Ben jij benieuwd hoe je het beste babykleding kunt wassen en lastige vlekken kunt verwijderen? In dit artikel zetten wij 7 tips over het wassen van babykleding voor je op een rijtje. Zo kun je je baby fris en fruitig laten slapen in zijn of haar nieuwe kleding, en hoef je ook niet langer in de stress te schieten als er een ongelukje gebeurt!

1. Wasmachine schoonmaken

Voordat je babykleding gaat wassen is het belangrijk om eerst de wasmachine schoon te maken. Dit doe je door alle zeep- en wasmiddelresten te verwijderen, en het stof en overige viezigheid uit het filter te plukken. Daarna kun je een programma (zonder was) draaien op 90 graden om alle bacteriën te doden. Gebruik hiervoor natuurazijn, soda of een vaatwastablet om de trommel goed van binnen schoon te krijgen.

2. Nieuwe kleding eerst wassen

Voordat je je baby zijn of haar nieuwe kleertjes aantrekt is het belangrijk om ze eerst te wassen. In kleding kunnen namelijk stoffen zitten die de huid van je baby irriteren. Je kunt de babykleding het beste wassen ruim voor de uitgerekende datum, je weet tenslotte nooit precies wanneer de kleine zich aandient. Houd er rekening mee dat je naast de kleertjes ook alle knuffels, beddengoed, dekentjes en handdoeken eerst moet wassen om ook hier van allergische reacties te voorkomen.

3. Neutraal wasmiddel

Aangezien je baby een erg gevoelige huid heeft is het belangrijk om een neutraal wasmiddel zonder parfum en overige toevoegingen te gebruiken. Sommige wasmiddelen kunnen namelijk een allergische reactie bij je kindje veroorzaken, en dat wil je natuurlijk vermijden. Maak dus gebruik van een speciaal neutraal wasmiddel, of een wasmiddel speciaal voor baby’s. Ook het gebruik van wasverzachter wordt afgeraden vanwege de toevoegingen. Doe dit dus zeker de eerste maanden niet, totdat de huid van je kindje wat minder gevoelig is geworden.

4. Strijken

Door alle babykleding te strijken kun je de boel netjes opbergen in de kast, en daarnaast worden door de hete lucht alle bacteriën gedood. Strijken is dus met name aan te raden bij babykleding die je niet zo warm hebt gewassen, of als je graag het zekere voor het onzekere wilt nemen. Qua wassen wordt aangeraden om dit wat warmer te doen dan je misschien gewend bent. Hiermee dood je overige bacteriën, en zorg je dat je kindje fris en zonder allergische reacties of andere ellende in zijn of haar nieuwe kleding kan slapen.

5. Wassen op kleur en/of materiaal

Net als je eigen kleding kun je babykleding het beste wassen op kleur Zo voorkom je immers dat de mooie witte pakjes ineens een andere kleur krijgen. Ook wassen op materiaal is een slim idee om te voorkomen dat je wollen hoedjes of dekentjes lelijk worden. Pas dan ook altijd het programma van je wasmachine aan op het soort materiaal, en bekijk ook altijd even de labeltjes van de kleding om te controleren op welke temperatuur het gewassen mag worden.

6. Opbergen in een stofvrije kast

Het zou natuurlijk zonde zijn om alle fris gewassen en gestreken kleding op te bergen in een stoffige kast. Sop dus ook de kast eens lekker uit, en berg alles zo op dat het schoon en stofvrij blijft.

7. Lastige vlekken verwijderen

Als kersverse ouder kun je behoorlijk in paniek schieten van poepvlekken in die mooie nieuwe babykleding. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze snel en gemakkelijk te verwijderen. Spoel de kleertjes altijd eerst goed uit met koud water, en laat ze daarna weken in een sopje met soda. Was de kleertjes hierna nog eens na in de wasmachine. Ook het boenen met bijvoorbeeld ossengalzeep en daarna de kleertjes wassen in de wasmachine werkt als een tierelier. Probeer wel altijd zo snel mogelijk de vlek uit te wassen, of de kleertjes in ieder geval alvast te laten weken. Is de vlek nog niet helemaal weg? Hang de kleren dan (nat) in de zon. Je zult zien dat ze hierdoor alsnog verdwijnen.