Het is logisch dat al jouw vrienden en familie natuurlijk zo snel mogelijk het nieuwe leven wat jij op de wereld gezet hebt willen zien. Ook zij hebben negen maanden uitgekeken naar de komst van de kleinen. Ze staan te trappelen om de baby te aanschouwen. Toch hebben veel ouders hier helemaal geen trek in direct na de bevalling. De eerste dagen kun je bijvoorbeeld liever alleen met jouw gezinnetje zijn. Het is helemaal niet erg als je wat afstand wilt. Maar hoe vertel je dat jouw lieve vrienden en familie? Het is belangrijk dat jij en zij weten waar jullie aan toe zijn. Eigenlijk is dit al iets om aan te denken voor je bevalling. Wie wil je gelijk aan het bed hebben na de bevalling en hoe lang wil je wachten met het kraambezoek? Tegenwoordig zie je ook vaker dat er een kraamfeest wordt gegeven. Je nodigt dan gewoon iedereen na een aantal weken uit. Voor meer leuke tips voor een kraamfeest klik je hier.

Jij bepaalt het

Het is goed om te weten dat jij als moeder zeggenschap hebt over wat er gebeurd. Jij hebt net nieuw leven op de wereld gezet en het is logisch dat je hiervan bij moet komen. Het heeft enorm veel impact op jouw lichaam en je hebt jouw rust goed nodig. Zeker wanneer je voor het eerst moeder wordt, is het belangrijk dat je goed kunt bonden met jouw kindje. Wanneer iedereen naast het bed staat en de aandacht van de baby vraagt, kan dit voor moeders erg moeilijk zijn. Ook wanneer je slechte ervaringen hebt met de kraamtijd van jouw vorige bevalling, is het goed om deze keer de grens aan te geven. Het is zeker aan te raden om de eerste dagen voor jezelf te houden. Je kunt zo genieten van jouw baby waar je negen maanden lang op hebt gewacht. Laat je niet omver praten door overenthousiaste familieleden en vrienden. Als jij er nog niet klaar voor bent, dan kun jij het bepalen dat ze nog heel even moeten wachten.

Vertrouw je gevoel

Misschien wel de beste tip is om je gevoel te vertrouwen. Dit is namelijk echt een gevoelskwestie. Misschien dacht je van tevoren wel dat het je niet uitmaakte wanneer de kraamvisite kwam, maar heb je er na de bevalling toch echt geen trek in. Heb jij een week na de geboorte nog geen behoefte aan visite? Dan is dat ook helemaal oké. Iedereen krijgt zijn tijd wel om de baby te ontmoeten. Zorg dat je de kraamtijd zelf goed kan beleven. Het is namelijk erg belangrijk voor jouw herstel. De eerste weken na de bevalling zijn namelijk erg intensief als nieuwe moeder, zowel fysiek als mentaal. De kraamtranen komen de hoek om kijken en het is belangrijk dat je dit allemaal toelaat. Je leven maakt een enorme omslag en het is goed om hier bij stil te kunnen staan. Vertrouw je gevoel en doe wat goed voelt voor jou.

Mensen begrijpen het

Familie en vrienden zijn erg enthousiast om jouw baby eindelijk te ontmoeten. Maar wanneer je vertelt dat ze nog even mogen wachten, is dit niet het einde van de wereld. Misschien hebben veel familieleden en vrienden zelf al kinderen en begrijpen volkomen dat je nog wat tijd voor jezelf nodig hebt. Voel je niet verplicht om mensen uit te nodigen wanneer je daar nog niet aan toe bent. Het is uit enthousiasme dat mensen graag al snel willen langskomen, maar je moet dit niet als druk voelen. Wanneer je uitlegt dat je er nog niet klaar voor bent, dan zullen zij dit echt begrijpen.

Een vaste planning bij kraamvisite?

Dus je bent er klaar voor? Visite kost enorm veel energie voor jou en de baby. Het is daarom handig om met een vaste planning te werken. Kies bijvoorbeeld voor één visite per dag en vanaf en tot een bepaald tijdstip. Laat je niet overspoelen door de visite en zorg voor duidelijke afspraken. Het is fijn wanneer je een beetje vastigheid en ritme hebt met een pasgeboren baby. Visite kan hier al goed mee helpen. Zo heb je elke dag op een vast tijdstip mensen over de vloer. Laat van tevoren weten dat je bijvoorbeeld maximaal een uur visite wilt hebben. Zo weten jullie beide waar jullie aan toe zijn. De eerste dagen/weken staat iedereen te springen om jouw baby te ontmoeten. Laat iedereen weten wanneer zij welkom zijn en zorg niet dat jouw huis bomvol staat met familie en vrienden.

Laat het over je heen komen

Een andere goede tip voor moeders is het om de kraamvisite over je heen te laten komen. Deze eerste weken na de geboorte zijn zo intensief. Er gebeurd veel in jouw leven en het leven van jouw baby, dat de visite soms een beetje wegvalt. Het is fijn dat iedereen langskomt en je wilt feliciteren met jouw kleine. De kans is wel groot dat je hier vrij weinig van zult onthouden. Maak je daarom niet te druk over de visite, maar laat het lekker over je heen komen.

Hulp bij kraamvisite

Ben je nog niet helemaal op de been wanneer er visite langskomt? Zorg dan dat je hulp hebt. Jouw parnter kan natuurlijk de eerste tijd wel helpen, maar wanneer hij/zij weer aan het werk moet is het fijn om toch wat hulp te hebben. Misschien wilt een (schoon)moeder wel helpen tijdens het kraambezoek. Zo heb je iemand die de beschuit met muisjes kan smeren en jou kan helpen waar nodig is. Ook kun je aan het kraambezoek hulp vragen. Vraag of zij bijvoorbeeld een warme maaltijd mee kunnen brengen als kraamcadeau of misschien nog een klein boodschapje voor je kunnen doen. Dit is perfect voor de jonge ouders die hier helemaal geen tijd voor hebben met een pasgeboren baby. Veel vrienden en familie willen graag helpen, maar weten niet hoe. Durf te vragen en maak jouw kraamtijd een stuk aangenamer met alle hulp die kunt krijgen. Hoe ga je om met de visite? Precies zoals jij dat wilt. Laat je niet overmeesteren door overenthousiaste familieleden en vrienden die gelijk al aan het bed staan. Als jij na de bevalling wat tijd voor jezelf nodig hebt, is dat voor iedereen te begrijpen. Vraag hulp waar dat kan en plan vaste bezoekjes wanneer jij er klaar voor bent.