Verwacht jij een kindje binnenkort? Gefeliciteerd met je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap ben je vast bezig met allerlei voorbereidingen voor de komst van jouw kindje. Van het kopen van nieuwe kleertjes, een babykamer inrichten tot het kiezen van namen en een geboortekaartje. Alles van de baby uitzetlijst verzamelen. Dit zijn leuke dingen om te doen en waar je veel plezier aan kan beleven, maar er moeten ook een aantal praktische zaken worden geregeld, denk aan kinderbijslag aanvragen of een zorgverzekering voor jouw baby afsluiten.

Welke keuzes heb je bij het afsluiten van een zorgverzekering, wat is belangrijk om over na te denken en wanneer moet je dit geregeld hebben? Met deze tips ben jij verzekerd dat je weet wat je allemaal moet regelen met betrekking tot de zorgverzekering van jouw pasgeboren kindje.

Verplicht

Allereerst is een zorgverzekering verplicht, alle Nederlandse inwoners zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, zo ook jouw baby. Het enige verschil met volwassenen is dat je nog geen premie hoeft te betalen voor jouw kindje totdat hij of zij de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Je moet het alleen wel op tijd regelen. Je kunt een zorgverzekering al afsluiten tijdens jouw zwangerschap en je hebt de tijd om een zorgverzekering af te sluiten totdat jouw baby 4 maanden oud is.

Als jij je kindje pas op later leeftijd aanmeldt zijn alle gemaakte zorgkosten voor jouw eigen rekening. Het is dus van belang dat je op tijd je kindje aanmeld. Je zoon of dochter wordt bijgeschreven op de zorgverzekering van jou of je partner. Je bent vrij om te kiezen of jij je kindje aanmeld bij jouw zorgverzekeraar of bij de zorgverzekeraar van jouw partner. Jouw zoon of dochter krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij verzekerd is. Dit geldt ook vaak voor aanvullende verzekering, maar het is verstandig om dat nog even na te vragen.

Hoe werkt het?

Een zorgverzekering voor jouw baby afsluiten is heel eenvoudig. Vaak kun je dit online op de website van de zorgverzekeraar regelen of via de telefoon door te bellen naar de klantenservice. Gegevens die je nodig hebt voor de inschrijving zijn de volgende:

  • Het burgerservicenummer van jouw baby.
  • Jouw polisnummer of relatienummer of dat van je partner.

Standaardzorg, verschillen tussen kinderen en volwassen

De basisverzekering is er voor iedereen en dekt de standaardzorg. Onder standaardzorg valt bijvoorbeeld een bezoek aan het consultatiebureau, de huisarts of de eerste prikken, deze worden dan vergoed vanuit de basisverzekering. De Nederlandse overheid bepaalt elk jaar opnieuw welke zorg er in de basisverzekering zit. Er kunnen dus soms kleine verschillen zijn ten op zichtte van het voorgaande jaar.

Op www.zorgwijzer.nl vindt je elk jaar wat er onder de basisverzekering valt en welke vergoedingen daar tegenover staan. Hoewel de basisverzekering er voor iedereen is, zijn er nog wel verschillen tussen een zorgverzekering voor kinderen en voor volwassen. De verschillen zijn:

  • Voor de zorgverzekering voor volwassen betaal je een premie, voor kinderen is het gratis
  • Er geldt geen eigen risico voor kinderen tot 18 jaar
  • Vanuit de basisverzekering worden voor kinderen tot 18 jaar de meest voorkomende tandartsbehandelingen vergoedt.
  • De eerste 18 behandelingen bij een fysiotherapeut zijn gratis voor kinderen

Een aanvullende verzekering voor je baby

Kinderen tot 18 jaar krijgen dus precies dezelfde verzekering als de ouder bij wie hij of zij verzekerd is. Dit geldt ook voor de aanvullende verzekeringen. Een aanvullende verzekering vergoedt zorgkosten zoals orthodontie, brillen of behandelingen bij specialisten die niet onder de basiszorgverzekering vallen. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht, deze kun je afsluiten als je bijvoorbeeld een bril of lenzen draagt en deze kosten wilt declareren.

Voor jouw baby geldt dat je niet een aanvullende zorgverzekering voor hem of haar alleen af kan sluiten, hij krijg altijd dezelfde aanvullende zorgverzekering als de ouder bij wie hij bijgeschreven staat. Nu weet je natuurlijk van te voren nog niet -zeker als je kindje nog niet geboren is – welke extra zorgkosten je kan verwachten. Op dat moment is het dus slim om jouw baby mee te verzekeren bij diegene die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft.

Als je kindje wat ouder wordt is het goed om na te denken of jouw zoon of dochter het volgende jaar zorgkosten kan krijgen die niet onder de basisverzekering vallen. Weet jij dat je kind een beugel of een bril nodig heeft? Dan is het slim om voor het jaar daarna een aanvullende verzekering af te sluiten.

Kinderbrillen worden vaak niet vergoed vanuit de verzekering en kunnen enkel worden gedeclareerd als jij als ouder een aanvullende verzekering hebt. Voor brillen is het slim om te berekenen of het nodig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoeding voor lenzen of brillen is vaak een bedrag per 2 jaar en in de meeste gevallen is dit een vrij laag bedrag. Je kunt dan berekenen of de kosten van een aanvullende verzekering opwegen tegen de aanschafkosten van een nieuwe bril.

Extra kosten voor een aanvullende verzekering

In de meeste gevallen kan jij je kindje zonder extra kosten mee verzekeren op de aanvullende verzekering van jou of je partner. Maar dat kan ook verschillen per zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars mogen namelijk voor de aanvullende verzekering wel premiekosten rekenen voor kinderen. Voordat je een zorgverzekering voor je kindje afsluit is het dus goed om na te gaan of je bij jouw zorgverzekeraar extra premie moet gaan betalen als jij je kindje laat mee verzekeren op de aanvullende zorgverzekering.

Een vrije zorgkeuze voor medische hulp

Vaak wordt er door de zorgverzekeraar ook vastgelegd welke zorgverleners, ziekenhuizen of fysiotherapeuten zijn aangesloten bij de verzekeraar en waar je dus een vergoeding kunt claimen. In ruil daarvoor betaal je dan een lagere premie. Aan de ene kant is dit prettig, maar aan de andere kant kun je niet zelf kiezen naar welke arts, fysiotherapeut of zorgverlener je gaat als er iets is met je eigen gezondheid of die van jouw kindje.

Heb je gekozen voor een zorgverzekering die geen vrije zorgkeuze aanbiedt en ga je toch naar een andere zorgverlener welke niet is aangesloten? Dan heb je de kans dat je de behandeling volledig zelf moet betalen of een groot gedeelte van het bedrag. Het alternatief is te kiezen voor een zorgverzekeraar die een vrije zorgkeuze aanbiedt. Dan heb je zelf de vrijheid om te bepalen naar welke arts, zorgverlener of fysiotherapeut je gaat.

Vind jij het belangrijk dat je zelf kunt bepalen welke ziekenhuizen je bezoekt in geval van medische klachten? Sluit dan voor jouzelf en jouw kindje een zorgverzekering af bij een verzekeraar die vrije zorgkeuze aanbiedt.

gezin-met-baby-vergadering-financieel-adviseur-thuis

Zorgverzekering voor gezinnen

Weet jij eind van het jaar dat jij volgend jaar een kindje mag verwachten? Dan is het ook slim om te kijken naar een zorgverzekering voor gezinnen. Bij dit pakket heb je vaak een basisverzekering en aanvullende verzekering voor zorgkosten die vaak in jonge gezinnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor orthodontie, maar ook voor de extra kosten rondom een zwangerschap zoals kraamzorg.

Niet allen zorgverzekeraars bieden dit pakket aan en de inhoud van de zorgpakketten kunnen ook flink verschillen per verzekeraar. Daarnaast kan ook de hoogte van de premie per zorgverzekeraar verschillen. Het loont dus zeker om even goed na te denken over welke zorg jijzelf en jouw kindje nodig kunnen hebben in het toekomstige jaar en de verschillende pakketten met elkaar te vergelijken.

Zwanger en een zorgverzekering

Elke jaar kun je einde van het jaar wisselen van zorgverzekeraar. Je moet voor 1 januari van het nieuwe jaar een basisverzekering afsluiten, daarna heb je nog tot 31 januari om een aanvullende verzekering te regelen. Als je al zwanger bent of je wilt graag zwanger worden is het verstandig om dit in je achterhoofd te houden bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld letten of er dekking is voor kraamhulp, zwangerschapsyoga of extra fysiotherapie.

Daarnaast zijn er vaak ook extra kosten als je wilt bevallen in een ziekenhuis of voor het herstel van jouw zwangerschap. Je hoeft ook niet per se dezelfde zorgverzekering als je partner te hebben, zo kan je partner een basisverzekering afsluiten en kan jij een uitgebreide aanvullende verzekering afsluiten voor je zwangerschap en aanstaande kindje.

Vergelijk en kies de zorgverzekering die bij jullie gezin past

Het afsluiten van een zorgverzekering voor je kindje begint dus bij de zorgverzekering van jezelf of die van je partner. Een kind wordt namelijk tot de leeftijd van 18 jaar gratis mee verzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Je kunt dit tijdens je zwangerschap regelen of in de maanden erna, zolang je het maar doet voordat je kindje 4 maanden oud is.

Omdat je elke jaar mag wisselen van zorgverzekeraar of je verzekering kan aanpassen is het goed om elke jaar te kijken welke verzekering het beste bij jullie gezin past. Zo kun jij jouw zorgverzekering of die van je partner afstemmen op de zorgbehoefte van je kind. Het is ook een goed om verschillende zorgpakketten met elkaar te vergelijken want het aanbod en de hoogte van de premies kunnen verschillen per zorgaanbieder. Het is even een uitzoekwerkje, maar je bent dan wel verzekerd van de beste zorg voor jouw en jouw kindje.