Ieder jaar wordt er een landelijke luizendag aangekondigd. Dit is een nationale dag om luizen tegen te gaan op scholen. Het is belangrijk dat deze dag is, aangezien luizen erg hardnekkig kunnen zijn. Het welbekende credo dat je beter luizen kunt voorkomen dan genezen geldt dan dus ook. Zeker op scholen is er veel kans op luizen. Vandaar dat deze nationale luizendag eenmaal per jaar plaatsvindt. De dag is zeer effectief gebleken en resulteert er in dat kinderen minder last hebben van luizen. Maar wat gebeurt er allemaal op zo'n dag? Hoe moet je je als moeder voorbereiden? In dit artikel meer informatie daaromtrent. Ook zullen er wat feitjes over luizen worden gegeven, zodat je er beter inzicht over krijgt.

Waarom komen luizen bij kinderen vaker voor?

Het eerste dat je je wellicht afvraagt is het volgende: waarom komen luizen vaker voor bij kinderen. Waarom is er bijvoorbeeld wel een internationale luizendag voor scholen, maar niet voor bedrijven en dergelijke. De reden hierachter is dat kinderen veel meer kans hebben om luizen te krijgen. Maar hoe zit dat dan? Allereerst is het van belang om dan wat te vermelden over de manier waarop luizen kunnen worden overgedragen. Veel mensen denken dat luizen overdraagbaar zijn van jas na jas, of van kleding na kleding. Op deze manier worden luizen echter zelden overgedragen. Luizen kunnen alleen van hoofd naar hoofd lopen. Op scholen is de mogelijkheid van overlopen veel groter. Kinderen zijn namelijk veel meer met elkaar aan het ravotten dan volwassenen. Er zijn verschillende situaties waardoor kinderen in aanraking kunnen komen met luizen.

Bijvoorbeeld tijdens het spelen op het schoolplein. Als twee kinderen gezamenlijk in de zandbak zitten, is de kans groot dat de hoofden tegen elkaar aankomen. Luizen kunnen op die manier snel van het ene hoofd naar het andere hoofd overspringen. Luizen zijn erg hardnekkig. Als er slechts één luis overspringt, bestaat er al een kans dat het andere kind binnen de kortste keren ook vol luizen zit. Deze kan dan weer een ander besmetten en voor je het weet heeft de hele school luizen. Erg onpraktisch dus en om die reden is het dus belangrijk om een nationale luizendag te hebben. Op die manier kan het goed gemonitord worden en weet de school wie wel luizen heeft en wie niet. Op die manier kan er gepaste actie worden ondernomen. Over het algemeen zijn luizen niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel erg storend ze zijn. Het is erg hardnekkig en kan veel tijd kosten. Kinderen die luizen hebben mogen meestal ook niet meer op school komen, totdat ze volledig luisvrij zijn verklaard.

De voorbereidingen

Hoe bereid jij je als ouder nou voor op de luizendag? Welke maatregelen moet je nemen? Het is belangrijk om voor de luizendag een netenkam aan te schaffen. Een netenkam is een speciale kam waarmee luizen gemakkelijker uit het haar kunnen worden gekamd. Bij een normale kam is het namelijk zo dat deze de neten niet meeneemt. Met een netenkam zijn de metalen tanden gelukkig dichter bij elkaar. Een neet of een luis kan er dan moeilijker tussendoor glippen. Het is belangrijk om je kind heel goed te kammen met deze netenkam. Vervolgens moet je het haar van je kind wassen met shampoo. Nadat deze handelingen gedaan zijn, is het tijd voor de luizencontrole op school. Op nationale luizendag zijn er ervaren controleurs die snel kunnen zien of er iemand is met luizen. Ze kijken dan vooral op de specifieke plekken waar veel luizen voorkomen. In de nek en bij de oren zijn typische plekken waar luizen zich gaan nestelen. Meestal zitten de luizen ook diep in de hoofdhuid. Daar zijn de ook het hardnekkigst. Ook daar wordt dus gekeken door de controleurs. Zo kan men er zeker van zijn dat je kind geen luizen heeft. Na de controle wordt actie ondernomen op basis van deze inspectie. Soms kan het zo zijn dat de neten heel veel op roos lijken. Maar toch is er een deugdelijke manier om deze twee te onderscheiden. Neten kleven namelijk veel vaster aan het haar dan roos. Daardoor kun je dus gemakkelijk het onderscheid zien.

Feitjes over luizen

Nu je weet hoe een controle in zijn werk gaat, is het natuurlijk wel leuk om meer te weten over luizen. Zijn ze gevaarlijk? Wat doen ze zoal? Hoe lang blijven ze leven. Hieronder lees je verschillende leuke feitjes over luizen, zodat je altijd goed voorbereid kunt zijn op luizendag!

  • Schoon of vies haar? Waar houden luizen van

Er zijn veel mythes als het gaat over luizen en het bestrijden ervan. Zo is er nog regelmatig het beeld dat luizen enkel voorkomen in smerig haar. Kinderen die luizen hebben worden daardoor regelmatig gepest en dat is natuurlijk erg tragisch. Niet alleen omdat kinderen gepest worden, maar vooral omdat dit gegeven gebaseerd is op een mythe. Het is namelijk onzin dat luizen liever in vies haar zitten dan in schoon haar. Ze maken hier totaal geen onderscheid tussen. Sommige mensen beweren zelfs dat luizen juist liever op schoon haar zitten. Dit wordt echter nog niet voldoende ondersteund door de wetenschap. Zodoende is het lastig om daar een harde aanname van te maken.

  • Spullen wassen heeft vaak geen zin

Veel moeders raken gelijk in paniek als ze constateren dat hun kind luizen heeft. Ze gaan alles van het kind wassen en schoonmaken. Dit is erg stressvol en vaak niet eens nodig. Luizen kunnen namelijk enkel worden overgedragen van haar tot haar. Het is dus niet zo heel relevant om alles te wassen. Natuurlijk heb je dan wel als voordeel dat alles weer lekker schoon is. Maar mocht alles al schoon zijn, dan ontbreekt de noodzaak hiervan.

  • Kunnen lang leven in water

Veel mensen denken dat als hoofdluizen met water in aanraking komen, ze niet lang kunnen leven. Als die theorie waar zou zijn, zou dat betekenen dat je even een zwembad in kunt lopen en voor je het weet zijn ze allemaal verdronken! Dit is echter niet het geval. Hoofdluizen kunnen erg goed tegen water en kunnen zelfs 2 uur lang leven onder water. De bovengenoemde manier om van luizen af te komen is dus erg lastig. Niemand kan immers 2 uur lang onder water verblijven. Het voordeel van zwemmen is echter wel dat luizen niet op die manier naar een ander hoofd kunnen gaan. Ze zijn door het water namelijk wel te zwak. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in het water besmet raakt door luizen.

  • Luizen drinken bloed

Wat veel mensen niet weten, is dat luizen bloed drinken. Dit zorgt er dan ook voor dat je jeuk kunt krijgen. Het doet zelden pijn. Als je echter heel veel hoofdluizen hebt, kan het jeuken vrijwel ondragelijk zijn. Het is in het algemeen zo dat wanneer je last hebt van jeuk, je er in principe vanuit kunt gaan dat je al veel luizen hebt. Wanneer je slechts enkele luizen hebt, zal je over het algemeen namelijk niet heel veel last van jeuk krijgen. Heeft je kind last van jeuk? Controleer dan altijd even of je kind geen last heeft van luizen. Hoewel hoofdluizen bloed drinken, zijn ze over het algemeen niet gevaarlijk. Ze kunnen geen nare ziektes overbrengen. Er zijn wel bepaalde luizen die wel enge ziektes kunnen overbrengen.

  • Neten zijn hardnekkiger dan luizen

Er zijn veel luizenshampoo's waarmee je gemakkelijk van luizen kan worden afgeholpen. Veel mensen denken dat daarmee het probleem is opgelost. Dit is helaas niet het geval. Luizen doden is niet zo moeilijk, maar het meest hardnekkig zijn de neten. Deze overleven veel verschillende middelen. De enige manier om eraf te komen is dan door een luizenkam aan te schaffen. Er gaat veel tijd zitten in het verwijderen van deze neten. Soms blijft er per ongeluk één zitten en deze kan weer een nieuwe besmetting veroorzaken. Een luis legt heel veel eitjes per dag, dus voor je het weet zit je er dan weer helemaal onder! Luizenshampoo gebruiken in combinatie met een netenkam is meestal de effectiefste manier om van luizen af te komen. Herhaal dit ook meerdere keren, zodat je zeker weet dat geen enkele neet het heeft overleefd.

Eindconclusie

In dit artikel is aangetoond dat luizen erg hardnekkig zijn. Vandaar dat het ook belangrijk is dat er een jaarlijkse luizencontrole is. Dit voorkomt veel tijd en nodeloze energie. Ook zijn er gangbare mythes ontrafeld over luizen. Hopelijk heeft dit artikel bijgedragen wat betreft de inzichten over luizen. Nu kun je je kind voorbereiden op de luizendag en kun je deze kennis ook delen met andere ouders!