Na negen maanden wachten mag je eindelijk jouw kleintje vasthouden. De baby is er eindelijk en de kraamtijd gaat van start! De roze wolk kan helaas snel verdwijnen voor moeders.  Veel vrouwen krijgen te maken met kraamtranen. In dit artikel lees je meer over de oorzaak van dit fenomeen en hoe je hier mee om kunt gaan.

Niet lekker in je vel

Na de bevalling last van een behoorlijke dip, stemmingswisselingen en huilbuilen? Dat is helemaal niet vreemd. Zo'n veertig tot tachtig procent van de vrouwen krijgen hier mee te maken. Het is een soort natuurlijke manier van de bevalling verwerken. De kraamtranen zorgen voor impulsieve emotionele reacties en ontstaan in de meeste gevallen vanaf drie dagen na de geboorte van je kind en houden een week tot tien dagen aan. Jouw roze wolk kan de eerste week na de bevalling dus behoorlijk donker worden. Het is goed om van tevoren te weten dat dit kan gebeuren.

Wat zijn de symptomen

 Naast de huilbuilen die kenmerkend zijn kunnen ook andere symptomen zich voor doen:

  • Huilbuien
  • Nervositeit
  • Gevoel van onmacht
  • Slecht slapen
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaar
  • Overgevoeligheid

Het is goed om te weten dat je niet de enige bent met deze gevoelens. Veel vrouwen krijgen hier mee te maken en bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten spontaan een week na de bevalling.

Oorzaak van kraamtranen

De oorzaak zijn de hormonale schommelingen. Alsof je negen maanden lang nog niet genoeg problemen hebt gehad door hormonen, zijn ze er direct na de bevalling alweer. Jouw lichaam is aan het ontzwangeren en de hormonen liggen overhoop. Door de wisseling van hormonen kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Een tekort aan progesteron kan de oorzaak zijn van negatieve gevoelens. Jouw lichaam is bezig met weer de oude worden en dit gaat gepaard met de nodige schommelingen. De melkaanmaak komt in de eerste week ook goed op gang. Er wordt geclaimd dat dit ook een oorzaak kan zijn, echter is hier nooit een unanieme conclusie over gedaan. Niet alleen ondergaat jouw lichaam veel veranderingen, mentaal zijn deze dagen ook enorm intensief. Een bevalling kan traumatisch zijn en je bent dit nog helemaal aan het verwerken. Daarnaast is er opeens een klein leven bijgekomen waar je voor moet zorgen. Er komt in een paar dagen enorm veel op je af. Niet alleen zijn lichamelijke veranderingen de oorzaak voor kraamtranen, onderschat het mentale gedeelte niet. Veel vrouwen kunnen zich ongeschikt voelen om voor een baby te zorgen of het valt toch allemaal anders uit dan gedacht. De eerste week is een bijzondere, maar ook een emotioneel zeer intensieve week. Je leert hoe het is om ouder te zijn en ondertussen verwerk je de bevalling. Er komt veel op je af en dit kan bijdragen aan een overspoeling van emoties.

Laat maar gaan

Is er een bepaald medicijn of oefening waardoor je van de negatieve gevoelens af kunt? Was het maar zo simpel. Er is geen vaste remedie om met de negatieve gevoelensom te gaan. Het belangrijkste is om het gewoon maar over je heen te laten komen. Laat het maar gaan en laat de tranen maar vloeien. Het is een belangrijke tijd in jouw leven en je moet de emoties niet onderdrukken. Laat de tranen maar komen en laat de negatieve gevoelens er maar zijn. Het hoort er allemaal bij. Wanneer je de negatieve gevoelens onderdrukt kan het veel langer duren om er van af te komen en kan het resulteren in een postnatale depressie. Het is een natuurlijk proces waar je doorheen gaat. Laat het maar gebeuren. Het is een natuurlijke manier van verwerken en veranderen.

Erover praten

Wat ook belangrijk is, is om het bespreekbaar te maken. Laat mensen weten dat je niet goed in je vel zit. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw partner weet wat er speelt. Zo kun je extra steun krijgen en voorkom je problemen of provocaties doordat je extra prikkelbaar bent. Er kan wat extra rekening met je gehouden worden. Ook is het goed om over je gevoelens te praten. Het kan een helend effect hebben. Het is zeker aan te raden om met vriendinnen die ook kinderen hebben hierover te praten. Hadden zij hier ook last van en wat hebben zij ertegen gedaan? Alleen al de bevestiging dat je niet de enige bent met deze problemen kan al helpen. Door erover te praten kun je jouw gevoelens accepteren en weet je dat dit gevoel niet voor altijd zal blijven aanhouden. Maak het onderwerk bespreekbaar en krijg extra steun in deze tijd. Kijk anders eens op een Forum voor Zwangere Vrouwen.

Kraambezoek?

Last van kraamtranen? Dan heb je vaak helemaal geen zin in sociale activiteiten. Je bent in jouw eigen bubbel en moet er niet aan denken om mensen over de vloer te hebben. Hoe ga je dan om met kraamvisite? Laat je ze alsnog over of zeg je het af? Visite kan je wat uit jouw bubbel halen en kan je erg goed doen. Laat de visite weten dat jij je niet helemaal op en top voelt. Zo kan er rekening mee gehouden worden en kun je korte bezoekjes regelen. Het kan erg aan te raden zijn om alsnog kraamvisite te laten komen. Voel jij je echt niet goed genoeg om sociaal te zijn? Dan is het helemaal niet erg om de visite af te moeten zeggen. De eerste week na de bevalling is nu eenmaal nieuw, spannend en emotioneel voor de nieuwe ouders. Jouw vrienden en familie zullen dit heus begrijpen. Plan een ander tijdstip voor de visite en rust eerst even helemaal uit. Je bent niet verplicht om iedereen gelijk de baby te laten ontmoeten. Heb jij hier echt geen trek in direct na de bevalling? Doe dan wat goed voelt voor jou en laat mensen later op bezoek komen.

Een postnatale depressie

Veertig tot tachtig procent van de vrouwen heeft last van kraamtranen. Deze emotionele overgevoeligheid is kenmerkend voor de eerste week na de bevalling. Houden jouw negatieve gevoelens langer aan en heb je nergens puf voor? Zorg dan dat je snel contact opneemt met jouw dokter. Het kan namelijk zijn dat je te maken hebt met een postnatale depressie. Zo'n tien procent van alle vrouwen krijgt hier na de bevalling mee te maken. Het is belangrijk dat je snel de symptomen herkent en dat je hiermee aan de slag gaat. Blijven de negatieve gevoelens langer aanhouden? Zorg dan dat je snel actie onderneemt. Jouw lichaam en geest herstellen zich van de intensieve bevalling. Dit gaat gepaard met de nodige huilbuilen en negatieve gevoelens. Dit is geheel normaal en deze gevoelens verdwijnen vanzelf weer. Laat de tranen maar komen en laat het allemaal maar over je heen komen. Maak het onderwerp bespreekbaar. Op deze manier kun je veel beter met jouw gevoelens omgaan.