ovulatie berekenen en bijhouden

Wanneer is de beste tijd van de dag om seks te hebben om zwanger te worden?

Volgens nieuw onderzoek van het Universitair Ziekenhuis in Zürich heeft geslachtsgemeenschap vóór 7.30 uur in april, maart en mei de beste resultaten en de grootste kans om zwanger te worden. De Zwitserse onderzoekers stellen dat sperma de neiging heeft om zijn eigen dagklok in te stellen en vooral ’s morgensvroeg het meest actief is om naar de eicel reizen. Ze suggereren ook dat sperma het gezondst is in termen van vorm en grootte tijdens deze drie maanden van de lente.

Misschien is het ook het vermelden waard dat de vorm en grootte van een zaadcel de bevruchting kan beïnvloeden. Sperma met een normale grootte, een ovale kop en een lange staart is perfect om naar de eicel te reizen en het te bevruchten. Ook sperma is dus belangrijk om je kans om zwanger te worden te verhogen.

Hoe lang duurt het voordat je weet dat je zwanger bent na het hebben van geslachtsgemeenschap?

Nou, een zwangerschap begint niet op dezelfde dag waarop je met je partner geslachtsgemeenschap hebt gehad. Het kan tot zes dagen na de geslachtsgemeenschap duren voordat je eicel en de zaadcel van je partner elkaar gevonden hebben en samen een bevruchte eicel vormen. Daarna kan het nog eens zes tot 11 dagen duren voordat je bevruchte eicel zich volledig in je baarmoeder heeft genesteld. Dit is ook het moment waarop je zwangerschap begint omdat dan alle hormonen die nodig zijn om de zwangerschap te ondersteunen volledig zijn vrijgegeven.

De beste manier om zeker te zijn van je zwangerschap is door een zwangerschapstest te doen. Je kunt gemakkelijk een test kopen bij drogisterijen en apotheken.

kans om zwanger te raken koppel met positieve zwangerschapstest vrouw kust man

Kans om zwanger te worden buiten je vruchtbare dagen?

Volgens een onderzoek is er een kans om zwanger te worden, zelfs als je zes tot zeven dagen vóór de ovulatie geslachtsgemeenschap hebt. Hoewel het een zeer kleine kans om zwanger te worden is (minder dan één procent), is het belangrijk om hiermee rekening te houden (vooral als je juist niet zwanger wilt worden). Op basis hiervan is het dus mogelijk dat je vruchtbare dagen niet vijf maar tien dagen telt.