8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een zwangerschap van 9 maanden is ongeveer gelijk aan 40 weken zwangerschap. Dit is het moment van de uitgerekende datum. Tijdens de negende maand van de zwangerschap is het zwangerschapsverlof ingegaan. Dat is nodig: de moeder heeft rust en energie nodig om haar bevalling aan te kunnen.

9 maanden zwanger: De uitgerekende datum is bereikt

Je hebt 9 maanden een baby in je buik. Dat wil zeggen dat je de 40 weken zwangerschap hebt gepasseerd. De kans is aanwezig dat je baby al is geboren, maar het kan ook zijn dat je nog steeds rondloopt met je dikke buik. Wist je dat de helft van de baby’s pas geboren wordt na de uitgerekende datum? Jouw baby is dus geen uitzondering.

Als je 9 maanden zwanger bent, dan zit je volop in je zwangerschapsverlof, die is ingegaan ergens tussen de 34 en 36 weken zwangerschap. Denk je veel na over je naderende bevalling? Ben je je al aan het voorbereiden? Het kan zijn dat je baby niet spontaan met een natuurlijke bevalling gaat komen en dat je bevalling moet worden ingeleid, zodat er bij jou sprake is van een kunstmatige bevalling. Daar is echter pas sprake van als je na 41 weken zwangerschap richting de 42 weken zwangerschap gaat en dus nog niet iets om je nu al mee bezig te houden.

9 maanden zwanger zwangere vrouw met tablet

Baby bij 9 maanden zwangerschap: klaar om geboren te worden

Als je baby negen maanden in je buik heeft gezeten, dan is het klaar om geboren te worden. Alle lichaamsdelen en organen zijn aanwezig en zijn volop in werking. Je baby groeit vanaf 9 maanden zwangerschap niet meer zo hard als in de weken hieraan voorafgaand. Dat kan ook niet, omdat je baby nauwelijks nog ruimte over heeft het vruchtwater in de baarmoeder, die nu niet meer groeit. Er zijn nog een paar kleine dingen die veranderen aan je baby als je 9 maanden zwanger bent.

  • Je baby daalt in, als hij dat nog niet gedaan had in de achtste maand van de zwangerschap. Indaling wil zeggen dat hij met zijn hoofd tussen je bekkenbotten belandt, waar hij klaar ligt om geboren te worden.
  • Je baby gaat in achterhoofdsligging liggen, als hij dat nog niet gedaan had. Ook kan het zijn dat je baby in stuitligging gaat liggen. In dat geval kan het zijn dat er een keizersnede ingepland is.
  • Je baby oefent nieuwe vaardigheden vanaf 37 weken zwangerschap, zoals knipogen en zuigen.
  • Je baby schudt zijn laatste donshaartjes van zich af bij 38 weken zwangerschap. Deze heeft hij niet meer nodig, aangezien je baby nu door de vele vetlagen voldoende beschermd is tegen het vruchtwater. Met zijn vet houdt hij zich na de bevalling straks ook warm.
  • Je baby leert zijn armen en benen te buigen bij 39 weken zwangerschap
  • Je baby’s schedel heeft zich in losse platen gesplitst. Dit is handig voor de bevalling: je baby kan er gemakkelijker uit, omdat de platen in de schedel gemakkelijk langs elkaar heen schuiven tijdens de geboorte. Na de bevalling groeien ze vanzelf weer aan elkaar.
  • De hersenen van je baby zijn nog aan het groeien, zodat je baby steeds slimmer wordt. Hoe later je baby komt, hoe slimmer hij is. Is je baby te vroeg geboren? Geen paniek: de hersenen groeien gewoon verder na de bevalling.

De grootte van je baby bij 9 maanden zwanger

Je baby is gemiddeld zo groot als een watermeloen als je 9 maanden zwanger bent. Dat is ongeveer 50 centimeter. Een gemiddelde baby weegt bij een zwangerschap van 9 maanden 3400 gram. Uiteraard variëren baby’s sterk in hun geboortegewicht en geboortegewicht en lengte.

9 maanden zwanger zwangere vrouw met weeen man belt met verloskundige

Moeder 9 maanden zwanger: harde buiken en weeën

De harde buiken en valse weeën nemen toe als je 9 maanden zwanger bent. Heb je er moeite mee om ze te onderscheiden van echte weeën? Dit is hoe een echte wee voelt.

  • Bij een echte wee voel je pijn in je buik, onderrug of bovenbenen.
  • Echte weeën komen steeds dichter op elkaar.
  • Echte weeën duren steeds iets langer.
  • Echte weeën worden steeds pijnlijker.
  • Wat voor houding je ook aanneemt, je blijft de pijn voelen.
  • Tussen de weeën door is er een pijnloos moment, dat steeds korter wordt.

Als je 10 centimeter ontsluiting hebt mag je gaan persen. Ook dan krijg je weer weeën, de zogenaamde persweeën. Nog even doorbijten als je 9 maanden zwanger bent en dan heb je eindelijk je baby in je armen en aan je borst als je kiest voor borstvoeding.

Zwangerschapsklachten bij 9 maanden zwanger

Veel zwangerschapskwaaltjes zijn verdwenen na de zwangerschap, dus hou nog even vol, dan ben je er vanaf.

  • Je slaapt slecht. Hoe dichter de bevalling nadert, hoe meer de meeste zwangere vrouwen last hebben van slapeloosheid. Het is natuurlijk ook super spannend om te wachten op de komst van je baby, van wie je niet weet wanneer hij zich gaat melden. Naast spanning kunnen ook lichamelijke klachten, zoals lage rugpijn en bekkeninstabiliteit ervoor zorgen dat je moeite hebt met slapen. Of je kunt gewoon geen fijne slaaphouding vinden doordat je buik in de weg zit. Blijf in beweging, zodat je energie houdt en pak overdag extra rust, zodat je toch nog een beetje uitrust.
  • Je hebt zwangerschapsdromen. Slaap je wel, dan heb je last van zwangerschapsdromen. Baal hier niet teveel van: ze helpen je om je emoties te uiten, om orde in de chaos te scheppen en om dingen te verwerken.
  • Je moet vaak plassen. Doordat je baby nu is ingedaald, drukt hij nog meer tegen je blaas aan, waardoor je nog vaker en meer moet plassen. Nog even doorbijten, je bent bijna van dit probleem verlost.
  • Je hebt zwangerschapsincontinentie. Dat wil zeggen dat je als je hoest, niest of lacht zomaar een beetje urine verliest. Dit komt doordat je sluitspier verslapt is en door de druk op je blaas. Een inlegkruisje kan de plasjes goed opvangen gelukkig. Misschien vervelend om dit probleem te hebben en een inlegkruisje te dragen, maar het is veel beter dan de nabloeding en het kraamverband dat je straks na je bevalling gaat dragen.
  • Je hebt brandend maagzuur. Je zure maaginhoud komt omhoog nu je baarmoeder tegen je maag aandrukt en door de verslapping van je maagspier. Dit uit zich in een branderig, bijtend gevoel en een zure, bittere smaak in je mond. Dit probleem is over als je baby wordt geboren en dat duurt gelukkig niet lang meer nu je 9 maanden in verwachting bent.
  • Je hebt lekkende borsten. Niet gek, de moedermelk wordt al aangemaakt als je 9 maanden bent. Geen nood, gewoon zoogkompressen in je bh leggen; zo heb je geen lekkage.

9 maanden zwanger vrouw in de keuken met kop thee

Wat moet je doen bij 9 maanden zwanger?

Je moet niet zoveel. Ja, rust nemen, goed blijven drinken en bewegen zijn belangrijk. Misschien wil je je ook graag voorbereiden op je bevalling. Of heb je dat inmiddels genoeg gedaan door middel van een zwangerschapscursus? Zo niet, doe dan ontspannings- en ademhalingsoefeningen, zodat je straks precies weet hoe je pijnlijke weeën kunt opvangen. Wat ook handig is om te doen als je 9 maanden zwanger bent, is het volgende.

  • Je telefoon en die van je partner opgeladen houden.
  • De tank van je auto vol genoeg houden.
  • Oppas achter de hand hebben voor je eventuele andere kinderen en/of huisdier(en).
  • Het telefoonnummer van je verloskundige, het ziekenhuis of het kraamhotel bij de hand hebben, afhankelijk van of je een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling of bevalling in het kraamhotel wenst.

Tip van de maand: Geniet van je rust, vrijheid en het samenzijn met je partner nu het nog kan

Het valt misschien niet mee om nog te genieten van het moment nu je 9 maanden zwanger bent. Waarschijnlijk denk je alleen maar vol spanning aan de naderende bevalling en komst van je baby. Toch is het goed om nu nog even van het moment te genieten, van de vrijheid en rust die je nu nog hebt. Straks als de baby er is, is dat andere koek. Dan worden jij en je partner aan het werk gezet en kunnen jullie niet meer zo eenvoudig doen wat jullie willen. Er is dan een derde bij die ook aandacht en vrijheid opeist.

Doe, nu het nog kan nog even de dingen die jullie samen zo graag doen: een goed gesprek voeren, een wandeling(etje) maken, een bordspel spelen of wat dan ook. Geniet ervan! Ook van de baby die straks komt!

9 maanden zwanger lesbisch koppel partner kust zwangere buik