In baby's eerste jaar ontwikkelt hij erg snel. Van een hulpeloze baby is hij rond zijn eerste verjaardag misschien al aan het oefenen om zelf te lopen. Hoe komt een baby tot zijn eerste stapjes?

De ontwikkeling van de motoriek naar de eerste stapjes van een baby

Voordat je baby zijn eerste stapjes gaat zetten, heeft zijn motoriek al een grote ontwikkeling doorgemaakt. als je baby pasgeboren is, ligt hij alleen nog maar. Na een aantal maanden komt het omrollen. Daarna leert je baby zitten en kruipen. En nog weer later begint je kind zich op te trekken en langs te lopen. Daarnaast is het voor het zetten van de eerste stapjes ook nodig dat je kind zijn bewegingen voldoende kan coördineren en dat hij een goed evenwichtsgevoel heeft. Het mooie is dat deze ontwikkeling meestal vanzelf gaat, net als het leren zitten, kruipen en de taalontwikkeling. Het is wel zo dat het ene kind sneller ontwikkelt dan het andere.

Je baby gaat zich optrekken

Vanaf ongeveer negen maanden beginnen veel baby's zich op te trekken tot staan. Is jouw kind hier op deze leeftijd nog helemaal niet aan toe? Dan hoef je je echt nog geen zorgen te maken. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Misschien is jouw kind op een ander gebied sneller. Het is leuk als je kind de gelegenheid krijgt om het optrekken en staan veel te oefenen. Dat kan in de box, maar ook aan allerlei andere stevige meubelen.

Je baby gaat langslopen en oversteken

Als je kindje bij het staan zich voldoende stabiel voelt, zal het zich gaan proberen te verplaatsen. Hij gaat nu duidelijk het lopen oefenen en is zichtbaar gemotiveerd om de eerste stapjes te zetten. Eerst doet hij dat nog door zich met de handjes ergens aan vast te houden. Hij gaat dan bij voorbeeld langs de salontafel of langs de bank lopen. Ook zal je kind gaan oversteken tussen twee mensen of meubels die dicht bij elkaar staan. Hij houdt iets vast, steekt een handje uit en pakt hetgeen waar hij naar toe wil en trekt dan snel het andere handje bij. Als je kindje eenmaal zover is, is het leuk om hem speelgoed te geven waarmee hij het lopen kan oefenen. Denk bij voorbeeld aan een loopkarretje, een loopauto of een loopfiets. Een loopstoeltje wordt afgeraden. Een loopstoeltje kan de ontwikkeling van het lopen juist vertragen en er gebeuren ook nogal eens ongelukjes mee. In sommige landen zijn loopstoeltjes zelfs verboden.

Het is zover: je baby zet de eerste stapjes los

De afstanden die je kindje overbrugt, worden steeds groter. De eerste stapjes ontwikkelen zich steeds meer tot los lopen. Laat je kind het zelfstandig lopen dan ook zoveel mogelijk gebruiken. Veel kindjes vinden het erg leuk om het lopen te oefenen als ze één of beide handen van jou vasthouden. En dan is het zover. Hij loopt helemaal zelfstandig. Weer is er een belangrijke mijlpaal bereikt in het leven van je kind. Moedig je kind aan als hij aan het proberen is om zelf te lopen. Ook als hij steeds valt. De waardering van papa en mama zal hem motiveren om het toch te blijven proberen. Je kunt ook op je knieën voor hem gaan zitten, je armen uit te strekken en zijn handjes pakken als hij naar je toe komt lopen. Dwing je kind nergens toe. Dit levert alleen maar frustratie op; zowel bij jezelf als bij je kind. Het kan de ontwikkeling van het leren lopen dan alleen maar vertragen. Als je kind er aan toe is, zal hij vanzelf gaan oefenen. Het is belangrijk dat je aansluit op de ontwikkeling van je kind. Als je baby eenmaal loopt, is het baby-zijn er echt af. Je kind komt dan in de peuterfase. Gemiddeld lopen kinderen rond 14 of 15 maanden los. Sommige kinderen zijn vroeger met lopen, sommige kinderen lopen later. Ook als je kind pas met 18 maanden loopt, is dit normaal. Pas als je kind met twee jaar nog niet loopt, is het verstandig om dit aan te kaarten bij het consultatiebureau.

Veiligheid bij het zetten van de eerste stapjes

“Met vallen en opstaan wordt je groot” is een bekend gezegde. Bij het leren lopen hoort ook dat je kind regelmatig zal vallen. Dit kun je niet voorkomen en je hoeft je kind ook niet teveel te beschermen. Je kindje leert er ook van. Maar je kunt natuurlijk wel maatregelen nemen om ongelukjes en valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. Haal voorwerpen waar hij over kan struikelen zoveel mogelijk weg. Als je kind loopt, gaat er een wereld voor hem open. En natuurlijk is hij nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en wil hij zelf op onderzoek gaan. Zorg daarom dat je je kind niet uit het oog verliest als hij aan het spelen is en zorg voor een veilige, afgesloten speelplek. Let er bij voorbeeld op dat hij de buitendeur niet open kan krijgen of dat de tuindeur op slot is. Gebruik een traphek, zodat je kind niet in een onbewaakt ogenblik naar boven kan gaan of in zijn spel onverwacht van de trap kan vallen. Je kind ziet zelf nog geen gevaar en kan zich ook nog niet zonder jou aan regels houden. Laat je kind niet daarom nooit zonder toezicht spelen op plaatsen waar hij bij voorbeeld op de weg terecht kan komen.

Wanneer begin je met het dragen van schoentjes

Als je kindje eenmaal loopt, kun je voor buiten de eerste babyschoentjes kopen. Op internet is voldoende informatie te vinden over waar je op moet letten bij het kopen van de eerste schoentjes. Binnenshuis is het juist aan te raden om je kind zoveel mogelijk op zijn blote voetjes te laten lopen. Door op de blote voeten te lopen, ontwikkelt je kind sneller en beter een balans. Let er wel op de de ondergrond niet te koud is en dat er geen scherpe voorwerpen op de grond liggen. Als het koud is, kun je natuurlijk babyslofjes of antislipsokjes gebruiken.