Als je een roze of rode moedervlek opmerkt zoals de kleur van wijn bij een baby, staat dit bekend als een zogenaamde wijnvlek. Bij het zien van zo een litteken hebben ouders vaak de neiging om ongerust te worden. De veelgestelde vragen die door de ouders worden gesteld, zijn: een wijnvlek bij je baby, wat is dat en kan het kwaad? Zijn deze vlekken schadelijk of niet? Kunnen ze behandeld worden of niet? Voor alle duidelijkheid: maak je geen zorgen! Al je angsten die je hebt zijn niet nodig wanneer je dit onderstaand artikel leest.

Wat is een wijnvlek?

Wijnvlekken bij pasgeborenen (nevus flammeus) is een verkleuring van de huid. De kleur kan roze, rode of paarse tint hebben. Deze littekens zijn aanwezig vanaf de geboorte of komen kort na de geboorte voor. Het overgrote deel van de moedervlekken vervagen met de tijd en zijn helemaal niet gevaarlijk. Veel wijnvlekken zie je zelfs niet meer na verloop van tijd.

Hoe vaak komen deze vlekken voor bij pasgeboren baby's?

Onderzoek heeft uitgewezen dat 0,3 % van de pasgeboren baby's een wijnvlek hebben. Dat betekent dat één op de driehonderd pasgeboren kinderen kans maken op een wijnvlek. Het geslacht speelt hierbij geen rol en kunnen evenredig voorkomen bij jongens of meisjes.

Waar komen wijnvlekken voor op het lichaam?

Een wijnvlek kan op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. Meestal komen ze voor op het gezicht en hals. Gewoonlijk worden de plekken aan één kant van het lichaam opgemerkt. Het komt zelden of bijna nooit voor dat je het aan beide kanten van het lichaam ziet of dat het gelijkmatig over het lichaam wordt verspreid.

Oorzaken van deze littekens op de huid bij baby's

De wetenschap verklaart deze unieke kenmerken als mutatie van de genen. Wanneer er geen of onvoldoende zenuwtoevoer naar de bloedvaten is, zorgt dit ervoor dat bloed zich ophoopt in het verzamelde gebied. Dit resulteert in de roze of roodachtige vlekken die zichtbaar zijn op de huid. In de medische wereld ook wel dilatatie genoemd.

Wat zijn de symptomen van deze moedervlekken

Wijnvlekken bij baby's hebben meestal een roze of rode kleur. Hieronder enkele symptomen en parameters hoe je deze vlekken herkent:

 • De wijnvlek is aanwezig bij de geboorte
 • In zeldzame gevallen kan de vlek voorkomen bij elke leeftijd
 • Ze irriteren de huid niet
 • In de beginfase zijn de vlekken roze of rood

Diagnose van een moedervlek

Wijnvlekken zijn meestal onschadelijk, maar soms kunnen ze worden beschouwd als moedervlekken die verband houden met andere vaataandoeningen. Als je kind een wijnvlek heeft, kan je best uit veiligheid een oogarts of neuroloog raadplegen uit voorzorgsmaatregel. Beter voorkomen dan te genezen.

Potentiële risico's en complicaties

Het gevaar en de complicatie van wijnvlekken is zeldzaam en eerder een uitzondering op de regel. In feite is het risico te herleiden tot nul als de vlek klein is. Er zijn echter enkele risico's verbonden aan wijnvlekken die hieronder worden vermeld:

 • Groei van de wijnvlek: kan een sociaal en emotioneel trauma veroorzaken
 • Bloedstroom: wanneer de huid dikker wordt, kan deze gemakkelijk beginnen te bloeden
 • Ogen en hersenafwijkingen: zelfs als de vlek op het gezicht ligt, heeft slechts één op honderd baby's last van bijhorende problemen

Mogelijke problemen op lange termijn

Wijnvlekken bij baby's leiden zelden of nooit tot langdurige problemen. Deze complicaties ontstaan alleen bij bepaalde personen zonder enige aanleiding. Hieronder enkele problemen op lange termijn die kinderen kunnen ontwikkelen en die verband houden met wijnvlekken:

Glaucoom of oogaandoening

Dit is een aandoening die de druk in het oog verhoogt en leidt tot blindheid. Tien procent van de wijnvlekken op het gezicht leiden tot glaucoom. Kinderen met een vlek rond het oog lopen risico en moeten door een oogarts worden onderzocht om ernstige problemen te vermijden. Over het algemeen kan het worden behandeld met oogdruppels. In het slechtste geval is een operatie noodzakelijk. Je kan je kind observeren en kijken of de pupillen groter zijn.

Sturge-Weber syndroom

Dit is een neurologische aandoening die wordt gelinkt aan cognitieve problemen of achterstanden tijdens de ontwikkeling van het kind. Het wordt geadviseerd om een wijnvlek rond het oog, voorhoofd of hoofdhuid niet te verwaarlozen. In uiterst zeldzame gevallen kunnen inwendige vaatafwijkingen in het gezicht door wijnvlekken voor epilepsie aanvallen zorgen. Maar dat is heel zeldzaam.

Behandeling van de wijnvlek zo vroeg mogelijk laten behandelen

Het verwijderen van een moedervlek moet bij baby's zo vroeg mogelijk worden gedaan. Als de pasgeborene binnen het jaar na de geboorte wordt onderzocht, heb je betere kansen op een succesvolle behandeling dan dat je in een later stadium moet wachten op een noodzakelijke ingreep. De grootte van een wijnvlek neemt alleen toe met de leeftijd. Een vroege behandeling detecteert eventuele verdere aandoeningen zoals het Sturge-Weber syndroom en glaucoom op tijd. Voor het behandelen van een wijnvlek worden twee methodes aanbevolen:

Laserbehandeling

Van deze medische behandeling is bekend dat de vlekken effectief worden behandeld. Het laserlicht wordt omgezet in warmtestralen en dringt door in de rode kleur (hemoglobine) van de opeengehoopte bloedvaten. Afhankelijk van de intensiteit van de vlek zal de behandelende arts een aantal sessies aanbevelen. Deze werkwijze is afhankelijk hoe de huid hierop gaat reageren.

Cosmetische camouflage

Zoals het woord al aangeeft, camoufleert het de vlek met behulp van cosmetica zoals huid beschermende make-up. Deze wijze van behandeling wordt gebruikt als men niet wil kiezen voor een laserbehandeling of als de behandeling niet (voldoende) geslaagd is.

Thuiszorg door zelf droge huid te voorkomen

Om droogheid van de huid te voorkomen, moet je regelmatig een vochtig doekje gebruiken of vaseline aanbrengen. Als het deel van de huid waar je een wijnvlek hebt is geïnfecteerd of bloedt, is het aangeraden om het gebied schoon te maken en een arts te raadplegen.

Het opvolgen na de laserbehandeling is heel belangrijk

Na de laserbehandeling is het belangrijk om voor de huid te zorgen waar je kind een wijnvlek had. Gebruik deze manieren om complicaties later te voorkomen:

 • Doe een check-up na elke sessie
 • Toepassing van vaseline op het huidoppervlak is nuttig om de huid na de laserbehandeling te laten genezen
 • Raadpleeg onmiddellijk de arts als de wonde niet geneest

Bekende beroemdheden met wijnvlekken

Ondanks dat wijnvlekken zeldzaam voorkomen, zijn enkele bekende mensen getroffen door deze afwijking. Nochtans lijkt het er op dat ze op geen enkele manier hebben moeten inboeten op hun charisma. Integendeel.

Tina Turner

Eén van 's werelds best verkochte muziekartiesten aller tijden heeft een prominente wijnvlek op de achterkant van haar rechter bovenarm en schouder.

Billy Corgan van The Smashing Pumpkins

De beroemde Amerikaanse muzikant, songwriter, gitarist en leadzanger van de Chicago-band The Smashing Pumpkins heeft een uitgebreide donkerpaars rode wijnvlek op zijn linkerarm en hand.

Michail Gobatsjov, president van Rusland

De voormalige Sovjet-staatsman en president van de Sovjetunie in de jaren negentig, draagt vermoedelijk de beroemdste wijnvlek ter wereld. Die vlek bevindt zich op de top van zijn hoofd.

Dingen om te onthouden

De belangrijkste behandeling is de positieve houding van de ouder ten opzichte van de vlek. Dit geeft een kind het vertrouwen om het laag zelfbeeld te overwinnen. Volgende aandachtspunten moet je steeds in het achterhoofd houden bij een wijnvlek bij je baby:

 • Wijnvlekken zijn moedervlekken die je niet kan voorkomen
 • Het is bekend dat de vlekken na de geboorte op elke leeftijd voorkomen
 • Moedervlekken verspreiden zich niet van de ene op de andere
 • Ze zijn niet pijnlijk. Als er pijn wordt ervaren, is onmiddellijke medische aandacht vereist
 • Het is best om zo vroeg mogelijk een wijnvlek bij pasgeborenen te behandelen
 • Het is een uniek kenmerk en je moet je kinderen dit meteen laten weten