Baby’s hebben in de baarmoeder al verschillende gezichtsuitdrukkingen, eigenlijk is dat een soort oefenen. In het begin is het lachen van de baby dus meer een reflex dan dat ze echt lachen. Na een paar weekjes verandert dat en daarom geven wij je 8 leuke manieren om je baby te laten lachen.

1. Geluidjes

Gekke geluidjes doen het altijd goed om de baby aan het lachen te krijgen. Blaas bijvoorbeeld eens luidruchtig op de buik van je baby, de baby gaat er zeker van lachen. Maar soms is het geluid van een papiertje wat wordt gescheurd of het knisperen van aluminiumfolie ook al voldoende om de baby aan het lachen te krijgen. Het geluid van jouw lach kan ook aanstekelijk werken op de baby.

2. Even gek doen

Baby’s vinden het ook altijd grappig als je anders doet dan normaal. Dat kunnen gekke stemmetjes zijn die je nadoet, maar ook gekke bekken trekken vinden ze vaak geweldig. Ze zullen misschien eerst vreemd op kijken als er ineens een hele andere stem uit mama komt maar uiteindelijk kunnen ze er vast om lachen. Zeker als je het een paar keer achter elkaar doet.

3. Een echte klassieker

Kiekeboe spelen is nog steeds een echte klassieker die bijna altijd werkt. Pak een hydrofiel luier en verstop je hoofd erachter. Als je met het woord ‘kiekeboe’ ineens tevoorschijn komt, schatert je baby het vast en zeker uit. Maar het werkt ook andersom. Hou de hydrofiel doek voor het hoofd van je baby. Trek hem weg en roep dan ook weer ‘kiekeboe’. Ze zullen het echt een geweldig spelletje vinden. Het verstoppertje spelen kan met een doek, maar je kunt natuurlijk ook achter een stoel wegduiken en tevoorschijn komen. Ze vinden het allemaal leuk en ook hier weer kun je het niet vaak genoeg herhalen.

4. Kietelen

Sommige baby’s vinden het geweldig om gekieteld te worden. Soms moeten ze al lachen als ze een paar vingers hun kant op zien komen waarvan ze weten dat die ze zachtjes gaan kietelen. Zeker als je er ook nog bij zegt: ‘Ik ga je kietelen hoor.’ Probeer het ook eens met een veertje. Juist het zachte gekietel kan aardig op de lachspieren werken.

5. Hop, hop, paardje in galop

Een hele oude methode om je baby aan het lachen te krijgen is nog steeds ‘Hop, hop, paardje in galop’. Hierbij zet je de baby op je knie en natuurlijk hou je de baby goed vast. Door je knie op en neer te bewegen, kan je baby paardjerijden. Terwijl jij zingt: ‘Hop, hop, paardje in galop’. De lach van de baby komt vanzelf. Doe het natuurlijk niet te wild. Ook het matrasje van de baby heen en weer bewegen, terwijl de baby er op zijn rug op ligt, vinden ze vaak erg leuk.

6. Ik kom je pakken…

Als de baby eenmaal kruipt, vinden ze het natuurlijk geweldig als je achter ze aan kruipt.

7. Trek in een lekker hapje

Net doen alsof je baby op gaat eten kan ook nog weleens op de lachspieren werken. Knabbel zachtjes in de nek of in de armen of benen van je baby en zeg dat je ze op gaat eten. Een ander leuk idee voor de wat oudere baby is als de baby in het bedje liggen door de dekens heen wat ledematen zachtjes vast te pakken. Vergelijk de ledematen met voorwerpen of voedsel wat je kindje kent en zeg dan bijvoorbeeld: ‘Wat voel ik hier nu? Oh… dat is een stokbrood’ terwijl je een beentje vasthoudt. De teentjes kun je bijvoorbeeld vergelijken met chipjes en ga zo maar door. Het zal de baby zeker aan het lachen maken.

8. Externe komieken

Als het je niet lukt om de baby aan het lachen te maken, kan het inschakelen van externe komieken nog weleens helpen. Huisdieren zijn ideale helpers. De hond, de kat de vogel of andere huisdieren kunnen nog weleens op de lachspieren van de kinderen werken. Zeker als je met ze gaat spelen. Maar ook broertjes, zusjes of andere kinderen weten vaak precies hoe ze de baby aan het lachen kunnen krijgen. Probeer het maar eens, meestal zijn het echte natuurtalentjes als het gaat om een baby aan het lachen te krijgen. Al geven ze alleen maar een Eskimo kus. De kus waarbij de neusjes tegen elkaar aan wrijven.