De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast te leggen. Kies een manier die bij je past en hoe je graag herinneringen vastlegt:

1. Maandfoto’s

Een superleuke manier om de groei van je kind bij te houden is om eens per maand een foto te maken. Kies een plek en eventueel ‘props’ die je steeds weer gebruikt bij het maken van de foto’s Je kunt een mooi kleed gebruiken bijvoorbeeld en je baby hier iedere maand op fotografen. Om het af te maken kun je steeds een kaartje met de cijfer van de maand bij je baby leggen. Vervolgens kun je een soort samenvatting schrijven van de afgelopen maand en hoe jouw baby is gegroeid. Dit kun je digitaal vastleggen, maar ook in een plakboek.

ontwikkeling van je baby vastleggen - baby met kaartje 1 month

2. Ontwikkeling van je baby vastleggen in een groeiboekje

Je baby groeit als kool en het is leuk regelmatig vast te leggen. Daarvoor bestaan er leuke groeiboekjes, ook wel invulboeken genoemd. Dit zijn boekjes waar de ouders de ontwikkeling van hun baby kunnen bijhouden. Er zijn vrije pagina’s die als dagboekje kunnen fungeren, maar ook handige invulpagina’s. Hier kun je bijvoorbeeld de groei, het gewicht of andere zaken zoals het gegeten voedsel bijhouden. Met een groeiboekje heb je één document met alle overzichten van de ontwikkeling van jouw baby.

3. Baby apps

Ook op jouw smartphone kun je de ontwikkeling van jouw baby vastleggen. Er zijn zelfs speciale apps op de markt die je hier een handje bij helpen. Met deze apps kun je bijvoorbeeld het slaapritme of eetpatroon van jouw baby bijhouden. Dit kan voor een betere structuur en ontwikkeling zorgen. Ook zijn er handige apps waar je foto’s kunt opslaan en net zoals een groeiboekje handige lijstjes kunt invullen.

vastleggen van de ontwikkeling van je baby - moeder en baby kijken op smartphone

4. Een dagboek

De ontwikkeling van je baby vastleggen in een dagboek vergt enige tijd en aandacht, maar een dagboekje bijhouden is misschien wel de beste manier om de ontwikkeling vast te leggen. Door iedere dag een klein verslag te doen van de ontwikkeling, kun je jouw baby al gauw met sprongen voorruit ziet gaan. Je kunt een mooi schrift of boekje gebruiken en hier iedere dag een kleine notitie in maken over de ontwikkeling van jouw baby.

ontwikkeling van je baby vastleggen - moeder schrijft in boekje samen met dochter aan tafel

5. Blog en forums

Ben jij meer van de digitale pen? Start dan een blog over deze bijzondere tijd uit jouw leven met een jonge baby. Met leuke blogpost kun je schrijven over de groei en ontwikkeling van jouw baby. Ook kun je bijvoorbeeld schrijven op mama forums, Hier kun je niet alleen jouw eigen ervaringen delen, maar ook tips, informatie en inspiratie opdoen van andere schrijvers op het forum.

De babytijd is een enorm bijzondere tijd. Het lijkt wel alsof de tijd drie keer zo snel gaat. Voor je het weet zit je in de kleuterfase. Het is daarom leuk en handig om deze tijd goed te documenteren. Maak foto’s, schrijf in groeiboekjes of zoek online leuke manieren om de ontwikkeling van jouw baby vast te leggen. Zo heb je deze informatie altijd bij de hand en een leuk aandenken voor later aan deze babytijd.