Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Handen vasthouden, elkaar kusjes geven, stoer gedrag: dit zijn allemaal dingen die kunnen horen bij kleuterverliefdheid. In de leeftijd van vier tot zes jaar ontwikkelen kinderen hun empathisch vermogen. Je kind kan beter de gevoelens van een ander aanvoelen. In deze fase kan het gebeuren dat je kind verliefd wordt: dat noemen we kleuterverliefdheid. Natuurlijk is dat aandoenlijk, maar het kan ook verdriet en onzekerheid met zich meebrengen. We vertellen je graag meer over deze fase in het leven van een kleuter.

De kleuterperiode

De bekende kleuterperiode duurt ongeveer van het vierde tot het zesde levensjaar. Je kind zit dan meestal in de eerste klas van de basisschool. Dit is de fase in het leven van een kind waarin hij niet alleen speelt op school, maar waar de focus vooral ligt op spelenderwijs dingen leren.

Wat is kleuterverliefdheid?

Kleuterverliefdheid is natuurlijk niet te vergelijken met de verliefdheid die je als volwassene kan ervaren. Kleuters ervaren deze verliefdheid op een manier die bij hun leeftijd past. Het kan bijvoorbeeld beginnen met een vriendschap met een leeftijdsgenootje, die zich ontwikkelt tot een speciale vriendschap. Je kind wil graag veel bij die jongen of dat meisje zijn en kan zelfs verlegen van hem of haar worden, waardoor je kind dit gevoel goed van een normale vriendschap kan onderscheiden. Wanneer kinderen te maken krijgen met kleuterverliefdheid, gaan ze zich ook meer aantrekken van de mening van anderen. Dat kan soms onzekerheden met zich meebrengen. Ook zijn kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar niet altijd in staat om aan te voelen, waarmee ze iemand wellicht kwetsen. Dit zijn dingen waar kinderen in hun ontwikkeling mee om leren gaan. De andere kant van deze verliefdheid is dat kleuters zich juist heel stoer of ronduit gek gaan gedragen, omdat ze zich misschien totaal geen houding weten te geven in de beurt van degene waarop ze verliefd zijn. Op zich geen vreemd fenomeen, maar het is wel goed om dit gedrag van je kind te herkennen en te kunnen relativeren waarom je kind zich zo gedraagt. Vaker is bij jongens het geval dat ze zich stoer gaan gedragen terwijl meisjes zich meisjesachtig gedragen, omdat ze dit zo hebben geleerd. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.

Waarom worden kleuters verliefd?

In de kleuterfase ontwikkelen kinderen hun empathisch vermogen en kunnen daardoor bij iemand een verliefd gevoel krijgen. Ze leren beter begrijpen hoe iemand zich voelt en dat ze een bepaald persoon extra lief en aardig kunnen vinden of ontzettend graag constant bij die persoon willen zijn. Dit verliefde gevoel kan heel sterk zijn, net als bij volwassenen, maar heeft nog totaal geen verband met seksualiteit en intiem zijn met elkaar. Vaak hebben kinderen dan ook niet perse behoefte om met elkaar te knuffelen of kusjes te geven. Gebeurt dit wel? Dan is de kans groot dan de omgeving het verliefde stel heeft aangemoedigd. Kinderen moedigen leeftijdsgenootjes vaak aan om elkaars hand vast te houden of elkaar bijvoorbeeld een kusje op de wang te geven. Hier wordt soms ook lacherig over gedaan. Kleuters beschrijven hun verliefdheid meestal zelf als: iemand heel aardig vinden en graag veel bij diegene willen zijn of met diegene willen spelen.

Op wie worden kleuters verliefd?

Kijk er niet vreemd van op als je kleuter verliefd is op de leraar, lerares, een ander volwassenen persoon of iemand van zijn of haar eigen geslacht. Dit hoeft nog niets te zeggen over de seksuele geaardheid van je kind. Het heeft meer te maken met 'iemand heel lief of speciaal vinden' of 'bewondering hebben voor iemand'. Je hoort bijvoorbeeld wel eens kinderen die zeggen: ik ben verliefd op mama, omdat ze altijd heel lief voor mij is.

Hoe ga je ermee om?

Ondanks dat seksuele gevoelens nog geen rol spelen bij kleuterverliefdheid, kan het gevoel wel heel sterk zijn bij je kind. Neem de verliefdheid daarom altijd serieus, want je kind kan er naast vrolijk en opgewekt ook onzeker en verlegen van worden. Wanneer een kleuter verliefd is op iemand, maar hij of zij merkt dat dit niet wederzijds is, kan dit echt pijn doen. Wanneer je kind een tijdje 'verkering' heeft gehad met iemand, maar de verkering uitgaat, kan je kind zich erg gekwetst en verdrietig voelen. Vaak is het goed om er met je kind open over te praten. Vraag wat je kind zo leuk vond aan diegene en probeer over de gevoelens te praten en er voor hem of haar te zijn. Het kan ook helpen om samen een boekje te lezen dat gaat over verliefdheid, zodat je kind zich kan identificeren met de hoofdpersoon in het boekje.

Voor jezelf is het wellicht fijn om eens met een andere ouder te praten, die ook te maken heeft gehad met een verliefd kind. Zo kun je schattige en grappige verhalen met elkaar delen, maar elkaar ook tips geven hoe je het beste met de verliefdheid bij je kind om kan gaan.

Kortom: kleuterverliefdheid is een leuke en nieuwe fase in het leven van jouw kind, maar niet altijd een gemakkelijke fase. Wees hierop voorbereid, zodat je de nodige steun kan zijn en eventueel een luisterend oor kan bieden. Natuurlijk is het ook leuk om erover te praten, wanneer je kind zich juist vrolijk en opgewekt voelt en graag verhalen wil vertellen over die lieve jongen of dat lieve meisje waar hij of zij zo verliefd op is. Misschien heb je zelf nog een grappig verhaal uit je eigen kleuterperiode, dat je graag met je kind wil delen.