Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wat heb je nodig voor een baby? Als je uitgerekende datum dichterbij komt is het belangrijk om te zorgen dat je alles in huis hebt voor de komst van de baby. Een baby uitzetlijst is een handig hulpmiddel om te zorgen dat je niks vergeet. Iedere baby uitzetlijst ziet er anders uit. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Gelukkig is dat nergens voor nodig. Ook met babybenodigdheden die iets minder kosten kan jouw baby prima opgroeien tot een vrolijk en gelukkig kind.
Baby uitzetlijst: alles wat je nodig hebt voor de komst van je baby
Waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer. Als je je laat gaan, geef je meer geld uit dan de bedoeling was. Er is namelijk zoveel verkrijgbaar. Het een nog mooier dan het ander. Dit maakt het ontzettend lastig om je aan je budget te houden. In dit artikel lees je enkele tips waardoor dat net een beetje gemakkelijker wordt. Ook vind je een baby uitzetlijst checklist waarin staat wat je echt nodig hebt.
Welke babyspullen heb je nou echt nodig?
Wij hebben hier in West-Europa een bepaald beeld van hoe een baby verzorgd moet worden en wat daarvoor nodig is. In andere delen van de wereld maakt men andere keuzes. En toch groeien die kinderen ook probleemloos op. Het is wel te begrijpen dat jij een babyuitzet wilt die bij onze cultuur past. De baby uitzetlijst die onderaan dit artikel staat, past daarbij. Er staat echter nergens dat je alles nieuw moet kopen en dat alles duur moet zijn. Aan jou de keuze.
Wat zijn de kosten van een babyuitzet?
De gehele baby uitzetlijst gratis bij elkaar verzamelen is mogelijk. Je zult dan wel geluk moeten hebben door mensen te treffen die het kosteloos willen wegdoen. De kosten van een babyuitzet en de kosten van je zwangerschap kunnen flink oplopen. Goedkoop spullen bemachtigen via tweedehands sites is soms een uitkomst om te besparen. Als jij liever alles nieuw koopt, kost de babyuitzet best wat geld. De kinderwagen en de babykamer zijn dan behoorlijk dure uitgaven. Iedereen mag hierin zijn eigen keuze maken. Bekijk wat jullie budget is en hou je daaraan.
Uitzetlijst baby: zo houd je de kosten laag
De checklist baby spullen is best lang. Met onderstaande tips kun je de kosten laag houden.
Spullen lenen van andere moeders
Veel vrouwen zijn trots op hun babyspullen. Ze willen misschien ooit nog een kindje en willen het daarom niet weg doen. Uitlenen willen ze misschien wel doen. Je kunt het altijd vragen als je net moeder geworden bent.
Koop spullen tweedehands
Deze tip spreekt voor zich. Op sites voor tweedehands spullen kun je alle benodigdheden van de baby uitzetlijst vinden. Van badje tot bedje.
Maak een kraamcadeau lijstje
Mensen weten vaak niet wat ze als kraamcadeautje moeten geven. Als jij een lijstje maakt met spullen die je nog echt nodig hebt, maak je het gemakkelijker voor je bezoek. Als je leuke ideeen voor een gender reveal feestje hebt, kun je ook een wensenlijstje meesturen bij de uitnodigingen. Dan weet je al voor de geboorte of je al de spullen hebt.
Vergelijk verschillende aanbieders
Je kunt producten van de baby uitzetlijst online met elkaar vergelijken. Dit kan behoorlijk wat geld besparen. Kies ook voor B merken. Zo zijn goedkope luiers tegenwoordig vrijwel even goed als de dure. Koop bijvoorbeeld Kruidvat luiers als ze in de aanbieding zijn. Ook voor het afsluiten van een zorgverzekering voor je baby is het goed om verschillende aanbieders te vergelijken.
Als je twijfelt, koop pas iets als je het echt nodig hebt
Je hebt minder nodig dan je denkt. Ook niet alles is gelijk al de eerste maanden nodig. Koop bepaalde spullen van de baby uitzetlijst daarom pas als je ze echt mist.
Maak gebruik van onze Babyuitzet checklist
De onderstaande babybenodigdheden lijst is best lang. Bedenk dat mensen in bijvoorbeeld bepaalde Afrikaanse landen enkel wat doeken aanschaffen voor hun baby. Die baby’s worden ook groot. Ze krijgen borstvoeding en worden veel gedragen. Als je echt op het budget moet letten, kun je met de eerder beschreven tips hopelijk toch een en ander bij elkaar sprokkelen van deze baby uitzetlijst. Gelukkig zijn de allerbelangrijkste dingen voor een baby gratis. Die lijst is over heel de wereld hetzelfde: liefde, zorg en aandacht!
Kleding
Overdrijf niet met het kopen van kleren, je kindje is er heel snel uitgegroeid. Koop goedkope rompertjes. Ze kunnen dusdanig besmeurd raken met stoelgang dat je ze niet meer schoon krijgt. Babykleding wassen is een dagtaak als je kleinte er is. Waarschijnlijk gooi je soms kleding die je niet schoon krijg het liefste in de vuilnisbak. Zonde als ze duur waren!
- Enkele setjes kleertjes in verschillende maten.
- Rompertjes in verschillende maten.
- 2 Mutsjes
- 1 Jasje, afhankelijk van het seizoen
- Sokjes
- Eventueel handschoentjes
- Eventueel een kledingkast
Badje
Een badje met standaard, of een bademmer worden vaak als noodzakelijk gezien. Daar wordt dan nog een thermometer bij gekocht en speeltjes voor in bad. Dit is zeker leuk, maar het is ook heel fijn om samen met je baby onder de douche te gaan. Als je partner de baby aanpakt na het douchen zal dit vlot verlopen. Een badje is dan helemaal niet nodig!
Kies je wel voor een badje, dan kun je de thermometer achterwege laten. Je kunt met je elleboog voelen of het water de juiste temperatuur heeft. Ook speelgoed kan wachten. De eerste tijd speelt jouw baby daar echt nog niet mee. Later volstaan een lege shampoofles en wat doppen ook prima als badspeelgoed. Badeendjes zien er leuk uit maar zitten meestal al snel vol schimmel.
- Minstens zes hydrofiele doeken. Deze gebruik je om je baby af te drogen.
- Minstens 3 hydrofiele washandjes.
- 1 Badcape
- Zeepvrije shampoo
- Eventueel een badje met standaard
- Eventueel een baby shower glove, om veilig met je kindje te douchen
Verzorging
Naast badderen heeft een baby ook andere verzorging nodig.
- Een aankleedkussen met 2 hoezen
- Een commode
- Minstens zes hydrofiele doeken (liefst meer)
- Billendoekjes
- Baby neusdruppels en eventueel een neuszuigertje
- Vitamine D en K
- Luiers maat newborn
- Luieremmer (niet noodzakelijk wel heel handig)
- Billencreme
- 1 digitale thermometer
- Een nagelvijltje en een haarborsteltje
- Eventueel lekkere olie of crème om de huid van jouw baby in te smeren.
Slapen
Een wiegje is niet noodzakelijk. De baby mag gelijk in een bedje slapen. Je maakt het bedje dan onderaan op zodat de baby niet onder de dekens kan verdwijnen.
In principe kan een baby zelfs in een wasmand slapen. Toch is het aan te raden om te kiezen voor een degelijk, passend matrasje. Bouw het bedje of wiegje niet vol met knuffeltjes want dat kan verstikking veroorzaken.
- Een babybedje
- Een matrasje met een matrasbeschermer
- 3 hoeslakens
- 3 bovenlakentjes
- 2 dekentjes (geen dekbed!)
- Eventueel 2 slaapzakjes
- Eventueel een babyfoon
Voeding
Bij voeding verschillen de benodigdheden of je kiest voor kunst- of borstvoeding. Kies dus de dingen uit de baby uitzetlijst die voor jou van toepassing zijn.
- Een voedingskussen met hoes (bij borstvoeding)
- Een kolfapparaat met bewaarflesjes (bij borstvoeding)
- Zoogcompressen en voedingsbh’s (bij borstvoeding)
- Minstens 2 flessen met spenen
- Eventueel een sterilisator
- Eventueel een flesverwarmer (verwarm moedermelk liever niet in de magnetron)
- Eventueel zuigelingenvoeding voor de juiste leeftijd (bij kunstvoeding)
- Eventueel een fopspeen (liefst niet bij borstvoeding)
- Genoeg slabbetjes en doekjes.
Spelen
Een baby kijkt de eerste maanden vooral rond. Hij ziet felle kleuren het beste. Daar kun je op inspelen door bijvoorbeeld te kiezen door een mobieltje met kleurtjes. Baby’s houden ook van beweging en dingen die geluid maken. Overdrijf niet met de aankoop van speelgoed. Waarschijnlijk krijg je veel cadeau en speelt jouw kindje het liefste met een pan en een pollepel…
- Een box of park (niet noodzakelijk, wel aanbevolen)
- Een traphekje (zodra hij kan kruipen)
- Een baby mobieltje
- Een knuffeltje of doekje
- Eventueel een wipstoeltje
Voor onderweg
Zorg bij de aankoop van een tweedehands autostoeltje dat je zeker weet dat er geen ongeluk mee is gebeurd. Als je geen auto hebt is een autostoeltje uiteraard niet nodig.
- Een veilig autostoeltje (bijvoorbeeld Maxi Cosi)
- Een luiertas (of gewoon een handige tas)
- Een kinderwagen
- Eventueel een reiswiegje
- Eventueel een draagzak of draagdoek
Tot slot
Zorg dat je op tijd begint met het verzamelen van spullen voor je baby uitzetlijst. Het is fijn om te weten dat je goed bent voorbereid en alle spullen in huis hebt. Onze baby uitzetlijst kun je gebruiken als een handig hulpmiddel om te zorgen dat je niks vergeet. Met de baby uitzetlijst checklist kun je één voor één de spullen afvinken. Je weet dan precies wat je nog nodig hebt! Het is ook leuk om spullen van de lijst te vragen als je een babyshower hebt, of een gender reveal party. Je vrienden en familie kunnen dan iets van de baby uitzetlijst cadeau geven.