Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van spellen die onze zesjarige heel leuk vindt. Voor dit artikel ging ik daarom op zoek naar de beste tips voor leuke bordspellen voor volwassenen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik een ENORME lading tips kreeg voor leuke spellen. Sommige kende ik – de oldschool spellen zoals Triominos die ik vroeger al speelde – sommige kende ik van naam en er zaten ook namen van spellen bij die me niets zeiden. Ik bedoel: Exploding Kittens, waar moest ik dan precies aan denken? Het waren zo veel tips dat ik er maar twee blogs van heb gemaakt. Hier lees je alle tips voor toffe kaartspellen, waaronder de ontploffende katjes.

SpeelgoedSpeelgoed

In dit blog vind je de leukste dobbel- en bordspellen voor volwassenen. Veel speelplezier!

Carcassonne

Het Carcassonne bordspel hebben we in de junior-variant en is in ons huis echt een succes. Hoewel, wij ouders vinden het iets leuker dan Finn zelf. Dus misschien is een volwassen variant wel een goed idee. In het bordspel bouw je gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met wegen, steden, kloosters en weiden. Door het plaatsen van de ‘horigen’, houten figuurtjes, kun je punten verzamelen. Uiteraard wint degene met de meeste punten. Het heeft vrij eenvoudige regels, maar kan heel strategisch worden gespeeld, wat het enorm leuk maakt.

Rummikub

Hoe vaak ik dit spel heb gespeeld in mijn jeugd durf ik niet te zeggen, maar dat het nog steeds een spel is dat gespeeld wordt zegt wel genoeg over het succes ervan. Dit spel mag dan ook niet ontbreken in een overzicht met tips met bordspellen voor volwassenen. Als je het niet kent: bij Rummikub moet je met de steentjes met cijfers cijferreeksen maken en slimme combinaties weten te leggen. Als eerste al je steentjes kwijt? Dan heb je gewonnen.

rummikub spellen voor volwassenen

Scrabble

We zijn aanbeland in de ouderwetse spellen! Naast Rummikub is ook Scrabble al een eeuwigheid bekend op de spellenmarkt. Met de steentjes met letters moet je woorden zien te maken en zo veel mogelijk punten verzamelen. Puzzelen met woorden kan ik enorm leuk vinden, en de allergrootste kick is als je er driedubbele woordwaarde uit kunt halen. Score!

Triominos

Triominos is ook zo’n golden oldie. Dit speelde ik vroeger met voornamelijk mijn moeder – die ook dol is op spelletjes doen. Het is een soort next level domino, maar dan met driehoekige steentjes met aan elke zijde twee cijfers die je dus op de juiste manier aan elkaar moet zien te leggen. Dat lijkt makkelijker dan het is, het vergt inzicht en puzzeltalenten. Echt een leuk spel voor op de lijst met dobbel- of bordspellen voor volwassenen.

Keer op Keer

Een dobbel- en puzzelspel voor het hele gezin. Bij Keer op Keer moeten de spelers op een speelkaart vakjes wegstrepen naar aanleiding van een gedobbelde kleur en cijfer. Maak slimme keuzes en streep zo snel mogelijk de juiste vakjes weg. Je krijgt punten voor het wegstrepen van kolommen en een bonus als je alle vakjes van één kleur hebt aangekruist. Als een van de spelers twee complete kleuren hebt kunnen wegstrepen, is het spel afgelopen. Degene met de meeste punten heeft gewonnen.

Bordspellen voor volwassenen: Ticket to ride Europe

De titel van dit spel spreekt me als reisliefhebber al aan: een Ticket to ride, doe mij er maar eentje! Dat het populair is blijkt ook want kreeg het meerdere keren getipt. Met dit bordspel reis je per trein door heel Europa. Je moet routes volbrengen, treinstations bouwen en verbindingen tussen steden ‘claimen’. De winnaar is degene die de meeste punten heeft verzameld met haar of zijn treinnetwerk.

Er zijn meerdere edities van het Ticket to ride bordspel, dus mocht je het reizen enorm missen, dit zijn de landen en werelddelen waar je een avondje in gedachten doorheen kunt reizen. Bijvoorbeeld met de editie Londen, Amsterdam, USA, Afrika, New York, France & Old West, Nordic Countries, Japan & Italy of UK & Pennsylvania.

leuke-pellen-voor-volwassenen

Qwixx

Dit spel is kennelijk ook populair, want het werd meerdere keren getipt. Qwixx is een dobbelspel waarbij je niet op je beurt hoeft te wachten om te spelen. Als je medespeler dobbelt, kan jij ook meeprofiteren van de worp. Het is een makkelijk te snappen spel, de spelregels zijn kort dus je kunt snel beginnen met spelen. Compact, dus ook makkelijk om mee te nemen op reis. Uit te breiden met ‘Qwixx Mixx’: twee nieuwe varianten waar je nog meer plezier mee kunt beleven.

Clever

De titel van het spel zegt het al: het dobbelspel Clever is niet om relaxed bij achterover te leunen. Tactiek is belangrijk en je moet slimme keuzes maken bij elke worp met de dobbelstenen. Je moet namelijk de juiste stenen kiezen, de overgebleven stenen geef je aan je tegenspeler. Als je verkeerd kiest, scoort de ander misschien belangrijke punten!

Kaartspel Kolonisten van Catan

Zoals ik in de inleiding al schreef speelde ik ooit heel graag Kolonisten van Catan. Speciaal voor mensen die Catan met zijn tweeën willen spelen is er een kaartvariant van het spel. Het Kolonisten van Catan kaartspel draait uiteraard ook om grondstoffen verzamelen, handelen, dorpen en wegen bouwen, maar dan met extra elementen. Zo kun je onder andere gebouwen bouwen, waardoor en ridder-, handels- en overwinningspunten verdienen.

Bordspellen voor volwassenen: Kahuna

Kahuna is een bordspel voor twee personen dat leuk is voor liefhebbers van Catan, want ook bij dit spel is het de bedoeling dat je je grondgebied uitbreid. Probeer zo veel mogelijk van de twaalf eilandjes in de Stille Zuidzee ter veroveren. Gebruik je kaarten en de ‘Kahuna-magie’ om de eilanden voor je te winnen. Tactiek en planning zijn bij dit spel belangrijk.

Leuke bordspellen voor volwassenen

Stenen Tijdperk

In dit bordspel moet je proberen te overleven in het Stenen Tijdperk. Je hebt een eigen stam en deze kun je inzetten op verschillende gebieden: om te jagen, handelen, produceren van grondstoffen of het bouwen van hutten. Een strategisch spel waarbij er meerdere manieren zijn om te winnen. Verzamel de meeste punten en je wint. Dit is één van de bordspellen voor volwassenen, dat eigenlijk gewoon leuk is voor het hele gezin.

Qwirkle

Het spel Qwirkle valt onder de bordspellen, maar het heeft geen speelbord, je kunt het op elk oppervlak spelen. De bedoeling van Qwirkle is om tegels aan elkaar te leggen met verschillende symbolen en kleuren, waarvoor je punten krijgt. Als je een serie maakt of je beëindigt het spel, dan krijg je bonuspunten. Het lijkt makkelijk, maar schijn bedriegt. Tactisch spelen is hier van belang. Degene met de meeste punten is uiteraard de winnaar.

Pandemic

Meerdere keren werd het bordspel Pandemic (ook wel: Pandemie) getipt. Een toepasselijk spel in deze tijd! Het is een coöperatief spel, wat betekent dat je samen moet werken om het spel tot een goed eind te brengen. Jullie zijn als spelers lid van een eliteteam dat vier heel dodelijke ziektes moet gaan bestrijden. Tijdens een reis over de hele wereld (in dit spel kan het!) word je geacht om kennis en hulpbronnen op te doen om medicijnen te ontwikkelen en infecties in te dammen. Lukt het jullie om de mensheid te redden?

Patchwork

Dit spel heb ik wel eens voorbij zien komen bij Hare Maristeit, een blogger die ik graag volg via Instagram. Het is een spel voor twee personen waarbij je tactisch moet spelen. Doel van het spel Patchwork is om zo veel mogelijk ‘lapjes’ op je dekentje te leggen. Daarbij moet je rekening houden met de rijd die het kost en de inkomsten die je in knopen genereert. Bouw je als eerste een deken van 7 bij 7, dan scoor je bonuspunten. Eenvoudige speluitleg, leuk om te spelen.

Escape spellen

Escape rooms spelen is thuis ook echt heel leuk. Mijn vriend en ik hebben een paar jaar geleden voor een vakantie twee van zulke Escape Room spellen gekocht. Dat was echt heel leuk om te doen en een leuke afwisseling voor de avonden als je kind op bed ligt. Enige nadeel vind ik wel dat je zo’n escape spel maar één keer kunt doen. Idee: als je vrienden of kennissen hebt die ook graag (escape) spellen spelen, is het heel leuk om dit soort spellen aan elkaar door te geven.

Yahtzee spellen voor volwassenen

Stratego

Dit ‘eeuwenoude’ strategische spel Stratego speel je met zijn tweeën en het doel is dat je de vlag van je tegenspeler te pakken krijgt en zo haar of zijn leger verslaat. Met je eigen leger met spelers van verschillende rangen en inclusief spion en bommen moet je tactisch, aanvallend en verdedigend te werk gaan. Zorg dat je niet op een bom terecht komt en verdedig je vlag! Ook deze klassieker mocht niet ontbreken in dit overzicht met leuke bordspellen voor volwassenen.

Fjord

Het bordspel Fjord speelt zich af in de Middeleeuwen, waar je met jouw Noorse boeren zo veel mogelijk landbouwgrond moet zien te claimen. Je bouwt eerst het spelbord met tegels en boerderijen en vervolgens speel je met fiches om wie het meeste landbouwgrond weet te veroveren.

Regenwormen

Dit dobbelspel Regenwormen is zo leuk omdat het snel en compact is. Je kunt het makkelijk meenemen en dus overal spelen, en het is leuk voor het hele gezin. Tenminste, voor spelers die tot 36 kunnen tellen. Je gooit om de beurt de acht dobbelstenen. De stenen met hetzelfde getal of de worm leg je opzij. Is het totaal hoger dan 20 met minstens één worm, dan mag je de steen met het betreffende getal pakken of van een andere speler inpikken. Maar speel slim, anders moet je een steen inleveren. Degene met de meeste regenwormen heeft gewonnen.

Yahtzee spellen voor volwassenen

Bordspellen voor volwassenen: Yahtzee

Dit dobbelspel kent iedereen wel, toch? Yahtzee mag natuurlijk niet ontbreken in een overzicht met dobbel- of bordspellen voor volwassenen. Ook ideaal om mee te nemen op vakantie, het herinnert mij in ieder geval aan avonden bij een lampje in de voortent tijdens onze vakanties in Frankrijk vroeger. Korte uitleg: je hebt een bekertje, vijf dobbelstenen en een scoreblok. Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelstenen en moet je bepaalde combinaties maken om punten te behalen. Uiteindelijk wint degene met de meeste punten. Ingrediënten voor de winst: een beetje geluk en slim spelen.

Ben je geen gamer en houd je niet van bordspellen voor volwassenen? Ga dan lekker languit op de bank genieten van feelgood series en films op Netflix met je partner. Ook heerlijk om een avondje te ontspannen.

PS. Heb jij nog tips met leuke dobbel- of bordspellen voor volwassenen? Laat het ons dan snel weten, zodat we ons overzicht kunnen blijven aanvullen met nieuwe leuke tips.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen