Wanneer jouw baby je herkent wanneer je het gaat ophalen bij de opvang en je al lachend wordt begroet is geweldig voor ouders. Dit gebeurt echter pas in een later stadium. Het kan voor veel ouders de eerste maanden moeilijk zijn om herkenning te vinden bij de baby. Toch herkent jouw baby jou zeker wel. Het is een combinatie waarom jouw baby jou kan herkennen. Hoe kun je het herkenningsvermogen van jouw baby stimuleren en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel lees je alles over het herkennen van papa en mama.

Geur

Vanaf de geboorte leert jouw baby jullie als ouders al kennen. Het zicht van jouw baby is nog niet volledig ontwikkeld. De eerste weken en maanden ziet jouw baby alleen van dichtbij. Het heeft de eerste weken een zicht van maan tien tot twintig centimeter. Jouw baby is afhankelijk van andere zintuigen en de geur is daarom erg belangrijk. Het wordt ouders daarom ook aangeraden om huidcontact te hebben met de baby. Op deze manier leert jouw baby jouw lichaamsgeur herkennen. Jouw baby herkent jou dus aan jouw geur. Het lijkt misschien alsof jouw baby jou helemaal niet herkent, maar niks is minder waar. Je kunt dit bijvoorbeeld zien wanneer er kraamvisite is. Jouw baby is minder snel op zijn/haar gemak bij vreemden en kan gaan huilen. Wanneer jij de baby weer in jouw armen neemt weet het zich vertrouwd. Jouw baby herkent jou dus al vanaf de eerste dagen en weet zich veilig. Het is daarom belangrijk dat zowel mama, als papa genoeg huid-op-huid tijd hebben. Zo leert jouw baby de lichaamsgeur van papa en mama te herkennen.

Geluid

Ook kan jouw baby papa en mama herkennen aan de stem. Het is daarom belangrijk om dus al gelijk veel tegen jouw baby te praten of bijvoorbeeld te zingen. Herkenning van de stem kan jouw baby een vertrouwd gevoel geven. Zing een liedje voor het slapen of vertel een verhaaltje. Dit is goed voor de band en voor de herkenning. Het is belangrijk dat jouw baby zich veilig en vertrouwd weet te voelen. Wanneer jouw baby dan huilt, kun je hem/haar gerust stellen met jouw stem. Jouw baby leert papa en mama als eerste te herkennen aan de geur en de stem. Het is dus erg belangrijk om vanaf de eerste dagen en weken al veel te kletsen met jou baby. Zorg dat zowel mama als papa genoeg tijd krijgt met de baby. Het kan nog erg onwennig voelen zo'n pasgeboren baby, maar het is juist erg belangrijk om gelijk al een band te creëren. Dit stimuleert het herkenningsvermogen van jouw baby.

Gezichten herkennen

Vanaf een maand of vijf à zes leert jouw baby om gezichten te herkennen. Je doet er dus goed aan om al vanaf de eerste maanden jouw kleintje dicht bij je gezicht te houden. Zo kan jouw baby jouw gezicht leren kennen en gaan herkennen. Je zult merken dat jouw baby gezichten leert herkennen wanneer het gezichtsuitdrukkingen na gaat doen. Ook door kiekeboe spelletjes kan je het herkennen van gezichten stimuleren. Het is erg belangrijk dat jouw baby de gezichten van papa en mama leert herkennen. Door dagelijks even dichtbij te komen leert jouw baby snel om gezichten te herkennen en te onderscheiden. Vanaf een gegeven moment leert jouw baby om te lachen. Het kan een manier van herkenning zijn. Jouw baby is blij om jou te zien en kan een lach om het gezicht toveren.

Vertrouwd voelen

Herkenning is een teken van vertrouwen. We zien vaak dat baby's ouders sneller herkenning wanneer zij zich vertrouwd weten. Wanneer bijvoorbeeld te weinig contact gehad heeft met de ouders in de eerste maanden, zal de baby papa en mama veel minder snel herkennen. Wanneer de baby al vroeg naar de crèche gaat of veel bij opa en oma is, zal het de ouders minder snel herkennen. De eerste maanden zijn daarom cruciaal voor de herkenning en de band tussen ouder en baby. Wanneer jouw baby zich vertrouwd voelt zal het snel gaan lachen wanneer het jouw gezicht ziet. Het is een teken van herkenning en blijdschap wanneer het je ziet. Het is voor ouders een uniek moment. De beste herkenning begint al in de eerste maanden.

Verlatingsangst en eenkennigheid

Waar wel goed op gelet moet worden, is dat er niet alleen maar gewerkt moet worden aan het vertrouwen tussen ouder en kind. Hierdoor kan ook een verlatingsangst of eenkennigheid ontstaan. Het is belangrijk dat jouw baby van jongs af aan al in contact komt met anderen. Zo leert het de ouders te herkennen, maar kan zich ook veilig weten in andere situaties. Wanneer jouw baby weinig contact heeft naast de ouders, kan er verlatingsangst ontstaan. Dit kan zowel voor de baby, als voor de ouders erg lastig zijn. Het is moeilijk te geloven dat het beter is om jouw baby in tranen bij de opvang achter te laten. Verlatingsangst kun je voorkomen door jouw baby ook genoeg tijd met anderen te geven. Laat het een middagje naar de opvang gaan, of laat opa en oma oppassen. Eenkennigheid is wanneer jouw baby een erg sterke band heeft met een van de ouders. Jouw baby herkent bijvoorbeeld mama en voelt zich er erg vertrouwd. Maar verder moet jouw baby van niemand iets hebben. Dit zien we vaak terug bij vrouwen die borstvoeding geven en mannen die weer snel aan het werk gaan. Het is lastig voor een ouder om een goede band te ontwikkelen wanneer de baby eenkennigheid heeft bij de andere ouder. Het is daarom voor zowel mama als papa belangrijk om van jongs af aan al genoeg contact te hebben.

Herkenning van papa en mama gaat in veel gevallen samen met vertrouwen. Jouw baby leert de ouder(s) al vanaf het begin te herkennen. Door huidcontact leert jouw baby de geur te herkennen en door veel tegen jouw baby te praten de stem. Het is erg belangrijk om de eerste maanden te werken aan een goede band. Des te eerder leert jouw baby jouw gezicht te herkennen. Vanaf een maand of zes leert jouw baby jouw gezicht goed te onderscheiden van anderen en kan het lachen wanneer het je ziet. Een goede band tussen baby en ouder is belangrijk om verlatingsangst en eenkennigheid te voorkomen.